torsdag 19 maj 2011

Rabarber Tiramisu




Just nu står rabarbern ganska hög ute i mitt lilla land. Tänk vad många härliga pajer och syltburkar som gömmer sig därute just nu! Tror att det får bli en klassisk smulpaj ikväll...

Jag gillar rabarber. Ska erkänna att jag inte var så förtjust i mormors rabarbersylt när jag mindre. Då var ju den på tok för sur! Men nu gillar jag de söt-syrliga smakerna och rabarber/jordgubbssaft är fortfarande en favorit. Hellst mormors, fast hon gör den inte längre, tyvärr. Men smakminnet av den finns fortfarande kvar. Faktum är att saften faktiskt smakade godast med vattnet hemma hos mormor och morfar. Vattnet i sig var näst intill odrickbart direkt från kranen, men blandat med saften måste det skett någon kemiskreaktion, för båda smakade bättre.

I affären demonstrerade de Arlas nya smaksatta Kesellor sist vi handlade. En jättegod snabb cheesecake hade de gjort av hallonvarianten men i vår varukorg landade den då ännu oprovade rabarbernvarianten. En liten plan för den utarbetades redan i butiken och väl hemma testade jag att göra en rabarber tiramisu. Mums! Härliga, vårliga smaker och samtidigt passade jag på att göra av med de sista biscottisarna så det blev en liten återvinning, vilket även är temat på Månadens Sötsak hos Söta Saker. Så detta får bli mitt bidrag denna månad.




Rabarber Tiramisu
6 port


ca 10 st biscotti

1 ägg

3/4 dl strösocker

100 g mascarpone

1 burk rabarberkesella

½ dl vispgrädde

ca 4 msk sherry eller sött dessertvin

3 msk outspädd jordgubbssaft

någon msk kakao



Krossa kexen ganska grovt och lägg dem i botten av sex serveringsglas. Blanda samman sherry/dessertvin och koncentrerad jordgubbssaft. Skeda blandningen över kexen och låt det stå medans smeten förbereds.

Vispa grädden hårt. Vispa i en annan bunke ägg och socker pösigt. Tillsätt mascarpone samt kesella lite i taget och vispa samman mellan varje tillsatts. Vänd sist ner den vispade grädden.

Fördela kesella smeten i glasen. Ställ glasen i kylen 3-4 timmar innan servering så att det hinner sätta sig.

Pudra med kakao inför servering och servera ev med lite vitchoklad och någon extra biscotti.





5 kommentarer:

 1. Åh det här måste jag bara prova! Har letat jättelänge efter tiramisúrecept där jag har de flesta ingredienser hemma och bingo! Här är det! Sen måste jag ju bara fråga om det var du som vann Sveriges Mästerkock? :) Eller om jag tagit fel?

  SvaraRadera
 2. Tack Lotta! :-) Tiramisun föll oss i smaken här hemma men jag är tyvärr inte den Louise som vann Mästerkock. Det hade varit jättekul om det varit så men jag fick inte söka. Dessutom är jag inte så sugen på att vara med i TV ;-)

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 3. Spännande med rabarbertiramisu! Imorrn kväll hade jag tänkt knåpa ihop nått till månadens sötsak...

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...