onsdag 18 januari 2012

Vanilla Bean Cake Delux (Extra lyxig Vaniljsockerkaka)Glad onsdag!Tiden flyger iväg och jag hinner med nöd och näppe med känns det som. Förra veckan var jag upp i Stockholm och bara bakade i dagarna fem. Underbart avslappnande och fantastiskt kul och lärorikt. Synd att man inte kan göra sånt oftare. Nu är jag på hemmaplan igen och tillbaka i vardagen som snart bara kommer att upptas av flyttkartonger och allmänt stök med en del resor hit och dit samt annat som måste hinnas med innan flytten.

Jag ogillar att packa i allmänhet, så flyttpackning är bland det värsta jag vet. Om det så bara gäller en resa upp till Stockholm för någon dag så drar jag mig in i det längsta att packa väskan. Nu ska dock allt ner i flyttkartonger och jag är lika den här gången, som vid alla tidigare flyttar, att något av det porslin jag värdesätter mest ska gå söner. Det är alltid med lika stor ångest jag packar upp vissa saker och under själva transporten har jag hjärtat i halsgropen. Helst skulle jag sitta med vissa av mina saker i knät under hela resan. Men det går ju dessvärre inte. Alltså måste jag istället oroa mig under packning, inlastning, transport, urlastning och urpackning. Än så länge har alla saker klarat sig så jag hoppas att turen håller i sig!

Några bilder på alla de godsaker vi skapade på kursen har jag tyvärr inte. Dåligt ljus och ännu sämre kamera var ingen vinnande kombination. Så jag får helt enkelt ställa mig och träna på dem en gång till sen när vi kommit i ordning så ni får se lite av det goda vi gjorde. Och eftersom allt var så gott är det ingen uppoffrning!

Men ibland är det gott med riktiga klassiker. Hemma hos oss är vanilj numera en stapelvara och de små svarta fröna smyger sig in i allt fler bakverk. Allt blir godare och smakrikare med vanilj och för ett tag sedan tog jag ett av våra favoritrecept till en ny nivå. Närmare ett vaniljnirvana vet jag inte om jag kommer. Eller jo förreseten. Kanske om man slår en vaniljlag över kakan innan den täcks av den lätta vaniljfrostingen. Det kan vara värt att testa!

Fast receptet går inte av för hackor utan lagen heller. Har du inte färska vaniljstänger så går det bra med vaniljpulver (eller hemgjort vaniljsocker som gjorts med äkta vaniljstänger). Det blir inte riktigt samma intensitet och arom, men det fungerar. Men snälla, använd inte köpt vaniljsocker till det här receptet. Det ger absolut inte samma underbara vaniljsmak som man får med den äkta varan!Vanilla love!
Vanilla Bean Cake Delux


210 g vetemjöl (siktat efter uppvägning)

2 nypor salt

½ tsk bakpulver

1/4 tsk bikarbonat

(eller 1 tsk bakpulver istället för kombinationen med bakpulver och bikarbonat)

145 g rumsvarmt smör

200 g strösocker

fröna från 1-1½ vaniljstång

2 stora ägg

1,2 dl filmjölk (pressa gärna ner några droppar citronsaft i denna)


Frosting

190 g rumsvarmt smör

240 g florsocker

23 g mjölk

fröna från 1 vaniljstång

1 nypa saltSätt ugnen på 175 grader (ej varmluft). Smöra och mjöla en sockerkaksform, slå ut överflödigt mjöl.

Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en bunke. Rör smör och socker riktigt vitt och pösigt med en maskin, ca 5 minuter. Tillsätt vaniljfröna och vispa ytterligare nån minut.

Tillsätt äggen, ett i sänder, och skrapa ner det som fastnar på bunkens kanter emellanåt.

Tillsätt mjölblandningen växelvis med filmjölken medans maskinen går på låg hastighet. Börja och avsluta med mjölmixen.

Klicka ner smeten i den förberedda formen och jämna till ytan lite. Slå formen i bordet några gånger så att smten fördelas jämnt och eventuella luftbubblor försvinner.

Grädda strax under mitten i ca 40-60 minuter eller tills en provsticka kommer ut okladdig. Ta ut kakan när dne är klar och låt svalan i formen ca 1 timme och vänd sedan upp den på ett kakgaller för att svalna helt.

Vispa smöret till frostingen i en mixer med flatblandaren ca 8-10 minuter. Smöret ska bli riktigt vitt och poröst. Tillsätt de resterande ingredienserna och vispa ytterligare någon minut på låghastighet. Öka upp till medium hastighet och vispa ytterligare ca 6-8 minuter. Frostingen kommer att bli riktigt vit och krämig.

Bred ut frostingen på kakan på önskat sätt och dekorera eventuellt med strössel eller vita chokladrullar.Enjoy!


Detta blir även mitt birdag till Söta Sakers Månadens Sötsak där teamt är Klassisker.


12 kommentarer:

 1. Mmm, som vanligt när du bakar låter det så gott! Tror du inte att denna borde vara kanon som tårtbotten?

  SvaraRadera
 2. Annika - det tror jag absolut! Det skulle nog även gå att ha en lite tyngre fyllning på denna :-)

  SvaraRadera
 3. åh ser jättegott ut och lyxigt ser denna ut precis som den låter.

  SvaraRadera
 4. Ser jättegott ut! Ska testa o baka ikväll.

  SvaraRadera
 5. Hoppas allt går bra med flytten och du inte behöver använda limtuben när ni kommer fram.

  SvaraRadera
 6. hej!
  jag har gjort din " very chery chocolate cake" och den blev väldigt delikat. Jag fastnade för fyllningen och har nu använd den som bas i en del andra tårtor, jag bytar tex ut körsbärsmarmeladen mot en annan sylt eller med citron eller lime och dylikt. Nu till min fråga: Jag skulle vilja göra en kaffetårta och undrar om du tror att jag skulle kunna ha i kaffe i mascarpone-socker-grädde-blandningen utan att den blir för rinnig? Man skulle ju kunna minska grädden då kanske...Eller har du tips på en god ost-kaffe fyllning? Tacksam för svar!

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Visst är fyllningen god även i andra kombinationer :-) För att få bästa kaffesmak så råder jag att du tar espressopulver, finns i små portionspåsar i mataffären.
  Det är lättast att få till det bra med detta, kaffe blir för utspätt och svårare att rätt smak med.
  Mvh Louise

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...