fredag 18 april 2014

No Bake Easter Eggnog Cheesecake with Oreo Crust (Ägglikör Cheesecake)


Scroll down for english


Glad Påsk och Vår på Er!


Jag vet inte om det är rätt att önska en glad påsk redan idag, det är ju trots allt Långfredag och inte riktigt den där dagen som man borde fira. Eller tänker jag fel där? Det kanske är just den här dagen man borde fira mest om man tänker på varför vi egentligen firar påsken. För idag är dagen då Jesus korsfästes och dog för våra synder vilket är vad påsken till stor del handlar om. Är det glatt eller ledsamt, egentligen? Och det är med tanke på detta som det känns fel, samtidigt som det känns helt rätt, att nu önska er en riktigt Glad Påsk och en Glad Vår!


För jag är inte särskilt kristen eller kyrklig av mig. Jag är som svenskar är mest i denna fråga antar jag. Men just runt den här högtiden brukar det bli lite funderingar kring vad det är vi idag faktiskt firar. För det är lite förvirrande. Jag ska absolut inte sväva ut i teologiska funderingar men det är lite intressant att det är en skillnad i hur vi firar Påsken nu jämfört med när jag var liten. Långfredagen hemma hos oss börjar alltid med att mamma berättar om hur tråkigt de hade när hon var liten. Min mamma är absolut inte lastgammal (det kommer nog att låta så nu för det tycker mina barn att det gör, jag med för all del) men när hon var liten var det här en dag så de inte fick leka. Finkläder var obligatoriskt och det här var en dag av stillhet och eftertanke (fast det var nog lite si och så med den biten). En lååång och ruskigt tråkigt tråååkig dag.


När jag var liten, början av det glada 80-talet talar vi om nu, var Långfredagen fortfarande en tråk-dag. Det var bara en dag som skulle avhandlas och genomlidas. Vi hade inte kul hemma hos oss denna dag. Jag slapp förvisso påtvingade finkläder (vad jag minns) men Långfredagen var dö-trist. Antagligen för att jag väntade på att det skulle bli Påskafton och påskägg, men också för att det verkligen var trist. Inga affärer öppna, absolut inget kul på tv och det var fortfarande en dag av stillhet. Dagens Långfredag står i rätt bjärt kontrast till detta! Nu kan man glatt åka och shoppa om den andan faller på. TV verkar mest köra filmer, kanske att man kan se en uppsättning av Jesus Christ Superstar, men visas fortfarande klassikern Jesus från Nasaret?


Den "verkliga" Påsken har urvattnats och påskkycklingar, påskkärringar, påskgodis och sol har blivit mer viktigt. Vi är tillbaka i att fira vårens ankomst. Vet barn idag vad Påsken egentligen är? Och är det viktigt att veta det? Det är några frågor jag tänker fundera vidare på, för jag har absolut inget svar på detta. Men det är otroligt intressanta frågor att fundera på!


Påskfunderingar i all ära, det här är en Bakblogg! Och självklart har jag en underbar Påskdessert på lut åt er! Det fiffiga med denna är att man slänger ihop den på noll tid och den är helt fantastiskt god. En sådan där sak man bara vill ha en liten bit till av, gång på gång. Den behöver inte riktigt lika lång tid i kylen som några av mina andra cheesecakes eftersom denna innehåller gelatin, så det går att göra denna imorgon på för middagen om man vill servera den till efterrätt efter påskmiddagen.
   Inspiration har jag fått från underbara bloggen Raspberri Cupcakes. Steph har ett riktigt bra recept på cheesecake och jag gjorde en egen variant av denna med ägglikör nu till Påsk. Vad är mer Påsk än ägg och choklad? Nä, just det, så bottnen fick bli en oreobas, men det går självklart att använda någon annan kaka om man inte gillar oreos. Ägglikören har jag köpt på systemet så detta är en vuxen-dessert men får man tag på alkoholfri ägglikör så blir den bra till hela familjen.Ägglikör Cheesecake

Botten

1 förpackning Oreos
50 g smält smör

Fyllning

300 ml vispgrädde
300 g cream cheese
100 g (extra fint) strösocker (1 dl)
1 tsk vaniljpasta eller vaniljextrakt
3½ tsk gelatinpulver
150 ml ägglikör

Smulade oreokex och chokladägg till dekoration


Klä botten och sidorna på en springform, 18-20 cm, med bakplåtspapper. (Eller klä sidorna med en plastremsa).

