tisdag 31 januari 2012

Rullrån med citronfromage och hallon




Glad tisdag!



Hopps att ni har det bra allihopa! Här är det lite smått kaos just nu. Flyttkartonger står nu både högt och lågt. Och vid mer än ett tillfälle har jag öppnat skåp för att ta fram något som numera ligger nedstoppat. Men på fredag är det dags för stora flyttbilen att packas och för oss att flytta. Sen dröjer det tyvärr ett tag innan vi kommer in i huset så jag är ännu ett tag utan kök. Men från fredag är vi inte längre Skara-bor.

Ett tag har projekt "rensa kyl och frys pågått". Tänk vad man kan hitta i frys och längst inne i skåp. (Även om en del saker kanske mått bättre av att få vara i glömska). En del nya matkreationer har skapats med mer eller mindre gott resultat. Vissa saker är helt enkelt inte goda tillsammans, även om man gillar dem var för sig.

En lyckad skåpsrensning blev dock den här desserten. Bestående av rullrån som jag hittade i en burk, rester från ett kurstillfälle i Stockholm tidigare i höstas. Några citroner som höll på att bli ledsna i en skål och sista paketet med grädde. Bara att riva, vispa och vända samman. Ganska enkelt och mycket gott! För om det är något som är gott så är det rullrån, men en stor nackdel med dem är att de går sönder så snart man biter i dem. Så egentligen är det ett ganska dåligt bakverk. Om man inte fyller dem med något gott! Och då är en fromage perfekt. Inte lika lös som en grädde och inte så fast som vissa mousse utan lagom svampig.

Just de här rullrånen har jag gjort själv men det finns att köpa färdiga i vissa matbutiker bland kakorna. Vill man dessutom göra det ännu lite enklare för sig så kan man med (nästan) lika gott resultat använda en fromage från påse. Men det kan vara kul att prova på att göra det själv hemma någon också.

Så varse goda! Ett enkelt och mycket gott recept på en liten dessert.



Så där hemgjort lyxig!







Citronfromage
ca 6 port


3 dl vispgrädde

½ vaniljstång

4 ägg

145 g strösocker

3 gelatinblad

1 dl pressad citronsaft

finrivet skalet från 1 citron

rullrån (2-3/person)

färska hallon och florsocker




Lägg gelatinbladen i vatten 5 minuter.

Vispa grädden löst (som en vaniljvisp ungefär). Vispa äggen tillsammans med äggen i en annan skål till ett ljust skum.

Smält gelatinet tillsammans med någon matsked av citronsaften. Slå ner i resterande citronsaft.

Vänd ner citronblandningen i äggsmeten. Vänd sist ner grädden och citronskalet.

Slå upp fromagen i en skål eller i portionsformar och ställ den i kylen att stelna.

Fyll en spritspåse med fromage och tryck försiktigt ut fromagen i rullrånen. Lägg alla rullrån tillsammans i en fin pyramid på en tallrik eller servera som en dessert på var sin tallrik. Dekorera med färska hallon, lite extra citronskal och pudrat florsocker.



Enjoy!


7 kommentarer:

  1. Ser väldigt gott ut!! Så du är (snart inte) skara-bo - kommer själv från lidköping!!

    SvaraRadera
  2. Åh -lät som en god kombination!

    Tänkte fråga dig vad det är för utbildning du går? Har sökt runt lite på nätet om olika utbildningar, är lite sugen på att eventuellt utbilda mig lite, men vet inte riktigt vad/vart jag satsa.

    SvaraRadera
  3. Ser så gott ut och fyllningen låter fräsch! Lycka till med flytten!

    SvaraRadera
  4. i dag kollade ja igenom en bakbok och såg just dessa,rullrån fylld med något gott och ja tänkte dessa måste göras snart.ser ju så goda ut.

    SvaraRadera
  5. Bra blogg med snygga bilder.
    Ha en fortsatt trevlig helg/ Jimmie

    SvaraRadera
  6. Åh, hemlagad citronfromage, DET har jag inte lagat på evigheter. Sååå gott! Tack för tipset och trevlig onsdag önskar fröken Dill

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...