måndag 22 april 2013

Lemon Poppy Seed Cake with Whipped Cream Cheese Frosting

Hallå i stormen!

Jisses vad det blåser idag! Hoppas verkligen att det bara är den riktiga våren som drar in med besked och att det inte är en föraning om hur sommaren kommer att bli. Förra årets sommar var ju inte mycket att hurra för då den bokstavligen slets sönder av härjande vindar.

Mitt vänderkänsliga huvud hurrar inte åt vädret. Sitter här i soffan och skallen känns totalt urblåst. Menar inte att vara putslustig med en ordvist. Jag känner mig verkligen urblåst - och gör alltid det när vädret är som det är idag. Ingenting fungerar och det är ett under att jag ens lyckas plita ner någon text. Enda positiva är att detta snart borde ge med sig.Trots att vi fortfarande har snö som envist biter sig kvar ute på gräsmattan bjöd helgen upp till riktig vår! Tussilagos sätter färg på vägkanterna även här uppe i norr och i rabatterna hittade i soon-to-be blommor. Och mitt i snön har även rabarbern börjat att leta sig fram. Tänk att det faktiskt finns en vår! Det är ändå en overklig tanke att det om bara någon månad ska vara nästan sommar. Det känns så avlägset när snön fortfarande ligger tjock på sina ställen och sjön fortfarande är istäckt. Men visst blir det sommar, till slut?

Jag vet att jag lovade er att det skulle komma en chokladig snickertårta idag på instagram. Och håll ut, den kommer i nästa inlägg! Men våren satte sina käppar i hjulen och eftersom det här inlägget var i det närmaste klart så kände jag att jag ville dela med mig av denna underbara tårta, först. Så kan det gå! Men jag lovar att ni inte blir besvikna på denna skapelse...Det är ingen underdrift att jag funderat på att göra en lemon poppy seed cake, eller citron-vallmotårta som man väl borde säga på svenska, i några år. Jag har bara inte fått tummen ur. Och varför vet jag inte! Jag älskar ju citron- och vallmokaka. Jag älskar i och för sig allt med citron, men att göra en tårta av det har jag bara glömt bort. Fast jag tänkt på så många gånger. Dumt!

Att det var riktigt dumt att glömma bort det gång på gång visade sig vara urdumt när tårtan väl var klar. För den här tårtan är mer än god! Den är nästan beroende framkallande. Därför är jag otroligt glad att jag tillbringade de där minutrarna (okej då, timmarna) att blädra mig långt bakåt i Julies blogg Always with Butter, för det var där jag hittade det avgörande receptet och de mest inspirerande bilderna som direkt drog mig bort från datorn och ut i köket. Och utan att jag nog egentligen tänkte på det så stod jag istället och bakade jag en lemon poppy seed cake. Det var inte mer dramatiskt än så! Så dumt att inte gjort det tidigare...

Att tårtan är beroendeframkallande god beror till stor del av att kombinationen citron/vallmo är rent av brilljant. Men en minst lika stor bov är frostingen. Nu gjorde jag inte samma frosting som i orginalreceptet. Eftersom jag länge funderat på det här med whipped cream cheese frosting kände jag att det var dags att ta itu med den biten också. När jag ändå avverkande lemon-poppy menar jag. För vad är en lemon-poppy utan en urgod cream cheese frosting? Nej, just det. Den behövs. Och eftersom bottnarna blev en fullträff kände jag att frostingen behövde bli ännu bättre än mitt tidigare favoritrecept.

Så valet föll på att få fram det bästa receptet på en whipped cream cheese frosting. Och vad är nu detta undrar ni.Jo, något så enkelt som en cream cheesefrosting med vispgrädde. När man börjar rota runt i frostingdjugeln så inser man rätt snabbt att det finns många varianter och tillvägagångssätt för att göra denna typ av frosting. För att inte blotta min exakta envishet säger vi att jag testade "ett gäng"recept och egna varianter utan att vara helt nöjd. De blev antingen för lösa, för söta, för smöriga eller bara helt enkelt "fel". Till sist testade jag på vinst och förlust det recept jag från början trodde minst på. Och det ju dumt, igen, för det var ju precis det jag letat efter. En lätt och luftig cream cheese frosting som fortfarande är stabil nog att ha i en tårta och som smakar underbart.

