torsdag 30 maj 2013

Tonka Bean Pannacotta with Coffee Cream (Tonkaböna Pannacotta med Kaffegrädde)

Grädde på grädde??? Tårta på tårta? Hur tänkte jag där, egentligen. Faktum är väl att jag tänkte på vad som blir gott. För gott blev det! O ja!!! Väldigt gott. Väldigt excessive. Väldigt, väldigt lyxigt dekadent. För ja, de är lite väl over he top att toppa grädde med ännu mer grädde. Men när slutresultatet blir löjligt gott då är man förlåten.Och vissa gånger är det precis vad en människosjäl behöver. En dessert som är len och vänlig. Som tröstar och tar hand om ett sorgset sinne. Min frånvaro från bloggen har inte bara berott på det underbara sommarvädret (även om jag verkligen passar på att lagra all sol jag kan). Mest beror på det på att jag för en dryg vecka sedan hastigt förlorade min älskade mormor. Och där gick luften helt enkelt ur mig en aning. Livet har fått stanna upp en stund och prioriteringar har blivit gjorda. Men min mormor var enormt levnadsglad! Alltid vänlig och en underbart vacker själ. Dessutom älskade även hon sötsaker. Hon är för alltid saknad men har lämnat många fina minnen i mitt hjärta.

Och jag vet att hon skulle ha älskat den här desserten.Jag har börjat hitta tillbaka till pannacottor. De känns inte längre riktigt lika "sekelskifte"t som tidigare och faktum är att de är otroligt användbara. Precis som bavaroise. Två otroligt användbara komponenter i det söta köket eftersom de kan smaksättas i det oändliga och ge en dessert eller ett bakverk en ytterligare texture.

Här har jag lekt med kontraster i form av smaker och gräddens konsistens. Pannacottan som i sig är lite tung har jag smaksatt med tonkaböna som ger en lätt och otroligt härlig smak. Medans den fluffiga grädden fått en lite robustare smak av en kaffesirap. Lite kul att testa. Och tonka + kaffe är en underbar kombination! (Särskilt med den där lilla värmande stänken av konjak i bakgrunden. Schyss...) Servera gärna med ett par små biscotti (glömde dem på bilderna) och njut. Förutsatt att du gillar kaffe på maten...
 


Jag ska ge mig ut och samla sol snart igen. Tillsammans med kameran. Och ett gäng bakverk som ska fotas. Det ryktades dessutom om regn till kvällen och det känns som ett ypperligt tillfälle att testa minst ett recept som kräver en varm ugn. Konstigt nog har det inte lockat alls att sätta på ugnen i denna sommarevärmen...
Tonka Bean Pannacotta
with Coffee Cream
6 port

Pannacottan

2 gelatinblad
400 g vispgrädde (4 dl)
50 g strösocker (ca ½ dl)
1/4 riven tonkaböna


Coffee Cream

ca 200 g vispgrädde (2 dl)
1 enkel espresso
1 tsk snabbkaffe
ett litet stänk konjak (ca 1 tsk)
35 g strö- eller råsocker (ca 1/3 dl)
Pannacotta

Lägg gelatinbladen i blöt i rikligt med kallt vatten minst 5 minuter.

Värm den rivna tonkabönan och sockret i hälften av grädden tills det når kokpunkten. Tillsätt gelatinbladen och rör försiktigt tills de löses upp helt. Rör sedan ner resterande grädde.

Sila blandningen ner i en kanna och låt den svalna lite innan den hälls upp i serveringsglas.

Ställ pannacottorna i kylen minst 4 timmar innan servering, helst över natten.


Kaffegrädden

Gör en "sirap" på espresson, kaffepulvret och sockret genom att blanda allt i en kastrull och koka det i någon minut. Ta av från spisen och låt kallna. Kyl sedan i kylskåp tills innan servering.


Montering

Vispa grädden med ungefär hälften av kaffesirapen till ett väldigt lätt skum. Smaka av och tillsätt mer kaffesirap om du känner att du vill ha en större kaffekick. Vispa sedan så att grädden blir lätt vispad.

Ta fram pannacottorna och toppa med kaffegrädden samt lite kakao och kakaokross.


Enjoy!


*   Tonkaböna är kanske inte så vanligt men det går att få tag på i kryddbutiker, dock inte i mataffärer. Det är en liten svart "böna" med en ganska komplex smak/doft. Om jag skulle beskriva smaken så är den en mix av kola, mandel, kanel och vanilj.

*   Servera gärna desserten tillsammans med små biscotti eller nybakade madeleines. 

*   Eftersom den här desserten innehåller rätt mycket grädde kan man om man vill minska portionerna och göra 8 sycken pannacottor. Eller flera mindre till ett dessertbord.

*   "Stänket" av konjak gör du så stort du vill. Jag hade nog bara i runt en tesked eftersom jag bara var ute efter den varma tonen som konjaken ger. Men man kan givetvis ta mer eller utesluta den helt efter tycke och smak.

1 kommentar:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...