tisdag 15 april 2014

Gluten Free Chocolate Cake with Passionfruit (Glutenfri Chokladkaka med Passionsfrukt)


Scroll down for english

Så, då är vi på nytt inne i en period med många röda dagar och mycket ledighet! Fler än jag som håller tummar och tår för att våren ska passa på att komma med dunder och brak nu lagom till Påsk? Vore så underbart att kunna sitta ute och njuta va sol på näsan kommande dagar och fira in våren på rätt sätt. Det med en picknick korg och en filt ute på en vitsippsdränkt äng. Med kvittrande fåglar och musöron i björkarna...


Och jag kan glädja er med att det kommer att komma upp några nya påskrecept på bloggen! Jag har bakat och fotat och det känns härligt att nu sitta ner och skriva in dem på bloggen också. Att vara lite mer i fas med verkligheten och tiden än vad jag varit det sista. Nu innebär ju inte det att det inte kan komma att dyka upp ett smaskigt julrecept när ni minst anar det. För julen varar ju till påska!


Men den här gången slipper ni tomtar och snö. Påsken är ju godisets, och framför allt chokladens, högtid, eller hur var det? Jag har kanske lyssnat med ett öra för mycket på barnen den senaste tiden för det är mest prat om påskharar, påskkärringar, påskägg, påskris och ja, just det, GODIS! Av någon anledning verkar allt i deras påskuppfattning röra sig kring godis. Påsk har ett stort likhetstecken med sött oavsett mina försök att ge någon slags förklaring till varför vi egentligen firar påsk. Det är ju nästan så att man glömmer det själv bland alla harar och kycklingar. En gubbe är inte lika intressant som godiset eller påskharar när man är liten.


Så, jag gjorde en Påsktårta med det jag tycker är bland det godaste under Påsken. Choklad och Passionsfrukt. Just det jag vill hitta i mitt påskägg! Sött och syrligt, yin och yang. Gott och gott! Passionstryfflar är bland det godaste jag vet och den här tårtan är som en stor passionsfrukttryffel. Fast den här kan man äta tillsammans med vispad grädde och det gör ju inte saken sämre. Jag använde mig av mörk choklad som var smaksatt med passionsfrukt, en enkel väg att sätta smak på tårtan, men det går jättebra att istället använda vanlig mörk choklad och tillsätta passionsfruktspulver om man hellre vill det. Eller helt utesluta passionen. Inget fel med en vanlig, kanongod, chokladtårta heller!
   Den här tårtan, eller kakan, går utmärkt att göra glutenfri. Men självfallet kan man byta ut den lilla mängden av glutefri mjölmix mot vanligt vetemjöl om man inte behöver servera kakan glutenfri.





Chokladkaka med Passionsfrukt
en 18 cm kaka

150 g smör
150 g mörk choklad med passionsfrukt (alt lägg till ca 1 tsk passionspulver finns bla här)
150 g strösocker
3 stora ägg
½ tsk flingsalt (kan uteslutas och ersättas med en nypa vanligt salt)
½ tsk vaniljextract
1 msk glutenfri mjölmix eller vanligt vetemjöl


Sätt ugnen på 175°C. Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av en springform, 18 cm i diameter, och smörj sidorna med lite smör.

Smält smöret tillsammans med chokladen på låg värme i en kastrull. Tillsätt sockret när allt är smält. Ta av från värmen och ställ åt sidan att svalna ett tag.

Tillsätt sedan äggen, ett i taget, och rör till en slät smet. Tillsätt salt och vanilj. Rör sist ner mjölet.

Häll smeten i den förberedda formen och grädda mitt i ugnen, ca 25 minuter, eller tills kakan stelnat (stannat) i mitten men fortfarande är mjuk. Ta ut och låt kakan svalna. Ställ sedan tårtan i kylskåp för att stelna.

Pudra över kakao och/eller florsocker innan servering och servera tårtan kall tillsammans med vispad grädde.





In english

It´s finaly spring! And time for some more days off from work and school. Hopefully we will be able to enjoy this days in the sun with a picnic basket out on a meadow full of wood anemones and with singing birds in the trees.

I have been buisy in the kitchen, whipping up some Easter treats for you! And I hope you will enjoy them! Since Easter (in our house) is intemately associated with candy I made this Chocolate cake that is close to my favourite candy - chocolate passionfruit truffles. In fact, this cake is like a big truffle!

I ended up using dark chocolate flavoured with passionfrut. If you can´t find that in your stores you can use plain dark chocolate and add some freezedried passionfruit. Or just omit the passionfrut and make a decadent chocolate cake! If you don´t need to (or want to) make the cake gluten free you can use ordinary plain flour instead of the gluten free mixture.


Chocolate Cake with Passionfruit
one 18 cm, 7 inch cake

150 g butter
150 g dark chocolate with passionfruit (or plain dark chocolate and about 1 tsp passionfruit powder)
150 g caster sugar
3 large eggs
½ tsp maldon salt (or just a pinch of  table salt)
½ tsp vanilla extract
1 tbsp gluten free flourmixture or plain flour


Preheat oven to 350° F. Line the bottom of an 7 inch springform cake pan with parchmentpaper and butter the sides.

Melt the butter toghether with the chocolate in a saucepan. Once melted add the sugar, remove from heat and set a side to cool for a while.

Add the eggs, one at a time, and stir to a smooth batter, Add the salt and vanilla. Stir in the flour mixture.

Pour the batter into the prepared pan and bake for about 25 minutes or until the cake is set, but still soft, in the center.

Remove the cake from the oven and leave to cool. Once cooled place the cake in the fridge to set,

Dust with cocoa powder and/or icing sugar before sering and serve cold with whipped cream.


1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...