måndag 31 december 2012

Chocolate Fondants (Chokladfondant)
Happy New Year!!!

Hoppas att ni alla överlevt julens alla bravader och att ni idag får ett riktigt gott slut på 2012 och ett riktigt gott nytt 2013!!!

Här är det än så länge lungt och jag känner att jag med gott samvete kan sitta i pyjams en liiten stund till ock skriva denna Nyårs-hälsning till er. (För det är rätt så skönt att ännu inte behöva hoppa i finklänning och börja stöka med mat).

Jag tänker inte bli sentimental idag men jag vill från mitt hjärta tacka Er alla som läser här, som skriver till mig på olika håll och som med er närvaro sprider mig så mycket glädje! Tusen tack till Er alla!!!
   (Och den på sista tiden dåliga bloggaren lovar att det nästa året ska bjuda på fler och inspirerande inlägg).

Men självklart vill jag bjuda på något gott denna årets sista dag. Och om ni står med svetten i pannan och magen knuten i en knut för att desserten gick åt fanders när stressen lackat på, eller om ni bara missat det där med en dessert till Nåyår, så har jag ett kanonrecept som ni hinner slänga ihop ikväll! Och det innehåller choklad. Då kan det inte bli fel...För även om man höra massa hemskt om chokladfondanter så är de inte så svåra att få till. Någon minuts vakande över dem på slutet bara så borde de komma ut rätt fina. Och man kan alltid offra en till test om man är riktigt osäker på hur de egentligen är. Men som sagt en chokladfondant är svår att riktigt misslyckas med för de är goda även om de är lite under eller övergräddade.

Ett annat plus med fondanter är att man kan variera tillbehören efter tycke och smak. En god halloncoulis, lite glass, färska bär och grädde eller som här, serverade med dulce de leche och banan. Det mesta är riktigt gott till en fondant. Och det känns då där lagomt härligt lyxigt och lite dekadent. Så det är verkligen en perfekt dessert att ha på lut i kylskåpet eller i frysen.

Jag har testat en rad olika recept och olika chokladsorter när jag gjort fondanter och jag måste säga att finare choklad gör en godare fondant. (Jag återkommer med närmare info om vilken choklad jag använder till fondanter (och även annat) när jag har en kaka framför mig,) Receptet jag till slut föll för kommer från boken "Chococo" och är lite omarbetat av mig den här gången.


Hoppas att Ni alla njuter av kvällen och att Ni år ett riktigt fint 2013!!!


Chocolate Fondants
6 st

125 g mörk choklad, 70%
100 g smör
3 ägg
100 g strösocker
40 g vetemjöl


Smöra sex stycken formar som rymmer ca 125 ml med riktligt med smör och dusta dem med kakao.

Smält chokladen och smöret över vattenbad på låg värme. När allt smält samman, ta av blandningen från värmen och låt det svalna lite.

Vispa äggen och sockret vitt och pösigt med en elvisp och vänd sedan ner chockladsmöret. Sikta över mjölet och vänd försiktigt ner detta.

Fördela smeten i formarna och ställ dem i kylen minst en timme innan de ska gräddas.

Värm ugnen till 200 grader (ej varmluft).

Ställ chokladformarna i en liten långpanna och grädda dem mitt i ugnen 10-15 minuter. (För mig är 13½ minut perfekt men ugnar är så olika!) Fondanterna kommer då ha rest sig lite, fått en skorpa samt börjat att släppa något från kanterna.

Ta ut fondanterna när de är klara och låt dem vila i formarna någon minut innan de stjälps upp på serveringsfatet och serveras.

Dusta över lite florsocker innan servering och servera med ex en god glass, vispad grädde eller en klick crème fraiche.


Enjoy!!!!


3 kommentarer:

 1. Chokladfondant är ett av det godaste bakverk som finns! Gott Nytt År! Kram

  SvaraRadera
 2. Jag tänkte göra dom här på alla hjärtans dag men undrar om jag kan göra smeten redan i morgon? Och vet du på ett ungefär hur man ser att dom börjar bli klara? Kan man sticka dom och testa eller så?:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hejsan!
   Fondanterna kan förberedas och förvaras i kyl upp till tre dagar innan de ska bakas av. Om man behöver vänta längre går det bra att frysa fondanterna och baka av direkt från frysen, men då med några minuters längre baktid.
   Tyvärr kan man inte känna med ex provsticka för att se om fondanterna är klara, men som jag skrev ovan så ser man på dem när de börjar bli färdiga då rest sig lite, fått en liten skorpa (den kan man ju känna lite lätt på fondanten med fingret för att se om den där) och så börjar bakverket släppa från formens kanter.

   Hoppas att det går bra och att ni får en fin Alla Hjärtansdag!

   Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...