torsdag 28 mars 2013

Speckled Easter Chocolate Cake (Påskens Chokladtårta)

Glad Påsk kära läsare!

Eller i vart fall en bra början på denna vårens stora högtid. För det är väl idag det kickar igång med påskfirande? Barnen har till sin förtjusning varit påskkärringar på förskolan idag och de går fortfarande omkring med röda kinder och prickiga näsor. Så söta så!
   Tyvärr blir det nog ingen resa till Blåkulla och påskande hos grannar för dem. Vi bor ju ute på landet och det är inte så optimalt för lussande och påskande. Lite med sorg i hjärtat för mig för själv älskade jag att rita påskteckningar, träna in en påsksång (blev alltid "Gullefjun") och går runt i bostadsområdet som jag växte upp i med min bästa kompis och önska alla Glad Påsk i utbyte mot lite godis. Under en period var vi så många barn i området att dörrarna stod på vid gavel hela kvällen och det ena påskkärringssällskapet avlöste det andra i en aldrig sinande ström. Så det är lite tråkigt att barnen missar detta och att vi antagligen inte heller kommer få något påskbesök.Själv stökar jag på med att få in påsken i huset. Vi ska kicka igång påsken med ett påskbord och lite förfirande senare ikväll. Ris har köpts (vad gör man inte när snön förtfarande ligger tjock) och smyckats med fjädrar, påskliljor sprider färg runt omkring, ägg kokas just nu ute i köket och jag passar på att utnytja den här lilla luckan i körschemat med att dela med mig av en första Påsktårta.

Ni som följer mig på Instagram (ni hittar mig där som louises_spis) vet att jag redan förra veckan tjuvstartade påskfirande tillsammans med Hellmanns majonäs och ett härligt gäng bloggkollegor lagade ett härligt påskbord fullt med massa godsaker. Jag bidrog bl.a med två tårtor och givetvis ska ni få recepten på dessa. Ett redan nu och det andra imorgon. Titta gärna in hos Made by Mary, Matplaten, 56 kilo och Matgeek för att se vad de bidrog med för gott. För massa godsaker blev det!

Bilder från Hellmanns


Själv passade jag på att ta tillfället i akt och baka med majonäs. Jag har så länge velat testa detta men det har alltid kommit något annat i vägen men nu så blev det äntligen av! Det vanligaste är att man blandar majonäs i chokladsmetar eller i banankakor. Det ger kakan en väldigt fin cumble och en fantastisk saftighet. Om ni inte testat att baka med majonäs ännu så bara måste ni göra det nu! Och jag lovar det smakar absolut inte majonäs av bakverket.

I min iver testade jag ett gäng recept på chokladbottnar och efter ett tag fick jag till en botten som har blivit min nya favorit. Helt galet god är den och man kan med stor behållning äta bottnen precis som den är. Eftersom chokladbottnen blev så bra ville jag även göra en "vit" men den återkommer jag till imorgon.

Jag har nu gjort den här tårtan x antal gånger och i "orginal utförandet" är den täckt med en chokladfrosting. När jag skulle laga upp tårtan för bloggen kände jag emellertid för att göra den på ett nytt sätt. Sedan länge har jag varit sugen på att göra en påsktårta inspirerad av mitt favorit påskgodis - prickiga blå dragéeägg. Av en händelse trillade jag över en tårta på pinterest som förverkligade min sinnesbild. Och då kunde jag bara inte låta bli att ge tårtan en ny look. Båda varianterna är jättegoda men gillar man choklad så bör man satsa på chokladfrostingen.Nu måste jag slita mig från datorn och fortsätta att förbereda påskbordet innan gäster dyker upp.

Ha en riktigt härlig Skärtorsdags kväll och flyg inte vilse på väg mot Blåkulla!
Speckled Easter Chocolate Cake

Bottnar

170 g rumsvarmt smör
460 g mörkt muscovadosocker
2 tsk vaniljextrakt eller vaniljsocker
3 stora ägg
220 g vetemjöl
90 g kakao
7 g bikarbonat
4 g bakpulver
½ tsk salt
350 g av en blandning med mjölk och yoghurt
75 g majonäsSätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla tre stycken formar som är 20 cm i diameter. Lägg en rundel av bakpapper i botten på varje form.

Vispa samman smör, socker och vanilj i maskin tills blandningen blivit lätt och betydligt ljusare till färgen, ca 5 minuter. Tillsätt sedan äggen, ett i taget, och vispa ordentligt samt skrapa ner det som hamnar på bunkens
kanter mellan varje ägg tillsätts- Ta även några tag i bunken botten någon gång.

