fredag 21 januari 2011

Polkagrismousse med Vit Choklad


Fredag! Härliga fredag som kommit med så vackert väder till oss här i kylan. Och visst är man värd en liten dessert till fredagsmyset? En ganska snabbgjord sådan också? SOm kan stå klar i kylen tills ni känner för att äta den?

Då är en mousseperfekt. Bara att visa lite, smälta choklad, röra ihop och hälla upp i ett sött glas. Och trots att jag verkligen brukar älska choklad, i alla former och färger, så känns det ibland som om en mörk chokladmousse tenderar att bli lite väl mastig efter en middag. Alla mousser är i och för sig ganska rika, trots att de känns fjäderlätta i munnen. Lite förädiska då man tror att man orkar mer än vad det visar sig att man gjorde.

Som dessert uppskattar jag en vit chokladmousse mest, bland just mousser. Den lättar upp lite mer än en mörk och serverad med färska bär är det en oslagbart enkel dessert som kan stå färdig till servering.

Och ni vet också hur svag jag är för polkagrisar. Så att göra en vit chokladmousse med polkagris var jag bara tvungen till. Polkangrisen lättade upp smakerna lite och tillsammans med den vita chokladen blev det en ljuvlig kombination.

Men, igen drabbades jag av tron att den här varianten var lite lättar, lite mindre mastig så att vi skulle orka lite mer äv det goda - än vad det visade sig att vi gjorde. Den sats jag gjorde räcker gott och väl till 8 personer men vill man ha lite större portion så rekommenderar jag att för dela den på 6 glas.

Men den är god. Jättegod! Så god att man verkligen önskar att man orkade bara en liten slick till...


Polkagrismousse med Vit Choklad
6-8 pers


150 g vit choklad av bra kvalitet

2 dl vispgrädde

100 g kesella

1 ägg

10 g polkagrisar

röd hushållsfärg


Krossa polkagrisen till ett fint pulver med en mortel. Smält chokladen över ett vattenbad på svag värme. Ställ åt sidan medans du vispar vispgrädden. Hur fast du vispar grädden påverkar hur fast moussen blir så vispa inte den inte för fast, den ska bara börja få "toppar".

Vispa upp ägget och rör ner chokladen under kraftig omrörning. Rör sedan ner kesellan och se till att det blandas väl. Vänd ner grädden.

Ta några mat skedar av moussen och lägg i en egen skål. Till sätt polkagriskrosset och lite hushållsfärg. Blanda väl och vänd sedan ner denna blandning i den vita. Rör bara lite så att färgerna marmoreras.

Lägg upp eller spritsa moussen i små glas och ställ i kylen till servering men minst 1 timme.

Servera tillsammans med bär eller något annat gott, tex krispiga jordgubbskulor.
Moussen är även väldigt god och användbar som tårtfyllning.
White Chocolate on FoodistaWhite Chocolate

8 kommentarer:

 1. I came across your site from the foodieblogroll and I'd love to guide Foodista readers to your site. I hope you could add this white chocolate widget at the end of this post so we could add you in our list of food bloggers who blogged about recipes with white chocolate,Thanks!

  SvaraRadera
 2. Vilken mysig blogg du har. Denna mousse ska jag absolut prova!

  SvaraRadera
 3. det såg otroligt härligt ut!

  SvaraRadera
 4. åhh, jag älskar polkagris, måste prova det här receptet i helgen!! Ser underbart gott ut!!
  Jättefin blogg och massa andra härliga recept!! :)

  SvaraRadera
 5. Hej, kort fråga eftersom denna dessert kommer att serveras på tjejmiddagen i morgon kväll. Hur många polkagrisar ska jag räkna med? 10 gram, 10 stycken... fler?? Tack! Cecilia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Cecilia!

   10 g motsvarar 4 polkagrisar 😊

   Med Söta Hälsningar, Louise

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...