söndag 30 juni 2013

One-Bowl Chocolate Cupcakes with Blackberry Mascarpone Frosting (Chocklad Cupcakes med Björnbärsfrosting)

Jag kan absolut inte hålla mig ifrån bakningen fast det är sommar. Det går inte. Bakningen är en förlängning av mig och utan den blir jag inte hel. Ta bort bakningen och jag blir som en cowboy utan sin häst, Helan utan Halvan eller varm choklad utan grädde. Inte riktigt fulländad, inte så "hel". Lite tom. Lite vilsen. Nästan lite ensam.Men soliga sommardagar kan det vara skönt med enkla recept som bara är att rör eller vispa samman. Och det här ett sådant. Cupcakes smeten är det bara att röra samman i en skål och frostingen är det bara att vispa samman i en annan. Enkelt, snabbt och väldigt smidigt.Kombinationen choklad och björnbär är klockren. I sanningens namn så smakar björnbär inte särskilt mycket. Smaken är rätt "tam" Och kan i själva verket vara ett rätt ointressant bär. Men det är galet snyggt! Och tillsammans med choklad så kommer det äntligen till sin rätt! Något händer här. Jag vet inte vad det är men en björnbärssmak som man sällan annars känner kommer ut ur sitt skal. Samma sak händer om man tillagar björnbären i tex en paj eller marmelad. Smaken som annars kan vara så svår att få fram eller finna hoppar plötsligt fram. Björnbär har en smak som påminner om hallon fast mildare. Och vi vet ju bra kombinationen hallon och choklad är, eller hur!Receptet till cupcakesen är precis som mina favorit tårtbottnar baserat på ett klassiskt one-bowl chocolate cupcakes recept. Jag vet absolut inte vem som var först men den vanligaste hänvisningen går till Martha Steward så om ni vill spana in källan till min variant så hittar ni den här. Det går att byta ut kaffet i smeten till vatten. Men snälla, snälla, testa med kaffet. Jag har sagt det förut och jag säger det igen. Att använda kaffe tillsammans med choklad gör att man höjer chokladsmaken. Det smakar inte kaffe av cuppisarna. Så, testar ni med kaffe nu?Just idag vore en god dag för en cupcake!

Blackberry Cupcakes
ca 15 st

One-Bowl Chocolate Cupcakes

90 g vetemjöl (1½ dl)
135 g strösocker (1½ dl)
45 g kakao (1 dl)
½ tsk bikarbonat
½ tsk bakpulver
30 g neutral olja (ca 0,3 dl)
90 g filmjölk eller yoghurt (1 dl)
90 g kaffe (0,9 dl)
1 stort ägg


Blackberry Frosting

250 g mascarpone
2-2½ dl vispgrädde
½-1 dl björnbärsmarmelad
½ tsk vaniljextrakt
eventuellt någon matsked florsocker
färska björnbär till garnering

Cupcakes

Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluftsvärme). Sätt cupcakes formar i en cupcakeform, det blir smet till fler än tolv så det går att göra fler.

Blanda samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till en assistent. Blanda samman dem ordentligt, för säkerhets skull kan man sikta ner kakao samt mjöl för att
undvika klumpar.Tillsätt samtliga resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet ca 2 minuter.

Fördela smeten i cupcakes formarna. Grädda mitt i ugnen ca 15-20. Försök att inte överbaka. De kommer att kännas lätt kladdiga men ändå ska en sticka komma ur torr. Så håll koll på kakorna mot slutet av gräddningstiden.

Ta ut cupcaksen ur ugnen när de är klara och låt dem svalna i muffinsplåten 5 minuter innan de flyttas över för att svalna helt på ett bakgaller.


Frosting

Lägg samtliga ingredienser i en bunke. Mosa de värsta bitarna från björnbären om det är stora björnbärsbitar i marmeladen. Vispa upp till en fast kräm och smaka av. Tillsätt florsocker om krämen känns för osöt och vispa i så fall upp igen.

Montering

Fördela en rejäl klick av frostingen med en sked eller palett. Jämna till och garnerna med färska björnbär. Jag smälte även lite björnbärsmarmelad som jag passerade genom en sil och drizzlade med.


Enjoy!
6 kommentarer:

 1. Enkla recept är alltid tacksamma. Ser ljuvligt goda ut!

  SvaraRadera
 2. Så himla snyggt! :D Håller med om att smaken på björnbär kan vara sådär halvrolig på egen hand, jag brukar oftast para ihop dem med hallon.. Men de är riktigt snygga att dekorera med!

  SvaraRadera
 3. åh så gott=) vad använder du för redigeringprogram när du t.ex. lägger in text på bilderna m.m?
  /saraeriksson@hotmail.com

  SvaraRadera
 4. Choklad och kaffe, en kombination som vi ska lägga på minnet och använda oss av nästa gång det ska bakas med choklad i köket.
  Tackar för tipset,
  kramar

  SvaraRadera
 5. These cupcakes look sooo pretty!!! Love it!!
  xox Amy

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...