tisdag 18 januari 2011

Ljus Rocky Road Glass"Så var den vita vintern slut, slut slut. Snögubbar de ebbar ut, ut, ut..." Trist, men så är det. Av dotterns fina snögubbe som byggdes häromdagen återstår idag bara en morot, några stenar och en snöboll modell stor. På bara någon dag har nästan all den fina snön bytts ut till en grå, brun slasksörja. Och både gnistrande vinterdagar och härlig vår känns oerhört långt bort.
I ett försök att pigga upp och ge lite försmak på sommaren så gjorde jag glass. Hemmagjord glass är verkligen urgott och enkelt men trots att vi har en glasmaskin så är det sällan den används. Men i år tänkte jag att det ska bli ändring på det. Det finns ju så många roliga smakkombinationer som bara måste testas.
Som den här Ljusa Rocky Road:en. En krämig, hederlig vaniljglass fylld med dulce de leche, jordnötter och mini-marshmallows. Sött möter salt, mjukt möter knaprigt. Det är några små moment innan du får den goda glassen på bordet. Men det är värt all mödan. Den mjukt lena glassen kommer inte att göra dig besviken.
Teaxas Pecan - släng dig i väggen!
Rocky Road Ice Cream

3 dl vispgrädde

2 dl mjölk

4 äggulor

1 dl socker

1 vaniljstång


½-1 burk dulce de leche

1 dl salta jordnötter

1 dl mini-marshmallows


Börja med att göra dulce de lechen. Det är helt enkelt en burk med sötad kondenseradmjölk som man kokar till en krämig kolasås. Ta bort etiketten från burken och lägg hela burken (se till att den är oskadad) i en kastrull och se till att den är helt täckt av vatten. Koka burken sakta 2-3 timmar, beroende på hur fast du vill ha kolasåsen. Efter två timmar har den en ganska rinning sås och efter 3 timmar en fast sås. Jag föredrar att koka ca 2½ timme. Se till att burken är täck med vatten under hela kokningen. Låt burken bli helt kylskåpskall innan den används i glassen.

Nu är det dags för själva glassen. Häll mjölken i en kastrull och tillsätt delad vaniljstång samt de urskrapde fröna. Låt vaniljmjölken koka upp och ställ sedan åt sidan.
Vispa äggulorna och sockret till en pösig smet. Blanda äggvispet med den avsvalnade vaniljmjölken. Ta upp och släng vaniljstången.

Sätt kastrullen på plattan och koka långsamt upp blandningen under omrörning tills den börjar tjockna. Håll koll hela tiden så att gulorna inte stelnar. Ta av blandningen från plattan när den tjocknat och låt smeten bli helt kylskåpskall innan du häller i den i glassmaskin och kör den till en krämig glass.

Det går också att göra glass utan maskin men då måste man frysa och röra. Häll upp den kalla smeten i en frystålig bunke. Ta ur bunken ur frysen när glassen börjar frysa i kanterna och rör den slät igen innan den fställs in i frysen igen. Upprepa detta 3-4 gånger.

Blanda ner jordnötter och mini-marshmallows när glassen är nästan klar (ca 5 min kvar på tiden i maskinen). Häll upp glassen i bunken du tänkt frysa den i och rippa med kolasåsen. Ställ i frysen tills den ska ätas.

Servera gärna med lite extra varm dulce de leche. Mums!


2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...