onsdag 7 september 2011

Oreo Cupcakes



Vi det här laget vet ni säkert att jag är nästan barnsligt förtjust i Oreo´s. Den där riktigt mörka chokladen mot en kritvita frostingen är en riktig höjdare. Gärna tillsammans med ett glas iskall mjölk. Hur gott är inte det så där precis innan läggdags när klockan redan blivit för mycket?

Just nu verkar jag vara inne i en oreo-sväng, igen. Och det är märkligt hur den där lilla kakan har en tendens att leta sig i i både det ena och det andra. Precis som polkagrisar. Utan att man märker det så är de bara där med sina smaker och kräver att få stoppas ner i tex en smet eller frosting. Visst är det konstigt?

Jag har tidigare sett en del recept på oreo cupcakes på amerikanska bloggar men aldrig blivit riktigt sugen att testa. Varför vet jag egentligen inte. Det borde ju vara en komination helt i min smak. Men den rätta lusten och känslan har aldrig infunnit sig. Förren härom dagen. Då slog det mig hur en oreo cupcake bör vara för att falla mig i smaken. Riktigt, riktigt mörkt choklad och gärna lite tung med den där härliga lite sockriga frostingen. Och bara smeten i sig är en upplevelse. Det är inte ofta numera jag bara äter smet, men den här gången var det svårt att hålla fingrar (och skedar!) borta. Som len sammet och så chokladrik. Mums...

Sen att det blev lite förändrigar längs vägen får man räkna med. Av någon anledning ville kakor lägga sig i formarna för att utgöra en mumsig botten och mörka härliga smulor letade sig av en outgrundlig anledning ner i frostingen och tog den till nya, inte bara härligt vaniljiga, höjder. Slutprodukten blev verkligen i oreo cupcake, helt i min smak. Fyllig, lite tung, och med härlig kontrast från kexet i bottnen toppad med en lagom florsockrig frosting. Precis som kakorna!



Så det kan gå!



Oreo Cupcakes
12 stora (eller ca 50 "mini")


12 oreokakor

130 g vetemjöl

60 g kakao

1 lite rågad tsk bakpulver (eller 3/4 tsk bakpulver och 1/4 tsk bikarbonat)

2 nypor salt

100 g rumsvarmt smör

200 g ljust muscovadosocker

1 tsk vaniljessens

2 ägg

1½ dl vaniljyoghurt

50 g smält mörk choklad


Frosting

150 g rumsvarmt smör

300 g florsocker

3 msk vispgrädde

½ tsk vaniljpulver (eller 1 tsk vaniljessens)

en dryg matsked fint, fint krossade oreo



Sätt ugnen på 175 grader. Placera 12 cupcakeformar i en plåt och lägg en oreo i botten på varje.

Sikta samman mjöl, bakpulver, (bikarbonat), salt och kakao i en skål.

Vispa smöret vitt och luftigt i en maskin, ca 2 minuter på hög hastighet. Sänk hastigheten lite och börja tillsätta muscovadosockret. Höj hastigheten till medelhög och vispa blandningen krämig ca 5 minuter. Tillsätt vaniljessensen och vispa en liten stund till.

Tillsätt ett ägg i sänder och vispa samt skrapa ner från kanterna mellan varje tillsatts.

Tillsätt 1/3 av mjölblandningen och låt smeten precis gå samman på låg hastighet. Tillsätt ½ av vaniljyoghurten och låt det precis gå samman igen. Upprepa proceduren och avsluta med mjölmixen.

Tillsätt den smälta chokladen och låt smeten precis gå samman.

Fyll formarna med smet till ca 3/4. (Det kan bli smet över för det blev ganska mycket, men det beror lite på hur stora formar du väljer att använda. Går några extra om det blir smet över).

Baka cupcaksen mitt i ugnen ca 18-25 minuter.

Ta ut och låt dem svalna i pannan ca 5 minuter innan de får svalna helt på ett kakgaller.


Frosting


Vispa smöret med en flatblandare/beaterblade i maskinen tills det blir riktigt vitt och fluffigt på hög hastighet. Det tar ca 5 minuter.

Tillsätt florsockret och låt maskinen gå på låg/medel hastighet tills florsockret blandats in smöret. Höj och vispa på hög hastighet ca 5 minuter. Skrapa ner från sidorna och tillsätt grädde, vaniljpulver och oreosmulor.

Vispa upp frostingen så att allt blandas väl i ca 2-3 minuter.

Fyll en spritspåse med frostingen och spritsa ut på helt kalla cupcakes. Dekorera med en liten oreokaka och fint smulad oreo.




6 kommentarer:

  1. De ser väldigt inbjudande ut =) Har faktiskt aldrig ätit oreo, kanske borde prova det någon gång för jag märker ju att det är väldigt populärt i många bloggar :)

    SvaraRadera
  2. mmm... Jag var lite beroende av oreos ett tag när jag bodde i USA och det kan hittas i allt ;) Det här låter otroligt gott, precis som en oreo ska smaka, fast i muffinsform!

    SvaraRadera
  3. Mums vad dom ser goda ut. Mycket fina bilder också.

    SvaraRadera
  4. Visst är de goda, speciellt med mjölken till som du skriver. Vi vågar inte ens köpa hem fler rullar nu när vi håller igen...:)
    Så bilderna blundar vi för så vi inte blir frestade:)

    SvaraRadera
  5. Oreo cupcakes är min absoluta favorit cupcakes :-)

    SvaraRadera
  6. Mmm, ser fram emot fler fyllningar till Verry Cherry-bottnarna! De är helt klart mina favvo-bottnar nu!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...