onsdag 9 april 2014

Sweet Potato Cake with Brown Sugar Whipped Cream Cheese Frosting and Toasted Marshmallows Filling (Galet God Sötpotatis Tårta)


Scroll down for english

Idag blir det inget raljerande eller orerande från mig. Jag är inte på humör. Vad som hänt senaste dagen vet jag inte riktigt. Men humöret är som bortblåst. Trött, irriterad och less är nog vad som beskriver mitt humör just nu och att då skriva lite käckt och "kul" om något ovidkommande, nej, det går bara inte. Antar att vi kan skylla på att "jag är kvinna" eller att det är en migrän i antågande för det brukar kunna börja så här. Eller bara rent generellt en vårtrötthet och vinterlesshet.


Men det är otroligt kul att sitta och greja med bilder. Redigering och planering fyller upp humöret rätt bra och piggar upp. Dessutom planerar jag några kommande inlägg, med styling och fotoupplägg. Jag antar att det nya för mig är just planering, att veta vad och hur saker skall bli och inte bara lite haphazard göra något bara för att. Och jag tror att min irritation just nu ligger i att jag börjar känna att jag är där med min planering, jag har landat i hur jag skall kunna arbeta i framtiden. Men det som finns på datorn är ännu inte där så jag kan ännu inte riktigt börja jobba på det sätt jag vill. För det ligger så otroligt många bilder och recept här inne som jag vill dela med mig just för att att jag gillar dem. Jag gör ju bara detta för att jag älskar det, för att jag vill dela med mig av min kärlek till bakverk. Det jag gör är något jag känner att jag måste få dela med mig av och det här är mitt sätt att göra det på. Så, min plan just nu är att dela med mig av det som ligger och släpat efter, vilket gör att bilderna kommer att vara av lite varierande kvalitet då en del är ett år gamla.
   Först tänkte jag att jag skulle göra om och göra rätt. Baka om och fota om allt men sen kom jag på mig själv och undrade varför det? Bilderna är rätt okej och fungerar alldeles utmärkt på bloggen. Men det är så lätt att få panik när man ser att alla andra runt omkring är så mycket bättre, på allt. Och man glömmer så lätt bort sig själv i det stora hela när det är så lätt att drunkna i den ocean som finns av mat- och bakbloggar. Tja, det blev visst lite orerande ändå...


Dagens bilder är från den lite äldre delen av de som ligger och väntar på att bli publicerade. Idéen till tårtan, och grundreceptet till bottnarna, kommer från Sweetapolita och Martha Steward, men jag har arbetat om det för att passa mig lite bättre. Jag testa att göra tårtan första gången för två år sedan och älskade hur bottnarna blev, så där härligt kladdiga och tunga. Men det blev för mycket med alla smörkräm till kände jag och sen föll tårtan helt i glömska tills jag fick en liten tanke i höstas och testade att göra om den med några små-justeringar och ny frosting i form av whipped cream cheese. Och det blev klart mycket bättre! Inte lika mäktig men fortfarande med den härliga grundtanken bevarad. För Rosies maränksmörkräm med rostade marshmallows i galet god! Men här har jag hoppat den och istället arbetat om den till en wcc-wariant som är minst lika god!
 


Sweet Potato Cake 
with Brown Sugar Whipped Cream Cheese Frosting 
and Toasted Marshmallows Filling

Bottnarna

ca 400 g sötpotatis
200 g strösocker (ca 2 dl)
2 stora ägg
150 ml solrosolja
120 g vetemjöl (2 dl)
4 g bakpulver (1 tsk)
3 g salt (½ tsk)
1 tsk mald kanel
½ tsk mald muskot
1/4 tsk mald ingefära
1 krm malda nejlikor
1 msk mörk rom
1½ tsk vanilj extrakt
ca 50 g rostade pecannötter, grovt hackade

Fyllning

300 g cream cheese (jag använder alltid philadelphia orginal)
200 ml vispgrädde
1 nypa bakpulver
60 g florsocker (1 dl) (eller samma mängd marshmallow fluff)
1 tsk vaniljextrakt
2½ dl mini marshmallows

