fredag 26 april 2013

Loaded Chocolate Cake (Galet God Chokladtårta)





Choklad + tårta = en liten bit av himlen!

I alla fall i min värld. I min värld kan chokladtårta tex även bota förkylningar, jaga bort den envisa vintern, läka brustna hjärtan, sudda bort sura miner och göra barn väldigt, väldigt snälla. Därför har jag kommit till slutsatsen att det alltid är bra om det finns en chokladtårta nära till hands. Tyvärr finns det inte alltid det (inte ens hos mig) men om det fanns är jag säker på att min värld skulle vara den bästa av världar!



Just den här tårtan är jag riktigt nöjd med. Kan man vara annat förresten när man fyller en tårta med godsaker som dulce de leche, snickers, nutella och whipped cream cheesefrosting? Choklad, vanilj, jordnötter, kola och nutella. Det är inte mycket som kan gå fel med sådana kombinationer. Och att lägga allt i en och samma tårta är en riktig fullträff! Lite så där dekadent och over the top. And I love it!



Och jag är helt säker på att just den här chokladtårtan hade ett finger med i spelet när våren även invaderade vårt hörn av Sverige med besked! För äntligen har även vi fått en liten dos av den där magiska våren. Om vi bortser från att snö ligger lite här och där och att det kommer rejäla snöbyar från en klarblå himmel med strålande sol. Men varmt är det. Och skönt är det. Och blommor börjar titta fram. Då kan jag ha överseende med att det ligger kvar lite snörester och retas.



Fredagkväll med strålande sol ligger för dörren! Rödvinssås reduceras på spisen, kyckling ligger i marinad. Lite tidigt att lufta vinet. Och jag fram mot att snart få ta det lite lungt. Bara njuta av att befinna mig i en ganska bra värld.








Loaded Chocolate Cake
ca 10-15 bitar

Bottnar

180 g vetemjöl (3 dl)
300 g strösocker (3,3 dl)
90 g kakao (drygt 2 dl kakao)
6 g bikarbonat (1 tsk)
4 g bakpulver (1 tsk)
60 g neutral olja (ex matolja) (60 ml)
180 g mjölk + 10 g vitvins vinäger (1,8 dl + nästan 1 msk)
190 g kaffe (eller vatten) (1,9 dl)
2 stora ägg


Fyllning

300 g philadelphiaost
200 g grädde (2 dl)
1 knivsudd bakpulver
80 g florsocker (1,3 dl)
1 tsk vaniljextrakt
1 hackad snickers
ca 1 msk nutella
ca 6 msk dulce de leche


Frosting

300 g kall philadelphiaost
150 g rumsvarm nutella
150 g rumsvarmt smör
60 g florsocker (1 dl)






Bottnar

Sätt ugnen på 180 grader (ej varmluft). Smöra och mjöla fyra formar som är ca 15 cm i diameter  Lägg en rundel av bakplåtspapper i botten av varje form.

Blanda samman samtliga torra ingredienser i en stor skål eller skål till en assistent. Blanda samman dem ordentligt, för säkerhets skull kan man sikta ner kakao samt mjöl för att
undvika att det blir klumpar.Tillsätt samtliga resterande ingredienser och vispa samman på medelhastighet någon minut. Var försiktigt för det kan skvätta rejält om man har för liten skål.

Fördela smeten i formarna, väg för att få så jämna bottnar som möjligt. Grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter. Försök att inte överbaka bottnarna. De kommer att kännas lätt kladdiga men ändå ska en sticka komma ur torr. Så håll koll på dem mot slutet. (Det går jättebra att grädda dessa bottnar i omgångar om inte formarna ryms samtidigt i ugnen).

Ta ut ur ugnen när de är klara och låt dem svalna på bakgaller ca 20 minuter innan kakorna tas ur formarna för att svalna helt.

Fyllning

Rör osten slät tillsammans med florsocker och vanilj. Jag brukar göra detta med flatblandaren i kitchen aiden på 2-4 en kort stund.

