fredag 27 mars 2009

Fredagsgott med enkel tomatsåsSom mammaledig är det lätt att dagarna går på rutin och flyter in i varandra. Det är inte alltid man har rätt uppfattningen om vilken veckodag det är. En tisdag kan lika gärna visa sig vara en lördag och den överaskningen är inte alltid så kul om man vill äta lite festligare på helgen. Hur gott det än är med stuvade makaroner och falukorv så är det inte så kul en fredagskväll. Just för att skilja vardag från helg har vi bestämt oss för att äta lite godare och "lyxigare" till helgen.


Att äta gott behöver dock inte alltid innebära att man står flera timmar vid spisen. Det finns enkla men mycket goda rätter också. Färska räkor är ett lysande exempel så sådan god, enkel men lite lyxigare mat. Just nu verkar det vara standard för Skarafamiljer med detta plock på fredagskvällarna. Färska räkor från Västkusten finns nämligen på ICA till bra pris på just fredagarna och det är alltid lång kö av oroliga spekulanter till denna delikatess. Det råder räkfrossa på ICA från klockan 16 på fredagarna här i Skara.


Hur blev middagen?


Även jag övervägde att köpa det rosa guldet idag men kylan ute gjorde att jag kände mer för en varm middag. Valet föll istället på stora färsk pastakuddar fyllda med getost och soltorkade tomater från ICA. Jag hade ganska höga förväntningar på denna pasta med tanke på det höga priset och vi blev inte besvikna! Det var en jättegod pasta med perfekt balans av fyllningens smaker. Tillskillnad från annan fylld pasta höll denna ihop när den kokades så ingen fyllning läckte ut i vattnet. Enda minus var en liten tendens till degighet men den kan även berott på att jag tog av den för tidigt.

En förpackning innehåller 250 g och med tillbehör var det allderless lagom till två personer som middag. Utan tillbehör mer än lite sås kanske borde en förpackning räcka som förrätt till 3-4 personer.


Till detta serverade vi en enkel tomatsås, riven parmesan, färskt varmt bröd samt en sallad. Vår favorit sallad just nu är mycket "vårlig" och består av salladsblad, avocado, fetaost, rostade samt hackade nötter och krutonger sprinklad med en fruktig olivolja. Ibland kan även rödlök samt majs slinka ner. Mycket enkelt och så gott till de flesta rätter.


Enkel Tomatsås


Du behöver;
  • 500 g tomater (mogna färska eller hela från konserv, gärna plommontomat)
  • 1-2 scharlottenlökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2-3 msk olivolja
  • 2-3 msk tomatpuré
  • en skvätt tortt vitt vin
  • salt samt svartpeppar efter smak
  • ca 1 tsk socker
  • ½ dl färsk strimmlad basilika

Skålla och skala färska tomater samt ta ur kärnhust och tärna dem innan de används. Finhacka lök samt vitlök. Fräs dem blanka i oljan i en kastrull. Häll i tomater, tomatpuré samt vin och låt det hela puttra under lock minst 45 min. Smaka av med salt, peppar samt socker. Rör sist ner basilikan.

Servera till pasta, köttbullar, kyckling, fisk etc. Även god som tomatsås till pizza.


Bilder; Louise´s Spis

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...