tisdag 4 juni 2013

Milk Chocolate Cheesecake Mousse Cake (No Bake Mjölkchoklad Cheesecake med Daim)





Ahhhh.  Äntligen har jag fått sätta mig ner. Känns som om jag flängt runt, hit och dit, mest hela dagen. Självförvållat? Definitivt, men inte desto mindre jobbigt för det. För egentligen hade jag planerat att ha en lugn, skön dag. Inne. Framför datorn med mina receptlappar och en kopp thé. Blogga lite. Förbereda inlägg. Sen slog den brillljanta idén mig att jag kanske skulle göra något "kul" (bred definition på det) på bloggen till Naionaldagen. Och för det jag tänkt göra saknades både en och två ytterst väsentliga grejer. Så, istället för den där lugna stunden framför datorn, var det bara att packa in sig i bilen och fara på loppis(ar). Stackars lilla mig.

Som tur var hittade jag, nästan mot förmodan, det jag sökte till fyndpris! Nu ska bara min tanke transformeras från idé till bakverk och sen få rätt känsla genom styling och kameran också. Men det är ju det som är så förbaskat kul med det här! Att försöka få fram det man sett framför sig. Att ta det genom alla de olika stegen och sen förhoppningsvis stå där med en bild man är nöjd med. Ibland går det, ibland går det inte så bra.



Nu har den där sköna sommarvärmen  övergivit oss i norr och dragit söder ut. Jag har passat på att baka i ugnen som för det mesta står oanvänd när det är för varmt. Och jag antar att ni är lika osugna som mig på att dra igång ytterligare en värmekälla när det enda man vill är att få ner temperaturen inne. Fast ändå vill man ju baka. Dilemma...

Fast ändå inte. Man kan göra väldigt mycket gott, utan ugn. Har du en micro till hands behöver du inte ens sätta på spisen för den här enkla cheesecaken. Jag älskar när man kan baka urgoda grejer utan större ansträngning. Helt genialt!




Den här typen av cheesecake är en av mina absoluta favoriter. Eller, cheesecake-mousse är en betydligt bättre beskrivning av hur den är i konsistensen. Lätt och sammetslen som en mousse men samtidigt fast som en cheesecake. Och det här är ett grundrecept som jag faller tillbaka på när jag vill göra något enkelt och gott som inte kräver speciellt mycket av mig. Ni har sett andra varianter på bloggen här och här. Denna är minst lika god! Mjölkchoklad cheesecake i sig är bara så gott. Men med bitar av daim i sig blir den ännu godare. Och så hallon på toppen. Och en kula vaniljglass till. Kanske lite kolasås...



Ute faller regnet. Här inne sprakar en brasa. Jag och maken sitter med en kopp thé och höstmyser. Fast det är sommar. Men det är nog just det som gör det hela ännu mysigare!









Milk Chocolate
Cheesecake Mousse Cake
ca 12-15 bitar

150 g oreo-kakor
75 g smält smör

350 g mjölkchoklad
1½ tsk gelatinpulver + 2½ msk vatten
450 g philadelphiaost
250 g mascarpone
300 g vispgrädde (3 dl)
2 dubbel daim
färska hallon



Klä botten av en springform som är 20 cm i diameter med bakplåtspapper. Enklast är det om man klämmer fast pappret i formen. (Det går att göra tårtan i en större form men då blir den lite lägre). Sätt även remsor av tex overhead film eller en bakfilm runt formens kanter så lossar tårtan snyggast.
Kör oreokakorna i en matberedare till en fin sand (eller lagg dem i en påseoch krossa dem med en kavel). Tillsätt det smälta smöret och blanda runt. Tryck ut blandningen i botten av formen. Ställ i kylen att stelna medans du förbereder smeten.

Smält den chokladen över ett vattenbad eller i micron och låt den svalna. Lägg gelatinpulvret i en mugg tillsammans med vattnet och låt det svälla.

Vispa philadelphiaosten och mascarponen mjuk med elvisp. 

Vispa grädden hårt. Krossa den ena av dubbel daimen.

Värm gelatinet i micron några sekunder så att det blir flytande. 

Tillsätt den smälta chokladen till ostsmeten och kör lite med elvispen på låga varv. Tillsätt gelatinet under långsam vispning och se till att smeten blir väl blandad. Vänd sist försiktigt ner grädden och krossad daim i smeten med en slickepott.

Häll smeten i formen. Slå formen i arbetsbänken några gånger för att jämna ut eventuella luftbubblor. Släta till ytan och ställ att stelna i kylen över natten.

Ta fram tårtan strax innan servering och lossa den ur formen. Dra försiktigt loss remsorna som sitter runt. Toppa tårtan med hallon och grovkrossad daim. Jag krossade även några maränger över och pudrade hallonen lätt med florsocker. 

Servera och njut!


Enjoy!


*   Det är även jättegott att blanda ner färska hallon i smeten tillsammans med daimen.

*   Daimen kan uteslutas, tårtan blir god även utan!

* Och ja! Det är otroligt gott att toppa det hela med en kolasås och servera tillsammans med en kula glass. Saltkaramellsås är liksom aldrig fel.

*   Om man vill variera botten så är en browniebotten ett gott alternativ. Ett bra recept hittar ni här.





4 kommentarer:

  1. Hej! Ser otroligt gott som alltid när man kikar in här! Vart är det snygga svarta tårtfatet ifrån?
    Har mailat dig med lite frågor, förstår att du har fullt upp men provar här med att få svar 😊
    Loaded chocolate cake...du skulle länka om mängd till 3 st 20 cm formar istället för 15 men har nog missat det, jag hittar inte länken iaf, skulle du kunna göra det igen snälla??

    Sen undrar jag om jag kan frysa bottnarna till very cherry caken och Loaded chocolate caken?

    Till slut undrar jag hur många dagar innan jag kan förbereda tårtorna? Om dopet är på lördagen, kan jag göra dom på torsdagen eller är det bättre på fredagen?

    Tack så mycket för all din inspiration Louise!!
    Kram//Jenny

    SvaraRadera
  2. Och att du använt oreokex i botten gör det hela ännu godare :) Yummy!

    SvaraRadera
  3. Una tarta espectacular,seguro esta buenísima
    Saludos
    Blanca de JUEGO DE SABORES

    SvaraRadera
  4. Tips på bra recept på kolasås till denna skapelse?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...