fredag 28 januari 2011

Krämig Grönsakssoppa


Nu har jag haft intentionen att skriva det här blogginlägget i två dagar. Men har tid (eller barns tålamod) funnits? Noop. Så blir det ibland men det är lite frustrerande när man vill något och tiden inte bara räcker till allt som måste göras.
Fast nu har jag lyckats att få en pytte-liten stund över för bloggande innan det är dags att göra nytta på annat håll.
Och handen på hjärtat så är de här stunderna vid datorn en stunds härlig avkoppling för mig. En chans att låta tankarna flöda fritt och formulera ned dem i ord på skärmen. Och eftersom jag gillar att sitta här och skriva, fundera lite över mat och recept, så saknar jag det när tiden sätter käppar i hjulet. Men jag ska bli bättre på detta och jag får försöka överge min ambition att blogga på förmiddagar och istället skriva mina inlägg på kvällarna då tiden räcker till lite mer än busiga barn.
Soppa har tidigare varit ganska trist i min mening. Soppa har tidigare för mig. med undantag för gul ärtsoppa, varit synonymt med buljongspad där det simmat några grönsaks- och köttbitar. Rätt trist med andra ord. Men efter flera väldigt bra soppupplevelser ute på restaurang så har jag verkligen omvärderat soppa och även börjat laga det hemma. Och det är som om en ny del i matvärlden öppnat upp sig. Soppor är verkligen så mycket mer än vattniga skol- eller pulversoppor. Och det är riktigt, riktigt gott!

Så nu lagas det soppa för fulla muggar här hemma och en hel del recept ligger på lut att bloggas om. Idag får ni en härlig grönsakssoppa som är så långt ifrån trist buljonblask man kan komma. Istället får ni en krämig, härligt mättande soppa som kan göras helt vegetarisk, vegansk eller laktosfri om man önskar det.

Jag gjorde soppan lite på en höft och det blev en stor sats. Styr hur tjock du vill ha den genom att tillsätta mer eller mindre vatten (+ ev grädde).




Krämig Grönsakssoppa


2 potatisar av mjölig sort

1 sötpotatis

1 palsternacka

2 morötter

1 liten bit rotselleri

1 gul lök

1-2 vitlöksklyftor

en skvätt vitt vin

ca 1½-2 liter vatten

3-4 msk kyckling- eller grönsaksfond

salt och peppar

en kippe med färsk timjan, oregano, rosmarin

ev. 2 dl matlagningsgrädde


Börja med att skala och dela alla grönsaker i lagom stora bitar. Smält lite smör i en stor gryta och bryn först lök samt vitlöken. Tillsätt sedan övriga grönsaker och fräs runt en stund. Tillsätt en skvätt vitt vin och rör runt så att alla smaker som hamnat på botten av grytan fångas upp.

Tillsätt ca 1 liter vatten samt fond och låt det hela koka upp. Låt soppan sedan småputtra tills grönsakerna blivit mjuka.

Lägg i de färska örterna, ta av från värmen och mixa soppan helt slät med en mixerstav. Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer fond och örter. Känn av konsistensen och tillsätt eventuellt mer vatten och grädde om så önskas. Låt soppan koka samman och servera den varm tillsammans med knapperstekt och smulat bacon samt skivad vårlök.





5 kommentarer:

  1. Mmm, detta måste testas...:) Känns fräscht att "glömma" köttet ibland.

    SvaraRadera
  2. Undrar bara hur kunde jag missa din fantastiska blogg till nu! Härlig brödoch soppa!

    SvaraRadera
  3. Mmmm! Ser mycket gott ut. Jag gjorde faktiskt en god soppa på svartrötter igår, hittade ett grymt recept på http://www.matochvanner.se/recept/soppa/svartrotssoppa/790
    Det blev riktigt bra. Håller med ovan att det ibland är så gott med vegetariskt.

    SvaraRadera
  4. För hur många personer räcker detta?

    SvaraRadera
  5. Hejsan!

    Ca 4 personer skulle jag tro om man äter det som huvudmål och med bröd till. Var ett tag sedan jag gjorde den nu :-)

    Med vänlig hälsning, Louise

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...