Vispa grädden hårt tillsammans med bakpulvret i en bunke. Tillsätt den vispade grädden i ostmassan och vispa snabbt samman. Det skall bli en lätt men stabil frosting. Försök att inte överarbeta för då blir frostingen för lös.

Vänd ner den hackade snickersen.


Frosting

Vispa smöret, nutella och florsocker smidigt och lätt poröst med maskin, ca 5-10 min. Tillsätt philadelphiaosten och vispa snabbt samman till en fluffig frosting kräm. Vispa så kort tid du kan när philadelphian tillsatts!

Montering

Jämna till bottnarna med en sågtandad kniv om det behövs för att få raka toppar.

Lägg en botten på serveringsfat. Bred på ett tunt lager nutella och därefter en rejäl klick av fyllningen.

Gör några hål i nästa botten med en äppelurkärnare, se till att hålen inte går helt igenom. Lägg på bottnen på tårtan. Fyll sedan hålen med dulce de leche. Fördela över en rejäl klick av fyllningen. Upprepa med den tredje bottnen. Avsluta med den sista bottnen. Ställ gärna tårtan i kylen ca 20 minuter eller under tiden du förbereder frostingen.



Täck tårtan med frosting (receptet på frostingen är ganska generöst så det kan bli frosting över). Låt tårtan gärna stå i kylen lite innan den serveras så den hinner sätta sig lite. Serveras tårtan efter att ha stått i kylskåp så är det bra om den får stå ute ca 20 minuter innan servering så den inte är helt kylskåpskall.


Enjoy!



36 kommentarer:

  1. OMG! Kan det bli mera himmelskt än det här. Ge mig :)

    SvaraRadera
  2. Varför ska det vara bakpulver i fyllningen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Därför att man då kan vispa grädden hårt utan att den blir "smörig". Ett litet trix för att vispa grädde hårt men fortfarande fint.

      Radera
  3. Ser helt underbart gott ut!! Vad smart att göra hål i botten och ha i dulce de leche :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack 💕 Ibland kommer man på något lite smart ;-)

      Radera
  4. Määäh vad gott! Vilket mästerverk till tårta, och vilka fina bilder! Hatten av, alltså, någon så här fin tårta har jag aldrig varit i närheten av att göra. Ser fram emot att ses på bloggdagen om en vecka! Kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Helena!
      Inte i närheten av era foton dock ;-) Ska bli jättekul och ses om några dagar!

      Kram!

      Radera
  5. Vilka underbara tårtor du gör :))))
    Och den här måste jag ju bara göra ....allting h e l t i min smak ;))
    Vi ses nästa helg !!!

    Kram Thess

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack Thess! <3
      Ska bli kul och ses nu i helgen!

      Kram

      Radera
  6. Wow!! Det vattnas i munnen!

    SvaraRadera
  7. Men vilken tårta och vilka bilder du är fantastisk:)

    SvaraRadera
  8. Herregud vilken tårta!!! Måste testas!! Går det att byta ut 4 st 15 cm formar till 3 st 24 cm formar istället? Och kan man förbereda tårtan dagen innan? Mvh/Jenny

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jenny!

      Tack så mycket! Mängden smet blir för liten till tre 24 formar. Lägger in en länk som är anpassat för tre stycken 20 cm formar. Har aldrig testat att göra det i 24 formar, antar att det kan bli tunnare bottnar om man glr så. Ett alternativ är ju att öka på receptet lite. Ska fundera och lägger in en updatering med mängder som borde fungera för större bottnar här under om en stund. Misstänker dock att det ev kan bli lite mycket smet om man gör så men värt att testa :-)
      Bakar tyvärr aldrig i 24 cm formar så jag är lite fundersam till måtten här.

      Med vänlig hälsning, Louise

      Radera
    2. Tack så mycket! Jag har bara 24 cm formar, får nog investera i 15 cm också! 😊

      Radera
  9. Oj vilken extremt underbar tårta!! Den både såg och lät ju helt gudomlig! Måste helt klart testa göra en sån någon gång. Du verkar verkligen riktigt duktig! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack så jätemycket Ellinor! Jättesltt av dig <3

      Radera
  10. Den ser smaskens ut. Önskar jag kunde göra så vackra tårtor.

