torsdag 20 januari 2011

Köttfärssås - som gör mig gladVissa dagar bara vill det sig inte. Inte alls. Inte överhuvudtaget. Oavsett hur mycket man bara vill eller försöker. Jag pratar om inspiration. Just nu har den varit borta och med den försvinner det där lilla extra i köket. Vad man än försöker sig på så blir det inte bra. På sin höjd blir det man lagar, "så där". Högen med inspirerande recept och vackra bilder växer högre och högre. Men när jag försöker mig på någt så blir det platt fall.

Mat och bakverk känns trista och bildern är helt utan liv. Trist. Men, den stora trösten är väl att det hela snart kommer tillbaka. Det brukar göra det och då med råge. Kanske är något utvecklingssteg, precis sådana som barn går igenom? Då allt verkar stå still och vara trist för dem med? Jag hoppas på det.

Jag antar att det är flera av Er här ute i matbloggsvärlden, tyvärr, känner igen sig. Att den underbara inspiration som får oss att laga underbara saker i köket, att ta vackra bilder och som gör tillvaron lite roligare helt plötsligt bara är borta. Om än bara för ett tag så är den borta. Och det känns trist.
Den absolut västa tiden utan köksinspiration som jag upplevt, och då även "det lilla extra" försvann, har varit när jag varit gravid. All känsla för smak försvann, all fingertoppskänsla helt bortblåst och jag vet inte hur många kakor som gick förlorade ner i soppåsen. Det gick till och med så långt att jag misslyckades med färdiga kakmixer! Snacka om att självförtroendet får sig en liten törn i sådana lägen. Men riktigt så illa är det inte nu. Som tur är.

När det här inträffar (som tur är händer det inte ofta!) så brukar jag falla tillbaka på gamla herdliga rätter. Som ärtsoppa, potatismos eller köttfärssås. Och den här köttfärssåsen är väl egentligen en ganska vanlig köttfärssås. Utom på en punkt. Den blir fantastiskt god. Även utan inspiration!

Jag tror att inspirationen är på ingång igen men fram tills att den verkligen är tillbaka så vill jag dela med mig av den underbara köttfärssåsen. Den passar inte bara till pasta utan till allt. Har man ett bra grundrecept på köttfärssås, då kommer man också långt i köket. Mycket parmesan eller västerbottenost till är nästan ett måste.Min Köttfärssås


400 g blandfärs

2 gula lökar

Mycket vitlök! Jag tar 4-6 st vitlök solo


3 msk tomatpuré

ca 2½ dl Heinz chilisås

2 burkar hela tomater på burk

1 msk ox- eller kalvfond

1 msk grönsaksfond

1 msk torkad oregano (att börja med)

salt (ca 2 tsk)

mycket malen vitpeppar (ca 1 tsk)Börja med att skala och hacka den gula löken. Hetta upp en stekgryta och fräs löken i lite smör. Tillsätt färsen efter en stund och fräs tills allt är fint brynt. Dra ner värmen och pressa ner vitlöken. Rör runt och tillsätt sedan tomatpurén.

Fräs runt en liten stund och tillsätt sedan chilisås, salt, peppar, oregano, fonderna och tomaterna. Rör om ordentligt och låt det komma till kokpunkt. Låt nu köttfärssåsen puttra under lock minst 2 timmar.

Smaka av. Jag tycker att det är jättesvårt att ange hur mycket salt och peppar det bör vara. Känn efter hur mycket du vill ha och se mina mått som ungefärliga.

Ta av locket och låt såsen reducera ner till den konsistens du önskar. Servera till exempel tillsammans med nykokt pasta.


Jag brukar oftast göra minst dubbla satsen när jag ändå är igång. Och det är viktigt att den får koka länge. Lång koktid på svag värme ger bara en godare sås. Ta av locket på slutet och koka ner köttfärssåen till den konsistens du vill ha. Jag tycker att det är godast med en ganska fast sås. Är den för lös finns det tendens till att den vattnar sig och kyler ner pastan.

Har du färska örter hemma så hacka gärna ner lite och ta i inför servering.

Köttfärssås måste vara en av de mest tacksamma grundplåtarna i ett kök. Gott till pasta, potatismos, i en gratäng, paj, på pizza, i creps, soppa eller vad man nu hittar på!

5 kommentarer:

 1. Vi kan inte mer än hålla med dej, allt man kockar till blir så vansinnigt tråkigt när det ska förevigas till inlägg. Tycker verkligen det får räcka med grått tråkväder nu, vi vill ha sol!!!

  SvaraRadera
 2. 2 timmar! Jisses, det var väl lite väl länge? Vad är det för specialrecept?

  SvaraRadera
 3. Jag lovar att det blir så mycket godare om den får koka lääänge! Och den som väntar på något gott.... ;-)

  SvaraRadera
 4. Tack för bra tips! I kväll blir det köttfärssås och god pasta.

  SvaraRadera
 5. mycket god sås, tack för tipset.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...