tisdag 26 mars 2013

Belgian Waffles (Belgiska Våfflor)




Jag tror inte att det var så många som missade att det var Våffeldagen igår. Mataffärer häromkring bjöd på nygräddade våfflor till glada kunder och bloggar, facebook samt Instagram fullkomligt översvämmades av våfflor av alla de slag och former. Och ja, våfflor är gott! Barnsligt gott... Och de ger mig alltid en föraning och härlig känsla om att våren faktiskt är på väg. På riktigt den här gången.

För i all sin enkelhet verkar det lilla bakverket föra med sig solsken, tussilagos, tulpaner och smältande snö. Är det kanske för att jag förknippar våfflor med en paus i skidspåren, sittandes mot en solvarm vägg med årets första solvröda näsa väntandes på just en nygräddad våffla? Antagligen spelar just sådana minnen en ganska stor del av upplevelsen. Men faktum är att vädret oftast vänder till det mer vårliga hållet efter just Jungfru Marie Bebådelsedag. Så även i år. För de senaste dagarna har solen gjort sitt bästa för att smälta snön och locka fram lite fjolårsgräs och snödroppar. Med lite tur kanske den lyckas med det konstycket lite snabbare än förra året...




Självklart ville inte jag vara sämre än andra igår (plus att det är ett ganska enkelt sätt att plocka hem några enkla mamma-poäng) så jag drog också fram våffeljärnet och gräddade en sats. Men eftersom det bara var några dagar sen vi gjorde vanliga våfflor ville jag passa på att inviga mitt belgiska våffellagg. Det hade fram tills igår alltför länge stått och samlat damm ska erkännas. Till dessa järn använder man en annan sorts smet och våfflorna skiljer sig lite mot de traditionella genom att de blir mer "kakiga" i konsistensen. Men hjälp vad goda de blir!

Det finns en uppsjö av recept till belgiska våfflor i böcker och på nätet. Antingen bakar man med bakpulver eller så använder man sig av jäst. Båda är lika vanliga men eftersom min jäst var slut i kylskåpet bestämde jag mig för ett recept med bakpulver som jag hittade här och som ska komma från just Belgien. Våfflorna blev så där härligt "kakiga" och jättegoda men väldigt söta så jag tror att man med fördel kan minska ner sockret i receptet. Jag kommer definitivt att baka dessa våfflor igen och nästa gång ska jag testa att baka dem på jäst, bara för att se vad de blir för skillnad och vilken variant jag föredrar.
  Om man inte har ett belgiskt våffeljärn som står och skräpar i ett skåp är jag är ganska säker på att man kan grädda smeten i en vanlig lagg och få samma goda resultat.



Jag drömmer redan goda drömmar om en dekadent amerikansk frukost med äggröra, bacon, lönnsirap, belgiska våfflor, blåbär, cream cheese och massa annat gott...








Belgiska Våfflor
ca 10 st

240 g vetemjöl (4 dl)
150 g strösocker (1,6 dl) (bör kunna minskas till 100 g, ca 1 dl, 
men jag har ännu inte testat hur de blir i konsistensen då)
14 g bakpulver (3½ tsk)
1/4 tsk salt
360 g standard mjölk (3,6 dl)
1 tsk vaniljsocker eller 1 krm vaniljpulver
225 smält, avsvalnat smör
2 ägg, separerade



Värm upp våffeljärnet enligt instruktionerna.

Blanda samman mjöl, socker, bakpulver och salt i en bunke. Tillsätt mjölk och äggulorna. Rör till en jämn smet.Tillsätt smöret och rör ut smeten igen.

Vispa vitorna till ett styvt skum och vänd ner dem i smeten.

Grädda våfflorna i smord lagg enligt instruktion. Jag lade i så mycket smet så att det precis täckte piggarna och grädda sedan ca 5 minuter. 

Ta ut våfflorna när de är klara och låt dem svalna lite på ett galler innan de serveras med sylt, bär, grädde, lönnsirap, bacon eller annat gott!

Överblivna våfflor kan sparas inplastade i kylen ca 2-3 dagar.


Enjoy!




1 kommentar:

  1. Så fina och belgiska våfflor är så goda! Det blev köpta belgiska våfflor för vår del, för att vårt våffeljärn seglar mellan Singapore och Amsterdam :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...