fredag 12 april 2013

Chocolate Cupcakes with Coffee Toffee (Choklad cupcakes med kaffekola)
Det är inte ofta jag blir så där superduper irriterad. Eller, nja, det är kanske en sanning med viss modifikation om man frågar de i min omgivning. Men det är faktiskt inte ofta jag blir irriterad och absolut inte ofta jag blir så där über-frustrerad att frustrationen inte går över. En sådan där frustration som känns i varje cell i kroppen. En sådan där det störande momentet gnager och gnager sinnet och tillslut tar över hela vardagen...

Jag befinner mig i ett sånt frustrerande moment just nu. Min ugn! Det är något fel på min ugn! Jag säger min ugn eftersom min man ändå aldrig använder den och därmed kanske inte heller inser vidden av det för mig enorma problemet ;-) Min ugn, min förlängning av mig själv. Den där lilla ytterst väsentliga saken som är livsnödvändig för mig. Som bör fungera som den ska utan att bråka. Den gör numera inget annat än att just bråka.

Jag har försökt med allt. Att göra den skinande ren skakade den bara på axlarna åt. Att endast baka goda saker och inga stänkande gratänger mottogs med spelad glädje. Mutor och hot har inte heller fungerat...
Något fel ärbara väldigt fel och det har varit ett bra tag. Nu har det gått så långt att det som sätts in inte riktigt får färg på den vanliga ugnsfunktionen. Suck. Pust. Och ett enormt frustrerat stön! Det är just den där lilla saken som inte får gå sönder. Den och Kitchen Aiden...

Ni vill nog inte veta exakt hur irriterad och uppgiven jag var för någon vecka sedan när en spärr hoppade ut min KA. Eller när ugnen vägrade att gå igång på självaste julafton. Det är något med mig och tekniska grejer som absolut inte klaffar. Och har väl aldrig gjort det heller!

Men, en ugnstermometer är nu införskaffad och imorgon ska jag ägna mig åt att felsöka efter min bästa förmåga. Hur bra den nu är när man har noll koll och saknar teknisk talang totalt...

Innan de senaste bråken och ugnsstöket började hann jag dock baka upp ett gäng recept som jag ska se till att få ut här på bloggen medans ugnen får stå i skamvrån och komma på bättre tankar om att samarbeta.
Eftersom jag lite smått gått och förälskat mig i receptet på chokladbottnarna med majonäs i sig ville jag testa om det även blev bra i cupcakes form. Och det blev det! Mjuka, fluffiga och väldigt saftiga, precis så där som man vill att en cupcake ska vara.

Jag har ett tag klurat lite på om man skulle kunna göra en choklad cuppis med tiramisusmak. Och det här är min variant. En fluffig botten som fyllts med en kola som smaksatts med espresso och sen en swirl med mascarponegrädde. Resultatet? En härligt chokladig tiramisu cupcake!Nu ska jag pusta ut efter dagens stök och ladda batterierna för att ta itu med felsökning och bakning imorgon igen. Efter ett Masterchef- maraton. Masterchef-maraton är det som förgyller och gör min lördag. Nörd? Jamen visst! Det bjuder jag på.Chocolate Cupcakes
with Coffee Toffee
12-16 st

100 g rumsvarmt smör
300 g mörkt muscovadosocker
1½ tsk vaniljextrakt
2 stora ägg
150 g vetemjöl
60 g kakao
4 g bikarbonat
3 g bakpulver
½ tsk salt
65 g majonäs
240 g av en blandning med 50/50 yoghurt+mjölk 
(det går även att endast använda yoghurt eller filmjölk)


Sätt ugnen på 175 grader. Ställ cupcakesformar i en muffinsplåt. Det kan bli smet över så ha några extra i beredskap eller en liten bakform.

Vispa samman smör, socker och vanilj i maskin tills blandningen blivit lätt och betydligt ljusare till färgen, ca 5 minuter. Tillsätt sedan äggen, ett i taget, och vispa ordentligt samt skrapa ner det som hamnar på bunkens
kanter mellan varje ägg tillsätts- Ta även några tag i bunken botten någon gång.

