tisdag 4 oktober 2011

Klassiska Kanelbullar

Glad Kanelbullensdag!Säger man så, förresten? Glad dag? Om inte så kan det vara ett trevlig inslag på en dag som redan i sig är rätt så trevlig. För en dag ängnad åt något av det svenskaste man kan tänka sig är en rätt bra och god dag.

Har ni hunnit njuta av några bullar än? Själv kunde jag inte motstå doften från nybakta bullar på Pressbyrån så det landade en varm bulle tillsammans med kaffet och tidningen tidigare idag. Men jag har en påse av den hembakta varan på lut i köket. En kanelstinn bulle och ett glas mjölk innan läggdags kan bara göra underverk för sömnen.

Under helgen hann jag testa både ett och två bullrecepet samt ett antal olika sätt att baka ut dem på. Att det blev varianter på utbak av den fösta degen berode dels på att den var på tok för lös och, tro det eller ej, men angav även en för stor mängd fyllning. Jag trode inte man kunde få för mycket av fyllningen, men, det kan man. Bulldeg som mest är friterad i smör och kanel är gott men inte så kanelbulle-aktigt som jag vill ha min bulle. Nu skulle dock jag, i min enfald, följa ett fint och utlovat "bästa" bullrecept. Det blev som ni säkert förstår inte ett "bästa" recept. Men min uppdatering på söndagen blev för mig en fullträff.

Nu var ju givetvis tanken att jag skulle dela med mig av det goda och receptet på kanelbullar som helgensstök resulterade i. Det är förvisso ett klassiskt recept, med ganska klassiska mängder. Min vana trogen så gjode jag några smärre justeringar och jag vill gärna återge det korrekt till er.

Men av någon anledning så slår det aldrig fel att jag glömmer något. Oftast något viktigt eller i vart fall ganska viktigt. Så nu ligger receptet hemma på köksbänken och jag sitter i Stockholm. Receptlös. Visserligen har jag ett gott minne men jag vill att det skall bli rätt så nu får ni tålmodigt vänta tills på torsdag för att få mitt recept på goda bullar.Bättre sent än aldrig. Nu kommer även receptet på de goda bullarna!Klassiska Kanelbullar
ca 35-40 st


50 g jäst

150 g smör


500 g standard mjölk

150 g strösocker

15 g vaniljsocker (gärna hemgjort)

4 g salt

780-850 g vetemjöl (jag använde 820 g)


Fyllning

150 g rumsvarmt smör

200 g strösocker

ca 20-30 g vaniljsocker

ca 40-50 g kanel


ägg uppvispat med liten skvätt vatten och några saltkorn till pensling

pärlsocker eller råsockerSmula jästen i en degbunke.

Smält smöret i en kastrull, dra av från värmen och tillsätt mjölken. Låt mjölken värmas upp en liten stund och slå sedan en skvätt över jästen. Lös upp jästen i smörmjölken och slå sedan på resterande vätska.

Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt och nästan allt mjöl. Arbeta degen länge i en degblandare så att det blir en blank, smidig deg som börjar släppa kanterna. Tillsätt lite mer mjöl pö om pö om det behövs.

Plasta över degen och låt degen jäsa ca 40 minuter.

Sätt ugnen på 225 grader. Rör samman rumsvarmt smör, vaniljsocker och strösocker till fyllningen.

Ta upp degen på bakbord och dela den i två delar. Kavla ut den ena till en rektangel som är ca en halv centimeter tjock. Bred över hälften av fyllningen och pudra över rikligt med kanel. Vik i tre delar eller rulla ihop degen beroende på om du vill göra snurror eller snäckor. Skär i ca 20 snitt och rulla snurror eller lägg i bullformar. Lägg bullarna på plåtar. Upprepa med resterande deg.

Täck över bullarna och låt dem jäsa ca 30 minuter på plåt.

Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över pärlsocker eller råsocker. Grädda bullarna mitt i ugnen 8-10 minuter.

Ta ut när bullarna fått fin färg och inte längre känns "degtunga". Låt dem svalna en stund på plåten innan de flyttas över till ett bakgaller för att svalna under bakduk.


Servera ljumma till ett glas iskall mjölk och enjoy!6 kommentarer:

 1. För mycket fyllning? Nej, det trodde faktiskt inte jag heller att det var möjligt, men friterad i smör låter ju inte toppen det... Vilket härligt fat du har lagt bullarna på! Åh, vad fint <3

  SvaraRadera
 2. Ja, några bullar har jag ätit idag, så gott! Jag bakade förresten nattjästa kanelbullar!

  SvaraRadera
 3. Jag körde på God kanelbulledag, det passar bra tycker jag! Eller så ger man väl bara folk en kanelbulle helt enkelt, och dina hade man ju inte tackat nej till :)

  SvaraRadera
 4. Kanelbullar kan man äta hur många av, som helst! :)

  SvaraRadera
 5. Jag var så anti så jag åt inte en endaste bulle :D

  SvaraRadera
 6. Du kan igen det vid senare tillfället, Henelna ;-) Eller ta någott annat gott. Din glass tackar man ju aldrig nej till!!!

  Annars håller jag med er andra, bullar är gott. Nästan jämt!

  (Alexandra, fatet är ett fynd som jag gjort hemma hos mormor. Hon har så mycket och härligt porslin som jag mer än gärna tar över när hon vill rena ut).

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...