 Att jag åt den med sked direkt ur bunken säger en del.
Nu ska jag ta itu med resten av denna dag. Saker att baka, saker att ordna och en urblåst skalle....
Lemon Poppy Seed Cake
adapted from "Always with Butter"

350 g vetemjöl (nästan 6 dl)
350 g strösocker (nästan 4 dl)
15 g bakpulver (3,75 tsk)
½ tsk salt
3 msk blå vallmofrön
225 g rumsvarmt smör
skal från 1 stor citron
300 g buttermilk (eller 3 dl filmjölk eller 1½ dl mjölk+1½ dl yoghurt)
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpasta
150 g äggvita


Citronsirap

80 g vatten (0,8 dl)
Saften från 1 stor citron
50 g strösocker (drygt ½ dl)Sätt ugnen på 175 grader. Smörja, mjöla och lägg en rundel bakplåtspapper i fyra stycken formar med 15 cm diameter (eller två formar med 20 cm diameter).

Blanda mjöl, socker, bakpulver, salt och vallmofrön i en bunke. Tillsätt smör, citronskal och nästan all buttermilk. Blanda samman allt och kör sedan smeten 1-2 minuter med maskin så att den går samman fint till en tjock slät smet.

Blanda äggvitorna med vanilj och resterande buttermilk i en skål. Tillsätt blandningen gradvis till smeten och vispa mellan del tillsätts.

Fördela smeten i de förberedda formarna och grädda ca 20-30 minuter mitt i ugnen. Ta ut från ugnen när de är klara.

Gör under tiden sirapen. Blanda vatten, socker och citronsaft i en kastrull. Koka till sirapen reducerats ner och blandningen börjar tjockna. Pensla de färdiga bottnarna med den varma sirapen och låt sedan bottnarna kallna helt.Whipped Lemon Cream Cheese Frosting
Adapted from "Not So Humble Pie"

450 g kall philadelphiaost
170 g florsocker (nästan 3 dl)
240 g vispgrädde (ca 2½ dl)
1 knivsudd bakpulver
skal från 1 citron
1 tsk vaniljextrakt eller vaniljpastaRör osten slät tillsammans med florsocker, vanilj och citronskal. Jag brukar göra detta med flatblandaren i kitchen aiden på 2-4.

Vispa grädden hårt tillsammans med bakpulvret i en bunke. Tillsätt den vispade grädden i ostmassan och vispa snabbt samman. Det skall bli en lätt men stabil frosting. Försök att inte överarbeta för då blir frostingen för lös.Montering

Lägg en botten på serveringsfatet och fördela en rejäl klick frosting över. Upprepa med resterande bottnar och täck sedan tårtan med ett lager frosting.

Jag bredde även ett väldigt tunt lager lemon curd över mina bottnar innan jag fördelade över frostingen. Ett tips, för det blev kanongott!


Enjoy!14 kommentarer:

 1. Snyggt med vallmofrön! Jag har inhandlat en påse vallmofrön och skall nog baka något med dem. I Singapore var de förbjudna :) Citron är så gott i bakverk! Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ahhh, opiumrädsla? Passa på och gör något gott, det blir verkligen jättegot i bakverk.

   Kram!

