tisdag 10 maj 2011

Toscapaj med hallon


Nu är det bara läge att njuta av härligt väder. Och jag tror nog att det är flera med mig som gör det. För om det är något vi svenskar är bra på så är det att jaga och lapa sol när den väl tittar fram. Men visst är väl solen här för att stanna nu?

Och vad passar bättre än att fira den tidiga sommaren än med en god paj-kaka på altanen. Det här experimentet blev till en riktigt lyckad kombination av paj och mjuk kaka. Jag hade hoppats få användning av mina rabarber men de var inte riktigt klara när jag först gjorde denna så det fick bli de sista hallonen från frysen istället. En riktig lyckoträff!

Nu i efterhand att jag testat även med rabarber och det blir minst lika gott! Lite syrligare och det gillar jag. Och jag kan nog ganska säkert säga att det bli väldigt gott med andra sorter bär också. Ett bra recept att ha på lut och testa med tex röda vinbär, blåbär och björnbär när de börjar mogna så småning om.




Toscapaj med Hallon


Kakan

150 g smör

200 g strösocker

3 ägg

200 g vetemjöl

150 g mandemassa

ca 200 g hallon (eller andra bär)



Toscatäcke

75 g smör

75 g strösocker

1½ msk vetemjöl

1½ msk mjölk

100 g mandelspån



Sätt ugnen på 200 grader. Smält smöret och låt det svalna medans socker och ägg vispas riktigt pösigt.

Riv mandelmassan och blanda ner mjöl, mandemassa och smör i äggsmeten. Blanda försiktigt ner hallon eller andra bär.

Häll smeten i en bakplåtsklädd (eller ströad och bröad) spring form ca 22 cm i diameter.

Grädda kakan i ugnens nedre del ca 20 minuter, kakan bör ha blivit fast på ovansidan innan toscasmeten läggs på, men ännu inte genomgräddad.

Gör toscasmeten medans kakan står i ugnen genom att blanda smör, socker, mjöl och mjölk i en kastrull. Låt allt smälta samman och sjud det under omrörning tills smeten tjocknat. Ta av från värmen och rör ner mandelspånet.

Bred toscan över kakan och grädda ytterligare ca 15 minuter.

Ta ut kakan när toscan fått fin färg och servera tillsammans med vaniljsås eller lättvispad grädde.

5 kommentarer:

 1. den skall jag pröva laga till mitt café när jag öppnar i höst. Tycker själv inte om mandelmassa men andra nog ; )

  SvaraRadera
 2. åh mums! Toscakaka är ju jättegott och det kan ju inte bli annat än bättre med bär i, att jag aldrig tänkt på det?! Ser kalas ut =D

  SvaraRadera
 3. Gud vilken härlig kaka! Den känns både god och vacker i sin enkelhet, utan att för den sakens skull vara tråkig. Den sparar jag!

  SvaraRadera
 4. Så mumsig, toscakaka är så gott, helst glasyren :-),

  SvaraRadera
 5. Kul att titta in och få lite ny inspiration :) Jag har också precis startat en mat- och bakblogg, kolla gärna in den om du känner för det.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...