Frosting

200 g cream cheese
100 g ljust muscovado socker (ca 1 dl)
½ tsk vanijextrakt
120 ml vispgrädde
1 nypa bakpulver
mald kanel, efter smak

Till dekorering: marshmallows och rostade samt kanderade nötter


Bottnar

Sätt ugnen på 175°C. Smöra och mjöla fyra stycken formar som är 15 cm i diameter, lägg en rundel bakplåtspapper i botten på varje form. (Det går även bra att baka i två formar och sedan dela bottnarna. Vill du baka en större tårta dubblar du receptet och bakar i två stycken 20 cm formar för att sedan dela bottnarna.)

Pricka sötpotatisen med en gaffel och baka den i micron eller vanlig ugns tills den är helt mjuk. Låt den svalna lite och ta sedan av skalet. Lägg sötpotatisen i en skål och mosa den med en gaffel till en grov puré. Sätt åt sidan att svalna. (Jag använda mig av ca 340 g sötpotatispuré i mina bottnar).

Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt med maskin. Tillsätt oljan och vispa igen tills den är inarbetad. Tillsätt den avsvalnade sötpotatisen och arbeta in den i smeten.

Sikta samman de torra ingredienserna i en skål och rör ner dem i sötpotatissmeten.

Tillsätt rom samt vanilj och rör runt. Vänd sist ner de hackade pecannötterna och fördela smeten mellan formarna.

Grädda mitt i ugnen 20-30 minuter eller tills en provsticka som sticks in i mitten kommer ut ren. (Större formar eller om du bakar i endast två formar tar längre tid, ca 40-50 minuter).

Ta ut från ugnen när de är klara och låt svalna på bakgaller i formen ca 15 minuter innan de tas ut för att svalna helt.


Fyllning


Rör osten slät tillsammans med florsocker och vanilj. Jag brukar göra detta med flatblandaren i kitchen aiden på 2-4.

Vispa grädden hårt tillsammans med bakpulvret i en bunke med elvispen. Tillsätt den vispade grädden till ostmassan och vispa snabbt samman. Det skall bli en lätt men stabil frosting. Försök att inte överarbeta för då blir frostingen för lös.

Strö ut mini-marshmallowsen på en bakplåtsklädd plåt och rosta dem i ugnen tills de är gyllene, (eller med hjälp av en brüllebrännare). Tillsätt marshmallowsen till fyllningen och vispa upp den igen någon minut.


Frosting

Rör osten slät tillsammans med muscovadosocker och vanilj.

Vispa grädden hårt tillsammans med bakpulvret i en bunke. Tillsätt den vispade grädden till ostmassan och vispa snabbt samman till en stabil frosting. Smaksätt med kanel efter smak.


Montering

Lägg en botten på serveringsfatet och fördela en rejäl klick av fyllningen över denna. Upprepa med resterande bottnar och fyllning. Täck sedan tårtan med frostingen. Låt stå i kylen ca 1-2 timmar innan servering så att frostingen hinner sätta sig något.

Garnera tårtan med rostade marshmallows och kanderad nötter just innan servering. Jag brukar bara rosta nötterna i ugnen, låta dem svalna och sedan smälta strösocker i en stekpanna. Röra ner nötter och strö över lite flingsalt innan de får svalna på en bakplåtsklädd plåt.In english

I´ve just realized that it is so easy to drown in the ocean of baking blogs and to start doubt one self. And that feeling can be somewhat paralazing. I´m starting to come out of it and what better way than with a cake on the blog?