Sikta samman mjöl, kakao, bikarbonat, bakpulver och salt i en skål. Tillsätt mjölblandningen växelvis med mjöl/yoghurt-blandningen till äggsmeten. Börja och avsluta med mjölmix.

Se till att smeten är blank och klumpfri men se till att inte överarbeta den. Avsluta med att vända ner majonäsen med en slickepott.

Fördela smeten i formarna. Väg dem gärna för att säkra bästa slutresultat. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter eller tills kakan känns färdig om man känner på den och en provsticka kommer ur ren. Försök att inte överbaka bottnarna så ha koll på dem efter ca 20 minuter.

Ta ut från ugnen och låt kakorna svalan i formarna på ett bakgaller 20 minuter innan bottnarna tas ur formarna för att svalna helt.Fyllning

500 g mascarpone
4-6 dl vispgrädde
ca ½ pkt snabbgelatin
några msk florsocker
½-1 dl ägglikör eller 6 passionsfrukterLägg samtliga ingredienser i en bunke. Vispa upp till en fast kräm och smaka av. Börja med en mindre mängd ägglikör och tillsätt sedan mer efter smak och tycke. Tillsätt ev mer florsocker och vispa i så fall upp igen.

Om man vill kan man byta ut ägglikören mot passionsfrukt. Jag brukar då ta saft och kärnor från två passionsfruker och sedan passerar jag fyra för att slippa kärnorna. Lite kärnor tycker jag bara är gott men det får inte bli för mycket. Vill man inte ha kärnor så passerar man samtliga passionsfrukter.Frosting

350 g fin mörk choklad
220 g smör
2 msk sirap
några korn salt


Lägg samtliga ingredienser till chokladfrostingen i en skål och smält samman dem över ett vattenbad. Ta av från värmen när allt är smält och låt det svalna av.

När blandningen svalnat kan man börja röra i den. Så snart den börjar påminna om tunn majonäs i konsisten är det dags att börja frosta tårtan, så gör frostingen det sista du gör.


Montering

Trimma bottnarnas ovansidor med en sågtandad kniv så att de blir jämn och fina.

Lägg en botten på ett serveringsfat och fördela över en rejäl del av fyllningen. Lägg på nästa botten och upprepa. Avsluta med att lägga på den sista bottnen med bottensidan upp.

Se till att tårtan är rak och snygg och ställ in den i kylen under tiden du gör frostingen. Ta ut tårtan när frostingen är redo att användas och täck tårtan med frostingen. Om chokladkrämen börjar kännas för tjock kan man värma den några sekunder i micron och röra ut den igen.

Dekorera med ägg, godis eller något annat fint. Låt tårtan stå i rumstemperatur minst 45 minuter innan servering.


Enjoy!Till den blå tårtan använde jag mig av marängsmörkräm istället för chokladfrostingen för att täcka. Recept  till denna hittar ni här, uteslut chokladen och tillsätt istället 2 tsk vaniljextrakt till marängsmörkrämen. Jag färgade smörkrämen med några droppar Baby Blue från Sugarflair. Sen stänkte jag fläckar på den med en blandning gjord av 1 msk kakao och en blandning 1½ msk vaniljextrakt och vatten.
10 kommentarer:

 1. Vilka fina bilder! Gott ser det ut också :) Glad påsk!

  SvaraRadera
 2. otroligt fint! du har så mycket talang!

  SvaraRadera
 3. Tusen tack söta du!!!

  Glad Påsk!

  SvaraRadera
 4. Gudars skymning vilken vacker tårta den blå är, helt otroligt! Du är så duktigt och det är alltid en fröjd att kika in till dej,

  GLAD PÅSK
  kramar

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Åh, vilket läcker tårta! kan inte sluta titta på den!!!!

  SvaraRadera
 7. Gud så häftigt att baka med majonnäs, det har jag aldrig hört talas om. Låter som något för min pappa, som man allt som oftast hittar med näsan i kylskåpet och en sked i majonnäsen=) Fantastiska bilder du tar. Jättefin blogg!

  SvaraRadera
 8. ohhh nooo!
  har haft mina bottnar nu 40 min i ugnen och de är inte färdiga ännu! =( har verkligen följd receptet, det är säkert nåt fel på ugnen... så himla typiskt!
  :(

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...