Krossa kexen i en matberedare tills de är riktigt finfödelade. Tillsätt smöret och mixa samman. Tryck ut blandningen i den bottnen av den förberedda formen och ställ åt sidan.

Vispa grädden tills den får mjuka toppar och ställ åt sidan.

Blanda gelatinpulvret med 3 msk vatten i en stål och ställ åt sidan.

Lägg cream cheesen i en skål och rör den mjuk med elvisp. Tillsätt sockret och vanilj och rör till en slät massa.

Häll ungefär hälften av ägglilören i en liten kastrull och värm upp den så att den blir het. Ta av från värmen och tillsätt gelatinet (som nu har svällt upp). Smält ner gelatinet i den heta ägglikören, se till att det inte längre finns några klumpar av gelatin och tillsätt resterande ägglikör.

Tillsätt  ägglikörmixen till cream cheesesmeten och vispa samman till en  slät smet.

Vänd ner den vispade grädden, se till att det blir jämnt sammanblandat, och häll smeten över oreobottnen.

Ställ i kylen minst 3 timmar eller över natt.

Lossa cheesecaken försiktigt från formen och dra sakta bort pappers- eller plastremsan från sidorna inför servering. Dekorera eventuellt med krossade oreokex och chokladägg.

In english

Happy Easter and Happy Spring!

Hope you all will have a great beguing of spring! I made this cheesecake with inspiration from the lovely blog Raspberri Cupcakes. Steph have a wonderful cheesecake recipe made with gelatin. that makes this cheesecake easy to make and super-light and airy. I did a make over and made an eggnog liquor version. Perfect for Easter! And whats more Easter than eggs and chocolate? So, here it is, a No-Bake Eggnog Liqour Cheesecake.


No-Bake Eggnog Liqour Cheesecake with Oreo Crust


Crust

1 packet oreo cookies
50 grams melted butter

Filling

300 ml double or whipping cream
300 g cream cheese
100 g sugar (superfine or caster)
1 tsp vanilla paste or vanilla extract
3½ tsp powdered gelatin
150 ml eggnog liqour or plain eggnog


Line the base of an 7 or 8 inch springform cake tin with parchment paper and line the sides with baking paper or hard 1plastic film.

Place the oreo cookies in a food processor and blend until finilet crushed, add the melted butter and blend until combined. Press the mixture in an even layer on the base of the prepared tin and set aside.

Whip the cream in a bowl until soft peaks, set aside.

Place the gelatine i a small bowl and add 3 tbsp of cold water, set aside.

Place the cream cheese in a large bowl and beat with an electric mixter until smooth. Add sugar and vanilla and beat until combined.

Place half of the eggnog i a small saucepan and heat up until hot. Remove from heat and add the softened gelatin. Melt the gelatin in the eggnog and make sure there are no lumps of gelatin left. Add the rest of the eggnog.

Add the eggnogmixture to the cream cheese and beat until smooth.

Fold in the whipped cream and make sure it belands evenly and then pour the batter over the crumb base.

Chill for at least 3 hours or overnight.

Carefully remove the cheesecake from the pan before serving and gently remove the paper or plastic lining from the sides. Decorate with some oreo crumbs and chocolat eggs and serve.

3 kommentarer:

 1. Vilka härliga bilder, riktig påskkänsla i dem!

  SvaraRadera
 2. Ja, det är verkligen skillnad på hur det var då och hur det är nu. Vi minns just som du hur tråkigt det var och då var det ju dessutom ännu tråkigare när våra föräldrar var unga...
  Men din kaka verkar vara allt annat än tråkig, så fin att titta på och säkert hur god som helst att sätta tänderna i!

  SvaraRadera
 3. This is so beautifully presented! Bet it tastes as wonderful as it looks.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...