tisdag 8 januari 2013

Baked Wintermint Cake (Vintrig pepparmints- och chokladtårta)




Ibland är det kärlek vid första ögonkastet! Jag tror verkligen på detta magiska, nästan mytiska, fenomen. Den där blixten som träffar en rätt in i hjärtat och som säger att det är rätt.

Min mening är dock att denna kärlek inte är begränsad till personer. Det är mer en känsla av att man träffat helt rätt. Och den känslan har drabbat mig så många gånger. För det var tex kärlek vid första ögonkastet när jag träffade min man (även om han kanske inte förstod det direkt), första gången jag höll i min hund, första gången jag smakade polkagrisar, första gången jag kladdade ihop en kaka som liten, första gången jag gjorde en layer cake och första gången jag höll i en bok från Baked Bakery. Så det är kanske inte så konstigt att det då även var kärlek vid första ögonkastet till denna tårta när jag såg den på pinterest.

För direkt som ögat hade fångat denna skapelse var jag fast! Mint, choklad och så lite krossade polkagrisar på toppen. Min tanke om himlen på vintern i en tårta. Och den är skapad av killarna på Baked. Jag tror knappast att det blir bättre.
   Förutom att jag haft problem med deras smörkräm så har deras recept hittills aldrig svikit mig. Den har smakat mjölredning, varit för osöt eller bara totalt omsamarbetsvillig. Därför bestämde jag mig för att ge smörkräm gjord på en redning en sista chans. Och nu gick det vägen! Smörkrämen blev väldigt lätt, härligt krämig även om man tar kakan direkt ur kylen och väldigt lätt arbetad. Ett kul alternativ att kunna ta till istället för marängsmörkrämen ibland.

Själva tårtan är härligt sammansatt med mörka, lite kladdiga chokladbottnar täckta med en min- chokladganache som sedan sveps in i en lätt mintsmakande smörkräm. Genialt enkelt och så, så gott!



Receptet är special komponerat för Sweet Paul Magazine av killarna på Baked i New York. Jag har gjort vissa små ändringar i orginalreceptet men de är marginella. Orginalreceptet är för en 20 cm tårta men jag gjorde min 15 cm. Receptet här på bloggen är dock för en tårta på 20 cm.

Som med allt har tiden varit knapp nu runt jul, med resor över halva Sverige, och därför dyker den sista jultårtan upp först nu på bloggen, lagom till att julen ska städas ut. Kanske något för kommande julgransplundringar?


Och nu när jul och nyår är förbi, när vädret absolut inte är på vår sida och timmarna (fast egentligen handlar det nog om minuter) då man kan fotografera i dagsljus är förtvivlat få så drömmer jag om lite vårljus! Eller i vart fall om lite skolsken! För den senaste tidens ljusförhållanden har absolut inte erbjudit några ordentliga möjligheter att fotografera. Lite sol är väl inte för mycket att begära?







Baked Wintermint Cake

Bottnar

90 g kakao (lite drygt 2 dl kakao)
300 g hett vatten (3 dl)
150 g turkisk yoghurt  (ca 1½ dl)
320 g vetemjöl (5,3 dl)
8 g bakpulver (2 tsk)
6 g bikarbonat (1 tsk)
½ tsk salt
280 g rumsvarmt smör
230 g mörkt muscovadosocker (2,4 dl)
3 stora ägg
1 msk vaniljextrakt


Sätt ugnen på 170 grader. Smöra och mjöla 3 stycken formar som är 20 cm i diameter.

Blanda samman kakao, hett vatten och yoghurt till en slät smet i en skål. Ställ åt sidan.

Sikta samman mjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en annan skål.

Vispa smöret luftigt ca 5 minuter i maskin. Tillsätt sockret och vispa ytterligare ca 5 minuter. Tillsätt sedan ett ägg i sänder. Vispa ordentligt mellan varje ägg som tillsätts och skrapa ner det som fastnar på sidorna och i bunkens botten. Tillsätt sedan vaniljextraktet.

Tillsätt växelvis mjölblandningen med kakaoblandningen. Börja och avsluta med att tillsätta mjölblandning.

Fördela smeten i de tre formarna. Baka bottnarna mitt i ugnen ca 30-40 minuter, eller tills en tandpetare kommer ut okladdig. Rotera gärna formarna hälvvägs genom gräddningstiden.

Låt bottnarna svalna i formarna 20 minuter innan de stjälps upp för att svalna helt.



Pepparmintssmörkräm

360 g strösocker (4 dl strösocker)
40 g vetemjöl (0,6 dl)
360 g mjölk (3,6 dl)
80 g vispgrädde (0,8 dl)
350 g rumsvarmt smör
1 tsk klar vaniljessens
ca 1-2 tsk pepparmintsarom (eller efter smak)



Lägg socker och mjöl i en kastrull. Tillsätt mjölk och grädde och sätt kastrullen på en medelvarm platta. Rör med jämnamellanrum i blandningen tills den kommer till kokpunkten och har tjocknat. Detta tar ca 10-15 minuter.

Häll ner blandningen i bunken till en köksmaskin och vispa krämen kall med flatblandaren på hög hastighet, ca 10 minuter.

Stäng av maskinen, tillsätt smöret och vispa på låg hastighet samman smörkrämen. Öka hastigheten när krämen gått samman och vispa allt lätt och luftigt. Tillsätt vanilj och pepparmintsarom, mixa in detta och smaka av.

Om krämen är för rinnig kan man sätta in bunken i kylskåp ca 20 minuter och sedan vispa upp. Är den för hård kan man värma bunken en kort stund över vattenbad eller värma en liten del av krämen några sekunder i micron och sedan vispa upp.




Mintchokladganache

150 g mintchoklad med 70% mörk choklad (ex Marabou)
(alt 150 g 70% choklad + ½ tsk pepparmintsarom)
100 g grädde (1 dl)
lite krossad polkagris till dekoration


Finhacka chokladen och lägg den i en värmetålig skål. Värm grädden i en kastrull och precis att den kommer till kokpunkten. Ta av kastrullen från värmen och slå grädden över chokladen.

Låt blandningen stå 2 minuter och rör sedan samman ganachen med små rörelser med början i mitten av skålen. Detta är enklast med en liten ballongvisp.

Låt ganachen svalna till rumstemperatur när den är slät (helt slät blir den inte om du använder mintchoklad.



Montering

Börja med att jämna till toppen på alla bottnarna med en tandad kniv så att de blir plana.

Lägg en botten på ett tårtfat. Fördela ca ½ dl ganache över bottnen. Låt gärna ganachen sätta sig i kylskåp någon minut så blir följande steg enklare. Fördela sedan ca 3 dl av smörkrämen över ganachen. Lägg på en ny botten och upprepa föregående procedur. 

Lägg på den sista bottnen och täck hela tårtan i ett tunt lager smörkräm. Ställ in tårtan i kylen ca 20 minuter. Ta ut tårtan och fördela resterande smörkräm runt om och ovanpå tårtan. Dekorera med lite krossade polkagrisar på toppen och ställ tårtan i kylskåp ca 30 minuter innan servering så att den hinner sätta sig lite. Om inte tårtan ska serveras direkt, låt den stå kvar i kylskåpet och ta ut den ca 30 minuter innan servering.


Enjoy!



2 kommentarer:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...