fredag 3 juli 2009

Pannacotta med smak av stjärnanis








Det kanske inte låter så exotiskt eller upphetsande nu för tiden med pannacotta. Många rynkar på näsan eller suckar djupt när de ser den på en meny för "vilken-gång-i-ordningen". Ändå är det fortfarande den "kokta grädden" en storfavorit för många, och varför inte, den är väldigt lätt att variera med olika smaksättningar eller servera med olika tillbehör som kompotter, geléer osv. Busenkel att tillaga, går att förbereda så man slipper lämna en middag för att göra dessert och tacksam till större sällskap. Helt enkelt en mycket praktisk dessert som trots sin lilla "tråkighet" rundar av en middag på en svalt, sött och gräddigt vis.


Den variant jag presenterar här idag innehåller stjärnanis som ger en en lätt söt laktriston. Personligen anser jag att den passar bra som avslutning på en fiskmiddag men det är en smaksak. Stjärnanis, som inte är släkt med vanlig anis, tillhör magnoliafamiljen och själva frukten är en baljkapsel. Vanligast är att det sitter åtta frukter kring ett fruktskaft och bildar en stjärnform.




Pannacotta
med smak av stjärnanis




Du behöver till 6 port;

  • 4 stjärnanis
  • 2½ dl mellangrädde ( alt 5 dl grädde men uteslut då mjölken)
  • 2½ dl mellanmjölk
  • ½ dl socker
  • 3 gelatinblad
  • 1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljsocker

Krossa stjärnanisen grovt i en mortel. Skär ett snitt i vanlijstången och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång i en kastrull. Koka upp stjärnanis, vanilj, socker, grädde och mjölk. Dra av från värmen och låt dra i ca 10 min. Lägg gelatinbladen i blöt medan gräddblandningen drar.

Sila gräddblandningen genom en finmaskig sil och värm den lite, men inte så den börjar koka för då skär sig gelatinet när det rörs ned. Krama ur överflödig vätska ur gelatinbladen och rör ned dem. Rör tills de lösts upp.

Häll försiktigt upp i serverings glas eller koppar. Ställ i kylen minst 2 timmar. Servera med lite hallon och eventuellt spröda rullrån.


2 kommentarer:

  1. Till efterrätt kan jag rekommendera alla i sommarsverige att prova min cheesecake. Den smakar nästan sm glass.
    gottochenkelt.blogg.se

    SvaraRadera
  2. Hej och tack för din kommentar i min matblogg. Jag kikar runt lite här hos dig och du har mycket gott, så jag kommer mer än gärna tillbaka på besök.

    Ha en fin lördagkväll,
    Nadja

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...