onsdag 5 januari 2011

Krämiga Chocolate Pots
Har du just kommit på att det skulle vara gott med en dessert ikväll men känner att ork eller tid att dona med något avancerat saknas? Då har jag den just den rätta efterrätten! De här små krämiga choklad kopparna är nästan löjligt enkla att göra men de blir gudomligt goda.

För en chokladälskare som mig blev de en fullträff.

Chokladkräm skulle vi väl säga på svenska, men jag tycker att chocolate pots låter så sött och anskpråkslöst. Precis som desserten själv är. För det är verkligen inga krusiduller eller finlir utan bara en silkeslen, tjock och väldigt rik chokladkräm. Spot on på vad man vill ha efter en god middag. Men den är otroligt mäktig. Jag serverade desserten i små espressokoppar och det kändes som om det blev precis lagom mycket.

Testa gärna att doppa kex i den lena krämen eller att servera hallon och vispad grädde till. Och trots att jag gjorde en dessert, med choklad, så lät jag faktiskt konjaksflaskan stå kvar på sin plats. Men, om man vill, så går det jättebra att röra ner 1 msk konjak i smeten eller att hälla en skvätt ovan på chokladen innan servering. Choklad och konjak är verkligen ett par som sällan gör sig besviket.Chocolate Pots
4-8 port


200 g mörk choklad (ej block)

3 dl grädde

2 stora äggulor

2 msk honung

20 g smör

1 nypa salt


Finhacka chokladen. Värm grädde, honung och salt nästan till kokpunkt. Ta av från plattan och låt det svalna ett kort tag. Tillsätt chokladen och låt den smälta ner.

Låt chokladgrädden svalna ett tag och rör sedan ner äggulor och smör. (Tillsätts dessa för snabbt koagulerar gulan och smöret kan skära sig så det är viktigt att chokladen svalnar lite innan).

Häll upp i de glas eller koppar du vill servera desserten ur och ställ dem i kylen till servering eller i vart fall ca 2 timmar.


Detta är även mitt bidrag till Månadens Sötsak på temat efterrätt hos Söta Saker.

4 kommentarer:

 1. Låter underbart gott! Och vilka underbart fina koppar!

  SvaraRadera
 2. Vilken härlig matblogg, jag blir verkligen inspirerad. Hitt får jag säkert anledning att återkomma och hoppas du inte har något emot att lägger in din blogg i min blogglista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Tack så mycket :D Nej, det är helt lugnt :)

   Radera
 3. Har gjort dessa fantastiska chokladkoppar idag! Blev verkligen jättebra, hade lite rom i... Jag skrev om detta på min blogg, men har länkat till dig och skrivit att det var ditt recept. Hoppas detta är ok, annars kan jag ta bort mitt inlägg. Tack för en fantastisk och enkel dessert!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...