tisdag 17 maj 2011

Hemgjorda Chokladpraliner
Finns det någon som kan motstå choklad? Inte jag i alla fall. Jag är en riktigt scuker för choklad. Och nu har jag testat något som inte bara är gott, det är också riktigt kul. Nämligen att göra egna, hemgjutna chokladpraliner.

Jag har så länge velat testa detta eftersom jag mer än gärna, om än för sällan, köper små söta praliner i divserse chokladbutiker. Men när jag var i Stockholm sist så passade jag på att köpa en pralinform, och på den vägen är det. Ett nytt intresse har väckts och en form kommer att bli flera, så snart jag reser till huvudstaden igen.

Det är inte så svårt som det låter att gjuta en egen chokladpralin men man behöver nog träna några gånger för att det ska bli så där härligt proffsigt. För att vara första gången är jag dock nöjd med mina små kreationer.

Det som bjöds blev en härlig vit chokladpralin med en mörk mintchokladganache, en ljus pralin med kola-kokos och så en mjölkchokladpralin fylld med salt-karamelliserad rostad hasselnöt. Gott och inte alltför komplicerat.

Har man inte någon chokladform i silikon (som jag rekommenderar, det var mycket enklare att få blanka praliner och det kom ur lättare ur denna) så kan man gjuta i isformar. De blommiga godisarna jag gjorde är gjutna i en isform från Ikea.

Vill ni läsa mer så kan jag rekommendera Jan Hedhs bok Chokladpassion för vidare läsning. Den sitter jag och försöker fördjupa mig vidare i.

En inte helt oangenäm syssla.
Vita Chokladpraliner
med Mörk Mintchokladganache
12 st200 g vit choklad

100 g mörk mintchoklad

70 g vispgrädde

20 g smör

15 g glykosBörja med ganachen. Finhacka chokladen och lägg den i en skål eller liten bunke.

Blanda grädde och glykos i en liten kastrull och låt det precis koka upp. Häll blandningen över chokladen och rör så att chokladen löses helt. Blandningen ska bli slät och lite elastisk. Har du en termomter använd den och tillsätt smöret när blandningen når 35-40 grader, saknar du tillsätt smöret efter en stund när det hunnit svalna av lite.

Ställ blandningen att svalna lite medans skalen förbereds.

Finhacka den vita chokladen och smält den över ett vattenbad. Ta fram pralinformen och pensla insidan av formarna med vit choklad. Ställ i frysen en stund och upprepa proceduren. Fyll sedan formarna med ganache (undvik att fylla hela vägen upp till kanten det ska få plats en botten också). Låt pralinerna stelna lite. Använd en pensel och pensla sedan dit en botten av smält vit choklad.

Ställ pralinerna att stelna i kylen och tryck sedan försiktigt ut dem ur formarna.
13 kommentarer:

 1. åh vad gott, jag som älskar chokladpraliner! Och det låter ju inte alltför komplicerat att göra dem själv, ska nog hålla ögonen öppna efter en bra form =D

  SvaraRadera
 2. Så vackra och roligt att göra själv!

  SvaraRadera
 3. Åh, så fina. Jag tycker de ser proffsiga ut. Så roligt att göra egna praliner. Jag har länge funderat på att köpa en pralinform. Har använt Ikeas isform hittills, men de blir inte lika fina då. Bra jobbat! Jag hade gärna tagit emot en ask med sådana.

  SvaraRadera
 4. Helt klart imponerande med egna praliner!

  SvaraRadera
 5. Låter smaskigt. Jag skulle gärna vilja ha recepten på de andra också. går det att ordna tro?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!

   Jag ska absolut försöka ordna det! Då har jag ju en orsak att ställa mig och gjuta praliner igen :-) Nu har jag ju också lärt mig att göra de mer "på riktigt".

   På rak arm kan jag säga att de ljusa pralinerna som ser ut som blommor är mjölkchoklad fyllda med en blandning av hemgjord tjock kolasås samt rostad kokos. Dekorerade med en lång kokosbit. De mörka pralinerna tror jag att jag fyllde med passions eller violtryffel.

   Mvh Louise

   Radera
 6. Hej! Jag upptäckte detta härliga hantverk på jullovet. Mina former köpte jag på ICA Maxi, de är små söta hjärtan med mönster på och finns också med stjärnor tror jag.

  SvaraRadera
 7. Hej ser jättekul ut men jag undrar om man måste temperera chokladen innan man penslar den?

  SvaraRadera
 8. Hej!

  Var i Stockholm köpte du din form?

  Kram!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Jag köpte den formen på en liten butik i Vasastan, ligger på hörnet uppe vid Odenplan, men jag har för mig att de finns på Cordon Bleu med 😊

   Med Söta Hälsningar, Louise

   Radera
 9. Hej!! du skulle inte kunna skicka receptet på: cocoskolan? skulle vara jätte bra!! Snälla!! jag försökt hitta många recept men hittar inga :// Mvh: Jennifer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!

   Det var ju ett tag sedan jag gjorde dessa nu men jag brukar ta rostad kokos och blanda med kolasås eller dulce de lece när jag gör cocoskola.

   Med Söta Hälsningar, Louise <3

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...