This cake is made with inspiration från Sweetapolita and Martha Steward with a few canges to my taste. I loved the cake the first time I made it but it was a bit to heavy to my liking so this time I made it whipped cream cheese instead of buttercream and it turned out just lovely!Sweet Potato Cake 
with Brown Sugar Whipped Cream Cheese Frosting 
and Toasted Marshmallows Filling

Cake Layers

about 400 g sweet potato
1 cup castersugar (200 g)
2 large eggs
150 ml sunflower oil
1 cup plain flour (120 g)
4 tsp baking powder
½ tsp salt
1 tsp ground cinnamon
½ tsp ground nutmed
1/4 tsp ground ginger
1 pinch of ground cloves
1 tbsp dark rum
1½ tsp vanilla extract
50 g toasted pecans, coarsly chopped

Filling

300 g cream cheese
200 ml heavy or whipping cream
1 pinch og baking powder
60 g powdered sugar
1 tsp vanilla extract
1 cup mini marshmallows

Frosting

200 g cream cheese
½ cup light brown sugar (100 g)
½ tsp vanilla extract
½ cup vispgrädde (120 ml)
1 pinch of baking powder
ground cinnamon to taste

Till dekorering: marshmallows och rostade samt kanderade nötter


Cake Layers

Preaheat oven to 350°F. Grease four 6 inch cake pans and dust with flour. (You can also bake in two pans and slice the cake layers, or double the recipe and bake in two 8 inch cake pans).

Bake the sweet potatos in the microwave until they are tender. Carefully remove the skin when cool enough. Place in a bowl and mash the flesh into a coarse puree. Set aside to cool.

In the bowl of an electric mixer beat the sugar and eggs until light and very fluffy. Add the oil and beat until combined. Add the cooled seet potato puree and blend until combined.

Sift together the dry ingredients and add to the sweet potato mixture.

Mix in dark rum and vanilla. Then fold in the toasted and chopped pecans.

Distribute the batter evenly between the pans and bake in the center of the oven for 20-30 minutes or until a skewer inserted into the center of a cake comes out clean. (Larger pans or if just using two pans takes a bit longer, maybe 40-50 minutes).

Remove from oven and leave to cool on a wire rack för 15 minutes before you remove cakes from the tins and leave to cool completely.


Toasted Marshmallows Filling


Place the cream cheese, powdered sugar and vanilla in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment. Gently beat the cheese smooth. (I use 2-4 on my KitchenAid).

Whip the cream with a pinch of baking powder to stiff peaks in another bowl. Add the whipped cream to the cream cheese mixture and quickly beat to combine to a light and fluffy cream.

Place the mini-marshmallows on a baking sheet lined with parchment paper and broil in the oven until brown on the top. Add the toasted marshmallows to the cream cheese frosting and quickly beat to incorporate.


Brown Sugar Whipped Cream Cheese Frosting

Place the cream cheese, brown sugar and vanilla in the bowl of an electric mixer fitted with the paddle attachment. Gently beat the cheese smooth. (I use 2-4 on my KitchenAid).

Whip the cream with a pinch of baking powder to stiff peaks in another bowl. Add the whipped cream to the cream cheese mixture and quickly beat to combine to a light and fluffy cream.


Assembly of the Cake

Place the bottom cake layer on a cake stand or plate. Place a good dollop of the toasted marshmallow filling on the cake layer and spread out with a small palette knife. Place the second cake layer on top and repeat until you get to the final cake layer.

Frost the cake with the brown sugar whipped cream cheese frosting and top the cake with toasted marshmallows and candied nuts before serving.

To make candied nuts I just toast nuts (pecans, hazelnuts etc) in the oven. Leave to cool and then melt sugar in a pan and coat the nuts with the caramel, sprinkel over som fleur the sel and leave to cool on a baking tray.

6 kommentarer:

 1. Jag älskar din blog och blir så inspirerad varje gång det kommer ett nytt inlägg.

  SvaraRadera
 2. Vilken spännande kaka! :)

  SvaraRadera
 3. What a beautiful cake. I can almost taste it! And I will, very soon.

  SvaraRadera
 4. Vilken tjusig tårta. Helt fantastiskt!

  SvaraRadera
 5. Åh vilken tårta! Älskar din blogg! Jag har bakat flera av dina recept och är inne titt som tätt för att se om dukar lagt upp något nytt! :)

  SvaraRadera
 6. i have made this cake 3 times. Normally I adjust recipes to my preferences, but this recipe is perfect. This is my go to holiday recipe. Thanks for sharing it with us.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...