Sikta samman mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt mjölblandningen växelvis med mjöl/yoghurt-blandningen till äggsmeten. Börja och avsluta med mjölmix.

Se till att smeten är blank och klumpfri men se till att inte överarbeta den. Avsluta med att vända ner majonäsen med en slickepott.

Fördela smeten i formarna. Men fyll inte en form mer än 3/4 full. Grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter eller tills kakan känns färdig om man känner på den och en provsticka kommer ur ren. Försök att inte övergrädda.

Ta ut från ugnen och låt kakorna svalna i formen helt innan de fylls och dekoreras.


Coffee Toffee

150 g strösocker
60 g vatten
2 msk ljus sirap
60 g smör
180 g vispgrädde
1-1½ tsk snabbespressopulver

eller

1 burk dulce de leche
2-4 tsk snabbespressopulver


Blanda sockret i en tjockbottnad liten kastrull tillsammans med vattnet. Sätt platta på medelvärme och rör till sockret lösts upp. Sluta röra och öka värmen på plattan något så att blandningen börjar att koka. 

Koka tills massan når 150 grader på en sockertermometer eller fått en djup karamellfärg. Ta av från värmen och tillsätt smör, grädde och espressopulver. Nu har du en fin kolasås som är underbar till glass eller att ringla över cupcakes. Fyller du cupcakes med såsen som den är i det här stadiet kommer den att gå in i kakan, vilket är underbart gott, men vill man ha en fastare kola så kokar man karamellen några minuter ytterligare.

Låt svalna helt. Håller ca 1 vecka i kylskåp.

För en snabbvariant så blandar man bara en burk dulche de leche med espressopulver till önskad smak. Easy peasy!Mascarponegrädde

250 g mascarpone
2-2½ dl vispgrädde
någon msk florsocker
½ tsk vaniljextrakt


Lägg samtliga ingredienser i en bunke. Vispa upp till en fast kräm och smaka av. Tillsätt eventuellt mer florsocker och vispa i så fall upp igen.


Montering

Skär ut en liten rundel ur varje cupcake med kniv eller äppelurkärnare. Var lite försiktig bara så att du inte skär hela vägen igenom.

Fyll hålet med kaffekolan och täck med en liten toppbit.

Bred eller spritsa på mascarponegrädden och toppa med tex en chokladtäckt kaffeböna, lite ringlad kaffekolla eller pudrad kakao eller espressopulver.


Enjoy!

7 kommentarer:

 1. Jag förstår din frustration, hoppas du får det fixat! Vilka ljuvliga cupcakes. Önskar dig en fin lördag!

  SvaraRadera
 2. Wow, vad spännande med majonnäs i smeten! Har jag aldrig hört! Påverkar den smak eller konsistensen eller vad? =) jättefina bilder som vanligt!

  SvaraRadera
 3. Ojojoj, jobbigt med ugnen och KAn! Hoppas det ordnar sig.
  Majonnäs, vad roligt med ett sådant recept, det måste jag nästan testa i en kaka.
  Ville förresten bara kika in här och säga hej - vi syns på stora bloggdagen i maj!

  Hälsningar Anna på www.frostrosor.nu

  SvaraRadera
 4. Kikar in och säger hej.
  Ska bli skoj att ses på Bloggdagen i maj :-)

  SvaraRadera
 5. Jobbigt när det tekniska ska strula på det viset. Man vill bara att det ska fungera. Nu liksom :)

  Gudomligt vackra bilder du tar! Ses vi till kommande helg och bloggträff sön-mån? Hoppas, kram!

  SvaraRadera
 6. Men mums! Dessa måste testas =)

  SvaraRadera
 7. Hej! Jag tittar alltid förbi din blogg när jag är ute efter nåt nytt bakrecept. Du är så duktig och inspirerande! Nu är det cupcakes... Vilka gillar du bäst? Dessa el dina onebowl? Vilken är din favoritfrosting som blir fin att spritsa och är supergod?

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...