lördag 18 juli 2009

Enkel Rabarberpaj med smultäcke






Bland det godaste och enklaste man kan göra är en helt vanligt smulpaj. Inga krussiduller eller extra moment. Bara smula ihop smör, socker och vetemjöl och strö ut över skivad frukt eller bär. En klassiker, inte bara i det svenska köken, utan i större delen av europa. Lika älskad och ett säkert kort överallt!

För egen del är det hög tid att göra något av all rabarber som växer så det knakar i trädgårdslandet. Och suget efter att göra sylt finns inte idag men en liten rabarberpaj till kvällsfika känns inte helt dumt. För några veckor sedan testade jag mig fram till hur mycket smör, socker och mjöl jag tyckte gav ett fint och sprött smultäcke. Lika delar blev mycket bra och trots att det godaste på pajen är smultäcket så gäller det att inte strö över förmycket, då blir det bara degigt och trist och man går miste om sprödheten. Krama gärna ihop lite större bitar av smulorna också, det blir bara extra mumsigt!




Enkel Rabarberpaj

med smultäcke




Du behöver till en lite mindre paj;


  • 6-8 rabarberstjälkar
  • 75 g smör
  • 75 g socker
  • 75 g vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1-2 msk potatismjöl
  • ½ dl socker att strö över rabarberna

Sätt ugnen på 225 grader. Lägg smör, socker, vetemjöl och salt i en skål. Smula ihop ingredienserna, låt gärna några bitar lite lite större. Skala och skiva rabarberna. Blanda dem med potatismjölet och lägg dem i en smord ugnsfastform, strö över strösocker. Fördela smulmassan över rabarberna och sätt in i ugnen. Grädda tills rabarberna blivit mjuka och smulorna fått fin gyllene färg, ca 30 min.

Servera tillsammans med vaniljsås, glass eller vispad grädde.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...