måndag 30 april 2012

Red Velvet Cake




 
Glad Valborgsmässoafton!

Vad tiden springer iväg! Själv hade jag totalt lyckats med konststycket att missa att det är Valborg idag. Den här dagen har aldrig varit särskilt viktig i mitt tycke och jag har väl därför sällan känt någor större behov att fira, vad det nu är man firar, idag. Det är en dag som bara dyker upp och oftast har ju redan våren gjort sitt intåg. Men som barn var det här den där dagen då man hoppas få årets första Klings-glass (och det fick man så länge det inte spöregnade) och under Uppsala-tiden var det bara en härlig chans att för en dag få fly de oundvikliga juridikböckerna och stundande mastodonttenta för en dag. Men nu är jag tillbaka i det här med "Ooops, det är visst Valborg kanske ska vi äta något gott".

Vi har förvisso nu under kvällen firat lite med gott vin, sett Valborgsmässoeldar på andra sidan Storsjön och känt att vi för första gången bara kunnat sitta ner och njuta av ett färdigt hus. Sista pusselbitarna är i princip på plats. Alla eftersläpande flyttlådor kunde vi packa upp idag och vi har firat att en lång renovering/inredningsfas nu är klar.

Nu är det bara att ta nya tag och angripa trädgården... Fruktträd ska planteras, trädgårdsland fixas, kryddträdgården ordans och uppfart ska grusas. Bland annat. Jag som har tummen mitt i handen och allt annat än gröna fingar ser mindre fram mot detta.

Själv har jag ännu en gång snöat in på det underbara bakverket Red Velvet Cake. Bara namet ger rysningar av välbehag och att den röda kakan gömmer en hemlig smak av choklad gör det till ett inte bara vackert utan även ett spännande bakverk. En cream cheesefrosting gör aldrig bakverk sämre.

Mitt första försök med den röda sammeten resulterade i en mörkt vinröd skapelse då jag passade på att rensa bland röda färger i baklådan. Inte så intensivt röd som jag hoppats på men så vacker på ett annat sätt med sin mer djupa färg. Jag ville sätta min prägel på tårtan och ge ytterligare en överraskning och smak så jag valde att strö färska hallon över frostingen mellan lagren. Ett mycket gott inslag!

När jag fått upp ögonen för något så resulterar det allt som oftas i allt jag bakar samma sak några gånger, med olika eller modifierade, recept. Så bli inte förvånade om det skulle dyka upp en, eller flera Red Velvet Cakes på bloggen. Eller varianter på andra tårtor. Det roliga med bakning är ju att man kan variera det goda och uppleva bakverket på flera olika sätt. Som Morotstårta. Jag lovar att jag ännu inte bakat min sista. För idéer om hur den kan göras bättre eller annorlunda poppar upp ibland och hipp som happ ramlar man över en underbar skapelse på någon blogg som bara måste testas. Och är det ett bra resultat så hamnar det här. Oftast.


Med detta sagt så pockar en bit chokladtårta på mig ute i köket...






Red Velvet Cake

350 g vetemjöl
1 tsk salt
500 g strösocker
225 g rumsvarmt smör
2 stora ägg
1½ msk kakao ca 9 g
1½ msk flytande röd hushållsfärg
2½ dl filmjölk eller mjölk
1 tsk vaniljextrakt
½ tsk bikarbonat
1 msk äppelcidervinäger

Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla 2 eller 3 formar som är 20 cm i diameter.

Sikta samman mjöl och salt. Rör smör och socker riktigt vitt och fluffigt i en maskin. Tillsätt sedan äggen, ett i sänder. Se till att smeten körs ordentligt mellan varje ägg tillsätts. Tillsätt sedan mjölblandningen i smeten växelvis med filmjölken/mjölken. Se till att du börjar och avslutar med mjölet.

Blanda samman den röda hushållsfärgen med kakaon i en liten skål så att det blir en slät pasta. Tillsätt pastan till den stora smeten. Blanda väl. 

Rör snabbt men väl samman bikarbonaten med äppelcidervinägern i en skål. Det kommer att skumma och tillsätt blandningen snabbt till smeten. Kör smeten på medium hastighet så att allt blandas väl.

Fördela smeten i formarna och jämna till ytan med en slickepot. Grädda ca 25-30 minuter, mitt i ugnen eller snäppet under detta tills kakorna känns som en tvättsvamp eller en sticka kommer ut ren.

Ta ut och låt kakorna svalna helt på bakgaller.


Cream Cheese Frosting

250 g cream cheese
230 g rumsvarmt smör
1-2 tsk vanilj extrakt
ca 500 g florsocker
(ca 250 g färska hallon)

Rör cream cheese, smör och vanilj krämigt i en maskin.Tillsätt florsockret gradvis under sakta rörning. Öka upp hastigheten och kör tills frostingen är lätt och fluffig. Tillätt lite mjölk om blandningen känns för hård och mer florsocker om den känns för lös.

Montera tårtan med frosting mellan varje lager, eventuellt även med hallon. (Hallon ingår inte i orginal recepten). Ställ i kylen minst en timme innan servering.


Enjoy!



Denna sagolika tårta är även mitt bidrag till Månadens Bakverk hos Söta Saker där temat för april är just Sagolikt.
    

