tisdag 25 januari 2011

Salted Caramel
Jag vet inte om man kan tala om en trend eller om det bara råkara var en rad tillfälligheter. Men under slutet av förra året verkar fick verkligen våra amerikanska och brittiska bloggvänner pippi på salted karamel. Receptbankar fullkomligt svämmade över av en rad recept där denna upphottade karamell ingår. Och populariteten verkar inte avta!

Salt karamell talar vi alltså om, på ren svenska, men hur gott och lockande låter det egentligen? För svenskt namn ger verkligen inte denna läckerhet rättvisa!

Och det fina med denna lilla sås är att den är användbar till så mycket. För att ta några exempel i högen så finns salted caramel glass (bara måste prova snart), kola, cupcakes, macaroner, brödpuddingar, pannacottor, brownies, cheesecakes och... Ja, jag vet inte var uppfinningsrikedomen kommer att sluta! Recept på själva karamellen och vad den kan användas till duggar tätt ute i bloggosfären.

Jag kan redan nu utlova att recept på Salted Caramel Brownies kommer inom någon dag, eftersom ett oväntat snöfall spoilerat våra förmiddagsplaner. Istället för det planerade tänkte jag ge mig på att göra brownies tillsammans med barnen. Dulce de leche kokade jag igår så processen att få till den salta karamellen blir kort. För det är nästan löjligt enkelt att göra. Och frågan är om ni inte redan tänkt på detta själva? Salt o sött. Mums!
Enkel Salted Caramel


1 burk dulce de leche

ca 1 msk Fleur de sel eller Maldon salt


Ruskigt enkelt! Koka en burk sötad, kondenserad mjölk i ca 2 timmar (se till att den är täckt av vatten hela koktiden). Låt burken svalna eller kallna helt i kylskåpet. Öppna burken och rör ner ca 1 msk salt.
Här kan man även styra hur tjock såsen blir lite. Efter ca 1 timme har man en rinnig kolasås. Efter två timmars kokning är den som på bilden, ganska fast och efter tre timmar väldigt fast.

Klart! Visst var det löjligt enkelt...Posh Salted Caramel


1 vaniljstång

2½ dl grädde

75 g smör

2 tsk maldon salt

4 msk glukossirap

4 msk vatten


Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Lägg frön och stängerna i en tjockbottnad kastrull tillsammans med grädde, smör och salt. Låt blandningen koka upp och ta den sedan från plattan och ställ åt sidan.

Koka i en liten panna samman glukosen och vattnet. Rör tills sockret lösts upp och låt det sedan koka fritt tills det får en vacker gyllene färg.

Ta ur vanligstången från gräddblandningen och rör försiktigt ner grädden i karamellen. Var uppmärksam för blandningen kommer att bubbla upp. Låt det sjuda under bitvis omrörning ca 3 minuter.

Häll upp i en värmekålig skål och låt såsen svalna. Förvara den sedan övertäckt i kylen.
Servera såsen till det du tycker om, tex brownie, glass, pannkakor, bär. Eller ät den precis som den är!

När du gör salted caramel så vill jag råda till att du använder ett bra salt, inte vanligt bords salt som är för starkt. Jag använde mig av Maldon men även Fleur de sel och andra milda havssalter fungerar mycket bra.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...