måndag 18 mars 2013

Nutella Bread and Butter Pudding
Jag har kommit till insikt om en sak. Om man tar semester, om så bara för ett par dagar, så hamnar obönhörligen på efterkälken. Och det är ett aber att ta igen den "förlorade" tiden. Och tagit igen tid är det jag gjort den sista tiden efter London-resa och påföljande sportlov som gick söderut. Väl hemma har jag jagat tid och förberett mig för dagens Stockholms-tripp. Det är nästan så att jag börjar längta efter en ny liten semester...

Och lite semester kommer snart med Påsken. Vanligtvis brukar ju påsken vara bringare av våren med smältande snö, doftande asfalt, tussilagos och knoppande björkar. Årets påsk lär väl knappast bjuda på knoppande blommor men jag hoppas att den för med sig lite värme och fortsatt strålande sol!

Så här i tiden mellan vinter och vår som egentligen är våfflornas högtid har jag gått och fallit pladask för en annan gammal goding, igen. Bred and butter pudding... Bara smaka på ordet. Smör och bröd, i en efterrätt. Bakad i en vaniljsås. Jag ryser så gott är! För om det är något jag är svag för så är det dessa klassiska, rustika efterätter med lite brittisk touch. Cobblers, pajer, puddingar och cakes av alla de slag. De är min stora svaghet. Serveras de dessutom med en härlig vaniljsås kan man räkna med att det blir en given succé hos mig, oavsett när på dygnet de serveras.Just den här puddingen fick ett litet extra gott tillskott av nutella. Och jag ju säga att det inte satt helt fel! Vill man göra en klassisk pudding så är det bara att utesluta nutellan och istället ta lite vaniljsocker mellan brödskivorna. Så vansinnigt gott det med.

Det jag uppskattar med brittisk bakverk är att de ofta består av sånt som finns hemma i skåpen och gärna tar hand om slattar som blir av ditt och datt. Eller som i det här fallet, ger en god användning till bröd som börjar bli lite trist i kanterna. För om ni är som mig som alltid äter rostat bröd med marmelad till frukost då vet ni att det brukar bli några skivor kvar i påsen mot slutet som inte känns, tja, "så kul". De där sista brödbitarna brukar jag frysa in märkt med B&B och sedan ha till just en brödpudding.

Som tur är verkar vår dotter vara lika svag för bread and butter puddingen som jag är och det är ju en utmärkt ursäkt för att göra en till théstunden efter förskolan.
Nu ska jag packa ner det sista som ska med mig ner till hufudstaden. Sen ser jag faktiskt fram mot en lugn skön tågresa i lugn och ro med bara mina nya bakböcker och några tidningar till sällskap.
Nutella 
Bread & Butter Pudding
ca 6 pers


ca 8 skivor formfranska
ca 50 g rumsvarmt smör
ca 3 msk nutella
ca 4 msk vaniljsocker (hemgjort) eller vanligt socker
1 stor äggula
1 ägg
2 msk strösocker
2½ dl kaffegrädde
½ dl vispgrädde
1 dl mjölk
1 krm vaniljpulver
råsocker att strö över på slutet
smörSätt ugnen på 175 grader.

Smörj en lite mindre form rikligt med smör.

Bred smör på brödskivorna, och sedan nutella på två av dem. Strö rikligt med vaniljsocker på två andra och lägg sedan samman med de som bara har smör till sandwichar. Dela smörgåsarna i trianglar och ställ dem i formen. Jag brukar ställa varannan med spetsen uppåt och nästa med basen uppåt men det är en smaksak. Om det är svårt att få plats brukar jag dela de trianglar som inte ryms en gång till och sticka in dem där det behövs eller får plats.

Vispa samman äggulan och ägget med sockret. Tillsätt sedan kaffegrädde, vispgrädde, mjölk och vaniljpulver. Häll smeten över brödet och låt stå ca 10 minuter så brödet drar till sig lite av vaniljsåsen.Klicka över några smörklickar och strö över lite råsocker.

Grädda sedan puddingen mitt i ugnen ca 30-40 minuter, eller tills smeten stannat och höjt sig lite. Ta ut den ur ugnen och låt den vila ca 10-15 minuter innan den serveras med vaniljsås, glass eller lättvispad grädde.


Enjoy!
3 kommentarer:

  1. Vad gott det ser ut! Bread pudding står på min att-baka-lista, får nog se till att det blir av snart.. Den är så lång den där listan bara ;)

    SvaraRadera
  2. Vilken rolig pudding!

    SvaraRadera
  3. Mums, så gott! Kanelbullepudding har jag gjort, vilken också är god.

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...