    SvaraRadera
  11. Men wow! Ytterligare en tårta jag bara måste prova :-)

    SvaraRadera
  12. Hej Louise!
    Tänkte göra denna härliga tårta på onsdag men äger inga 15 cm formar. Hur gör jag om jag vill baka dessa i 20 cm? Kan jag dubbla receptet och använda 3 formar som du skriver att man kan göra i Strawberry Cake
    with Whipped Cream Cheese Frosting

    SvaraRadera
  13. Hi, can you send me recipe in english?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hi!

      Have you tried the translator in the sidabar? Otherwise I can translate and post it on the blog later tonight and also send it to you :-)

      //Louise

      Radera
  14. Hej Louise!
    Vi är stora fan av dina tårtor och har bakat flera av dem :)
    Jag tänkte göra den här till min sambo som fyller 30 snart, men undrar en sak.
    Vad är det för gosaker du har på toppen av tårtan? Är det något det finns recept på också?
    Tack för underbart goda tårtor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan!

      Och tack!!! <3 Det som ligger på toppen är skivad Snickers :-) Men man kan ju ta vilken choklad man vill. Blanda tex Snickers, Mars och Maltesers vore ju kanongott!

      Söta Hälsningar, Louise

      Radera
  15. Det absolut godaste borde väl vara Japp Hazelnut? Tänkte på det direkt, eftersom det är nutella i frostingen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter supergott till! Har tyvärr intestat hasselnöts jappen själv än men det måste jag ju göra!

      Söta Hälsningar, Louise

      Radera
  16. Vilken underbar tårta!
    Vad tror du om att dubbla receptet & göra den i långpanna?

    SvaraRadera
  17. Hej! Underbar tårta! Hur funkar det att göra denna tårta dagen innan den ska serveras?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej och tack! ❤️ det går jättebra att göra tårtan dagen innan den ska serveras. Förvara i kyl, inplastad eller under kupa.

      Med Söta Hälsningar, Louise

      Radera
  18. låter hur gott som helst! tänkte baka denna till min student, men behöver göra det någon vecka innan eftersom jag kommer ha fullt upp dagarna innan. Kan man frysa in bottnarna utan problem? Ser att andra har frågat hur det går att baka med andra former som exempelvis 20 cm, men hittar inte något riktigt svar på det. Är jättetacksam för svar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Bottnarna går jättebra att frysa, nästan enklare att montera tårtan medans bottnarna fortfarande är lite halvfrusna :-)
      Jag har ännu inte testat detta men jag skulle tro att en dubblering av receptet skulle räcka till fyra, ev lite tunnare, bottnar i 20 cm formar. På denna tårta har jag recept anpassat till 3 st 20 cm formar http://www.louisespis.com/2012/08/salty-caramel-chocolate-cake.html

      Med Söta Hälsningar, Louise

      Radera
  19. Hej!
    Jag är på jakt efter receptet på en chokladtårta till sonens födelsedag och tycker att den här verkar toppengod! Dock är jag lite osäker på om det är så smart att ha i snickers eftersom det innehåller jordnötter och barnen som ska äta är små... Kan man byta ut snickersen mot någon annan chokladbit? Vilken tror du isåfall skulle passa? Och är tårtan föresten något för barn, eller är den mer mastig och för vuxna? :)
    Mvh Emilia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Emilia!

      Tårtan är en av mina barnsfavoriter så går jag på dem passar den bra till barn, man kan ju skära smala bitar 😊 Istället för snickers skulle jag nog ta Mars eller liknande, varför inte twix! Det man tycker är gott helt enkelt 😊

      Med Söta Hälsningar, Louise

      Radera
  20. Hej!
    Tror du man kan byta ut Nutellan mot jordnötssmör, för att få en ännu mer "Snickers-aktig" tårta?
    Tack!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...