onsdag 18 mars 2009

Enkel Vardagsmat

Till vardags är vår ambition att försöka äta lite nyttig men ändå god och lättlagad mat. Med två småttingar i huset finns tyvärr inte alltid den önskar till matlagning men för den sakens skull behöver inte maten vara trist, tråkig eller slentrianmässig. Det är lätt att köra fast i gamla hjulspår då man lagar samma rätter om och om igen, det ska erkännas. Men jag försöker att variera rätter och leka med dem så även en "om-igen-rätt" ska kännas lite kul och nya. Laxmiddagar är tacksamma i detta hänsende efter som man kan variera en laxbit eller laxsida i det oändliga. Idag fick vår middagslax dock en väldigt klassisk touch.


Lax har ju de senaste åren blivit var mans mat. Så var det dock inte för bara något tio-tal år sedan då lax var en verklig dyrgrip som inte serverades alltför ofta utan mest vid fest. Idag har dock den klassiska torsken bytt plats med laxen och den rosa fisken är numera även vardagsmat för många. Inte mig emot eftersom den är full med nyttiga fetter och omega 3

Hemma hos oss är lax både fest och vardagsmat beroende på tillbehör och tillagning. Idag var det dock vanlig enkel ungsbakad lax med kokt potatis, en kall dill/citron sås och ärtor som stod på menyn. Enkel och god mat som idag måste ses som en modern husmansrätt.

Ugnsbakad Lax med Sesamtäcke


Du behöver;
  • 1 laxsida
  • lite soya
  • sesamfrön
  • ströbröd
  • olivolja
  • salt och peppar
Smörj en form med lite olivolja och lägg i laxsidan. Smörj in fisken med olivolja (även gott att blanda med lite sesamolja som ger en lite nötig smak). Droppa över lite soya och stryk den jämnt över fisken. Salta, peppra samt strö över sesamfrön och ströbröd. Droppa över lite olivolja och baka laxen i 200 grader ca 15-20 min beroende på fiskens tjocklek.
Servera fisken med kokt potatis, kokta ärtor som slungas i en klick smör samt en kall dill/citronsås (rör ihop mezeyoghurt, rivet skal från citron, citronsaft, hackad dill, pressad vitlök, salt och peppar efter smak och låt det dra ett tag innan servering).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...