   Radera
 2. Det var värst vad det poppar upp recept på citron- och vallmotårtor på bloggar nuförtiden. Kolla in http://blogg.amelia.se/lindalomelino/2013/03/18/pasktarta/
  Ni har till och med liknande stil på tårtdekor och recepttiteln på bilden. Vilket sammanträffande! Trodde nästan du snott bilden för ett ögonblick. ;-) Men det kändes inte som nåt du skulle göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, det måste vara ett sammanträffande eftersom jag inte ens sett att Linda bloggar på den sidan numera. Har tyvärr väldigt lite tid att titta andra bloggar och ägnar mig absolut inte åt att medvetet kopiera andras bloggares verk. Särskilt som jag inte ens sett inlägget i fråga. Sen är det väl så att vi alla mer eller mindre dras åt samma håll ifråga om dekorationer etc i vissa vågor eftersom treden just nu är sådan. Vad jag kan säga är att jag inspirerades mycket av Always With Butter när jag designade min tårta och fonten till texten hittade jag tillsamans med massa andra på en tysk blogg, där hon använt just denna på ett sätt som inspirerade mig.

   Så om jag gör en rätt vanlig variant av tårta samtigt som en annan bloggare kan jag bara be om ursäkt! Det är absolut inte min avsikt och jag får väl börja titta runt lite bättre för att unvika liknande missar i framtiden ;-)

   Med vänlig hälsning, Louise

   Radera
  2. Jag menade inte att anklaga dig för plagiat eller så. Där ber jag om ursäkt ifall det uppfattades så. Tyckte bara att det var ett lustigt sammanträffande. Just att typsnitten ni använt till receptets titel på första bilden var så lika. Vad är oddsen liksom? Men självklart inser jag att det var just det, ett sammanträffande. Tänkte mest att du skulle tycka det var att se Lindas inlägg.
   Sen är det väl bara bra att det kommer många recept på citron- och vallmobakverk. Det är ju en oslagbar kombination.

   Radera
 3. Snö och is känns oerhört avlägset här nere i våra kvarter, solen lyser och det är verkligen vår känns det som när termometern visar 14 grader just nu! Men håll ut, den kommer snart upp till er också:)

  Citron och vallmo har faktiskt till och med vi bakat med, i muffins var det och jösses så gott det är. Det där tipset med lemon curd låter ju oerhört smarrigt!

  Underbart fina bilder (som vanligt:))

  Kramar

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har varit så sen med den här tårtan! Men ibland är det skönt att ha tid över och kolla igenom gamla utprintade recept som legat sedan innan vi flyttade - för ett år sen, och hitta en skatt som denna!

   Vi hade över tio grader idag å lite vår fick vi med, och det gjort lite på snön! Yippi!!!

   Kramar!

   Radera
 4. Uppfattar jag det rätt att bottnarna ska strykas med både sirapen och curd? Jag har inte 4 formar. Ska jag dela receptet på 4 eller kan jag göra hela smeten på en gång och låta den vänta?

  Dina recept är såååå lockande!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!

   Receptet går bra att baka i två formar och sedan dela i två bottnar. Har man inte två formar går det bra att vila den överblivna smeten i kylen medans den ena gröddas. Öka då gräddningstiden med någon minut för den andra satsen eftersom den då är kall.

   Bottnarna ska strykas med sirapen först, när de fortfarande är varma. Lemon curd strök jag på väldigt tunnt när de var helt kalla och jag höll på med monteringen.

   Tack för dina fina ord!

   Med vänlig hälsning, Louise

   Radera
 5. Tack för svaren, ikväll är det dags att ta itu med detta recept. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 6. Ytterligare en fråga... Vaniljextrakt, vaniljpasta? Funkar det med vaniljpulver och är det isåfall samma mängd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det funkar med vaniljpulver också (kniper det även vaniljsocker men det blir inte samma intensitet). Jag hade nog tagit ca ½ tsk vaniljpulver till det här receptet.

   Lycka till med bakningen!

   Radera
 7. Det finns fortfarande jättemycket kvar i bloppisen!
  Så välkommen in och fynda på min blogg.
  Vi ses!

  SvaraRadera
 8. Dina bilder är helt fantasiska. Att de dessutom visar fantastiska motiv är en annan sak, men bara bilderna i sig är helt gudomliga.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...