25 kommentarer:

  1. Fin tårta . Undrar om man kan använda rödbetssaft istället för det konstgjorda färg?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet inte om man skulle få samma resultat med denna. Risken är ju att man måste tillsätta mer för att få samma intensiva färg och att smeten då kan bli fel sammansatt. Men man kan alltid pröva :-)
      Däremot så finns det ju hushållsfärger och pulver att köpa som baseras på naturliga färger som rödbeta om man vill undvika de konstgjorda med tillsatser. Det är ju mer koncentrerade. Vet att det finns bl.a på Panduro och en del internet-kryddställen. (Tror även att Essensfabriken har en men är lite osäker på just den butiken).

      Mvh Louise

      Radera
  2. Jättefin tårta Louise, passar mycket bra i sagolikt temat :)

    Det där med trädgården känns igen!

    SvaraRadera
  3. Hur många bitar blir det ungefär?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir på ett ungefär 12-16 bitar.

      Mvh Louise

      Radera
  4. Åh, red velvet... bara namnet - helt ljuvligt och smaken likaså!

    SvaraRadera
  5. Går det att baka tårtbotten i förväg och frysa in? Hur tinar man i såfall upp på bästa sätt?

    SvaraRadera
  6. åh älskar denna kaka och den blev jättefin verkligen

    SvaraRadera
  7. Det går bra att frysa in bottnarna. Bäst tinar man dem nog i rumstemperatur. Har inte testat att frysa in dessa men det borde går jätte bra. Men man bör nog montera tårtan samma dag som de tinats för att vara på den säkra sidan.

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  8. Oh, den här måste jag bara testa! Ser ju helt fantastisk ut!
    Louise, får man önska recept? I så fall hoppas jag att du hittar på en tårta med päron framöver - det är så svårt att hitta men blir ofta så gott i tårtor!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Karin!
      Tack så jättemycket! Visst får man önska tårtor! En jättebra tanke och jag som också gillar päron håller redan på med en. Hoppas att blir bra :-)

      Mvh Louise

      Radera
  9. Hej!

    Jag har precis startat "My Sweet Party" och skulle gärna vilja att du delatar med ett bidrag. Månadens tema är choklad. Kika in på min blogg för mer detaljer
    http://meandmysweets.blogspot.co.uk/2012...olate-cake-love.html

    SvaraRadera
  10. Hej,
    Jag har Wiltons pastafärger. Vet du hur mycket man ska ta av dem för att få en bra röd färg?

    Hälsningar
    Eva

    SvaraRadera
  11. Hej hej, jag tog friheten att göra cupcakes av ditt recept, med ett fantastiskt resultat! Tack för ditt fina recept. Självklart bokmärker jag din sida.
    Vänligen
    Evelina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Evelina!

      Vad kul att det blev bra cuppisar! Det är ett riktigt gott recept på red velvet.

      Mvh Louise

      Radera
  12. Hej! kom precis från köket och hade gjort detta recept! det blev jättebra! men det var någonting som jag tyckte inte stämde riktigt med smaken och det var vanlijextrakten i kakan men ska testa än gång till och prova med vaniljsocker istället, hoppas det blir bättre!. En fråga ska Frostingen stelna?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan!

      Kul och höra att det blev bra :-) Du tror inte att det kan ha varit vinägern som spökade för dig? Den ger ju lite speciell smak också. Fast å andra sidan kan ju Dr Oetkers vaniljarom ge en helt annan smak än vaniljextrakt. Testa hellre med vaniljpulver som ju är äkta vanilj.

      Mvh Louise

      Radera
  13. Var det verkligen meningen att det skulle klumpa sig så med kakaon och färgen?? vart bara klumpar av alltihopa för bövelen :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hejsan,

      Nej det är inte meningen att det ska bli klumpar. En slät pasta är vad jag brukar få. Hade du rätt mängder eller vara kakaon klumpig? Ibland har ju kakao ganska stora klumpar i sig fån början och det kan ju leda både till för stor mängd kakao och klumpar.

      Med vänlig hälsning, Louise

      Radera
  14. Kommer bli en succé på min födelsedag :)

    SvaraRadera
  15. Hej!
    Jag har ett par frågor :) 1 var köper man vaniljextrakt? har letat lite här och var, sen undrar jag hur du fick den fina vita färgen på din frosting jag fick en ful gul :( // Micelle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Micelle!

      Jag har köpt vaniljextrakt på nätet men nu gjort min egen.
      Frostingen gjorde jag inget speciellt med, bara det som står. Lite lätt gul ton, ett sätt att få finare vit färg är att använda klar vaniljessens då den bruna färgen kan ge viss missfärgning eller att köpa Wiltons extra vit (har jag för mig att den heter) och ta i. Den ska kunna göra ex smörkrämer vita utan gul ton.

      Mvh Louise

      Radera
  16. Hej!

    Kan man göra rosor med denna typen av frosting ? :)

    SvaraRadera
  17. Hejsan!

    Det var ett tag sedan jag gjorde just den här frostingen så jag kommer inte ihåg om det går att spritsa med den. Tyvärr. Men jag kommer att lägga ut en ny morotstårta snart med en cream cheesefrosting som går väldigt bra att spritsa med.

    SvaraRadera
  18. Ååååh.. Det här ska provas! Vet inte varför men jag är kär i red velvet cake.. Eller ja, va fan! Kolla på den, den ser ju bara underbar ut.. De är säkert därför jag är käääääär i den :D hihi

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...