fredag 27 maj 2011

Chokladkaka med kokostäcke



Nej, nu börjar jag nästan bli lite trött på det här vädret. Vad har det varit med vädergudarna i veckan? Först storm i flera dagar och nu regn, regn, regn. Inte så upphetsande. Men ser man positivt på det hela så är det bra för min lilla kryddträdgård och jordgubbarna. Såg förresten att man förväntar sig en rejäl jordgubbsskörd i år och det är verkligen något jag ser fram mot!

Det bästa med sommaren är ändå jordgubbar och smultron men regnvädersdagar kan man vara glad åt också för då kan man passa på att baka. Att stå i ett kök en varm sommardag är något jag gärna undviker så det gäller att passa på när det regnar.

Sist det begav sig var jag sugen att baka en riktig klassiker, chokladkaka med kokostäcke. En dunder-succé på Västgötafikat en gång i tiden, men något tokigt måste jag gjort den här gången för mitt täcke blev inte så härligt karamelligt som det brukade bli. Men den blev lika god ändå!



Chokladkaka med kokstäcke


Kakan

200 g smör

3 ägg

180 g strösocker

1 msk vaniljsocker

4 msk kakao

2 tsk bakpulver

180 g vetemjöl

1½ dl mjölk


Kokostäcke

3 dl kokos

180 g strösocker

2 msk vetemjöl

3 tsk vaniljsocker

25 g smör

1 dl mjölk



Sätt ugnen på 175 grader. Klä en liten långpanna med bakplåtspapper.

Smält smöret och låt det svalna lite. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla resterande torra ingredienser i en bunke och vätskorna i en annan. Vänd ner mjölblandningen växelvis med vätskorna och rör samman till en slät smet.

Häll smeten i den klädda formen och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter, eller tills den börjat stanna på ytan.

Lägg alla ingredienser till kokstäcket i en kastrull och koka samman det så att det börjar tjockna.

Ta ut kakan ur ugnen när den börjat sätta sig på ytan och bred på kokostäcket. Ställ in i ugnen igen och grädda ytterligare ca 10 minuter eller tills kakan börjar få fin färg.

Ta ut och låt svalna innan den skärs i trekanter eller rutor.




2 kommentarer:

  1. det där ser jättegott ut! och choklad och kokos gifter sig med varandra perfekt
    titta gärna in på min blogg :D

    SvaraRadera
  2. Och kallt, så vansinnigt kallt det är! Men, visserligen så finns det ju mycket annat att göra när vädrets makter inte är nådiga och baka är väl en alldeles perfekt sysselsättning:)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...