måndag 3 januari 2011

Kanelmacaroner med lingontryffelSå var det första vardagen på det nya året. Men ännu är inte helgerna slut och veckan bryts fint av utav trettonhelgern. Nu vet jag inte om ni läsare brukar fira den på något speciellt vis men vi brukar alltid äta en lite finare middag.

När jag var lite så var det även denna helg som "årets" Nils Poppes revy visades på TV. Det var alltid ett lite mysigt inslag att se sommar föreställningen från Fredriksdalsteatern i vintermörkret.

En av 2010-års stora mattrend måste varit macaroner. Det har verkligen varit fullt av de söta och färgglada bakverken i bloggarna de senaste åren och om ni ännu inte tröttnat på dem så kan det kanske vara gott med en mini-macaron till espresson på Trettondagsafton?

När jag gjorde dessa så ville jag göra en lite vintrig och rustik variant på kakorna. Kanel och lingon är verkligen vinter i ett litet nötskal så smakerna var ganska givna. Men min mandelkvarn mal av någon anledning skållad mandel ganska grovt och för att få ett lite mer robust utseende så valde jag att låta mandeln vara grovt mald den här gången. Det gjorde att de kanske inte ser så släta och fina ut men det blev en trevlig brytning i den annars ganska släta macaronen. Det är kul att kunna variera sig lite ibland. Och goda är de hur som hellst!

Och det här med äggvitorna till macaroner... Det är en vetenskap i sig. Efter att ha prövat en rad olika tillagningssätt nu så tycker jag att det faktiskt blir finast slutresultat om man låter dem stå ute i rumstemperatur 24 timmar innan de används. Det är en smaksak, men den metod jag själv fallit för.
Fet

Kanelmacaroner med Lingontryffel
ca 60 st


90 g äggvita
40 g strösocker

110 g mald mandel

200 g florsocker

½-1 tsk kanel

lite röd hushållsfärg


Fyllning

125 g vit choklad

1 rågad msk lingonsylt

2 msk vispgrädde

röd hushållsfärg


Knäck och separera äggen. Lägg äggvitorna i en lufttät burk. Låt burken stå ute i rumspemperatur 24 timmar innan du ska göra macaronerna.

Vispa äggvitorna nästan maräng hårt och tillsätt strösockret lite i taget under vispningen. Det ska bli en fin, glansig smet.

Mixa mald manel tillsammans med florsockret samt kanel och sikta ner det i smeten om du vill ha släta, fina bakverk. Blanda till en jämn smet. Om du vill färga smeten så tillsätt nu några droppar hushållsfärg.

Klicka eller spritsa ut smeten på klädda plåtar. Vill du ha små så är en enkrona en bra storlek, vill du ha större är en femkrona ett bra riktmärke för storleken.

Låt macaronerna vila en timme på plåten innan de gräddas. Då hinner ytan stelna lite och de blir glansigt fina utan sprickor när de gräddas.

Grädda i nedre delen av ugnen på ca 160 grader, 12-14 minuter. OBS att alla ugnar är olika och att du måste känna dig fram lite!

Ta ut när de känns torra och fina och låt dem svalna en stund på låten innan de lossas för att svalna helt på ett bakgaller.

Till fyllningen finhackas den vita chokladen och grädde samt lingonsylt värms i en liten kastrull. När lingongrädden är riktigt varm tas den av från plattan och chokladen rörs ner. Rör tills all choklad lösts och färga med lite hushållsfärg. Låt tryffeln svalna och stelna lite i kylen innan den breds på ena halvan av en macaron och de läggs ihop.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...