lördag 12 maj 2012

Classic Banoffee Pie
Glad helg!


Hoppas att ni har det riktigt bra blåsten till trots. För sjutton vad det blåser här uppe! Har ni någonsin fått känslan av att en dag går till spillo? Så känner jag idag. Den här egentligen mycket vackra vårdagen fullständigt blåser bort. Helt till spillo. För vi kan inte vara ute och humöret hos mig och barnen är nog på väg att blåsa bort snart det också. Tur att det är lördag...

Sista tiden har varit fylld med massa spännande och rolga saker. Förutom att vi tagit ett rejält tag med att börja planera och städa upp i vår trädgård så har jag varit nere Stockholm och bakat, varit i Göteborg på ett otroligt stimulerande och givande Bloggforum där jag träffat underbara bloggkollegor och blivit "finalist" i Coop´s tävling "Tårta vs Tårta". Mycket på en gång och så mycket jag vill förmeddela till er!

Göteborg var ett par mycket inspirerande dagar. Ibland när man bakar, fotar och bloggar så undrar man ju för vem man egentligen gör detta. Självklart gör jag detta för att det är så otroligt roligt, jag utvecklar mig ständigt, har underbara läsare och det är tja, gott. Men jag vill också något mer. Jag vill på något sätt ta detta vidare och att lyssa på talare som Undebara Clara, Frida på Trendenser, Isabella Löwengrip m.fl fick ivart fall mig att tro att det är möjligt. Att man kanske inte måste varit först ut på plan utan att det också finns ett rum för mig. Någonstans. När jag vet exakt vad det är jag vill och kan formulera det på ett mer begripligt sätt. Och känslan av vad det är jag vill med detta börjar växa sig allt starkare. Vilket gör mig väldigt glad. För det är ett sökande och ett irrande innan man börjar känna att man finner sin plats i denna stora bloggvärld.

Annan del av min tid har börjat tas av att tänka tårta. Hur ska mitt bidrag till Tårta vs Tårta se ut? Hur ska det smaka? I vilken form ska den vara? Mousse, glass eller en Louise tårta? Så jag provbakar och funderar. Mer om denna tävling kan ni läsa här men i stora drag är det en tävlig där vi är åtta bloggare som redan är i final och vi kommer att möta en insändares tårta. Bästa av två går hela tiden vidare till nästa steg tills en vinnare återstår. Juryn är för mig lite lätt skrämmande med bl.a Jan Hedh, Magnus Johansson och Lars Wallin. Gulp! Vad ska dessa proffs tycka om min mediokra tårta... Vill du ha chansen att möta min tårta eller någon annan av de duktiga bloggarna som är med så ska du ta chansen att sända in ett bidrag. Ska bli otroligt kul att se alla bidrag och vad jag själv kommer upp med i slutänden...

Men nu kommer ett litet erkännande från mig. För jag har, trots att jag aldrig trode det var möjligt, trillat dit. Fallit som en fura. Är hooked. På Banoffe Pie! Jag som verkligen avskyr banan i bakverk fick förra veckan en craving efter Banoffee Pie. Bananer fungerar att äta rakt upp och ner som de är, till en kopp kaffe eller i en fruktsallad. På sin höjd i en Maräng Swiss eller som friterad banan. Men att mosa ner dem eller pilla ner dem i andra desserter är inte riktigt min grej.

Var detta sug kom ifrån kommer jag aldrig kunna förklara för det var verkligen taget från en klarblå himel. Men det växte sig starkare och igår föll jag för suget och bakade jag min första Banoffee. Kommer absolut inte bli min sista. För även om jag känner att banan i banankakor, mosad banan i tårtor eller bara skivad i desserter bara är fel så är denna paj gudomlig. Kola, grädde, pajskal och bananer. Genialt! Och så lättbakat. Testa för om jag gillade det är nog chansen stor att du också gör det!

Med det sagt ska jag snart stänga av plattan till nästa burk dulce de leche som kokar i detta nu...
Banoffe Pie

Skal
11-12 digestivekex
75 g smält smör

Fyllning
1 burk sötad kondenserad mjölk
2-3 bananer
3 dl grädde
1 dl hackade hasselnötter
ca 3/4 dl strösocker
1/4 tsk vaniljsocker
liten nypa flingsaltTa fram en paj form som är ca 20 cm i diameter med urtagbar botten. Kör kexken i en matberedare tills de är finfördelade. Tillsätt smöret och kör i hop till en massa. Tryck ut kaksmulet i pajformen och ställ att stelna i kylen.


Låt den oöppnade burken med kondenserad mjölk sjuda i ca 2½-3 timmar. Kontrollera att burken hela tiden är täckt av vatten och fyll på om det behövs. Se till att ta bort etiketten ordentligt från burken innan du börjar koka den. Det är inte kul att rengöra kastrullen efteråt annars. Låt burken svalna och kyl den sedan i kylskåp.

Ta ut pajskalet och burken med dulce de leche ur kylen. Öppna burken och fördela kolan i pajskalet. Skiva bananerna och fördela dem över kolan. Vispa grädden lite fastare än lös och toppa bananerna med denna.

Smält sockret i en stekpanna, när det börjar bli gyllene tillsätt de hackade nötterna och rör runt. Ta av från värmen och tillsätt vaniljsocker samt salt. Häll upp på ex en tallrik och låt svalna. Strö de karamelliserade nötterna över pajen och servera.


Enjoy!


  
Förövrigt så gör uppdateringen av Blogspot mig galen! Om någon vet hur man flyttar bilderna i texten utan att bli totalt galen så inboxa gärna mig eller lämna en kommentar!


15 kommentarer:

 1. aldrig ätit men nu vill man allt prova.
  och tårtfatet är så himla vackert.
  a den tävlingen skulle man vilja vinna,fint pris

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Känner igen det där med blogspot. Speciellt som jag gör allt från min mobil och det var inte ens optimalt innan. Vill ha htmlkoder i appen!

  Men jag hittade att man kunde välja att gå tillbaka till gamla utseendet på internet. Då kom koderna upp och det gick redigera enkelt igen. Annars stod det nåt i hjälpen om hur man kom åt dessa i uppdateringen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tyvärr så ska ju det gamla utseendet tas bort :-( Känner mig tvingad att lära mig det nya. Får väl helt enkelt lusläsa hjälpen, har inte hittat det jag sökt än i min frustration.
   Förstår att det är ett smärre hell att göra allt via mobilen!

   Radera
 3. Visst är den här pajen alldeles underbar! :D Jag testade den förra sommaren - trodde att den skulle vara alldeles för söt, men jag blev helt till mig. Ljuvlig!

  Ett tips är att koka flera burkar samtidigt och sedan frysa kolasmeten i plastburkar. Går jättebra...och så har man allting klart, när lusten faller på... ;)

  SvaraRadera
 4. Åh visst var det roligt i Göteborg! Tyckte det var helt underbart att få träffa alla er och förhoppningsvis ses vi snart igen :) hojta till om du vill ha några bilder från kvällen! Kramar

  SvaraRadera
 5. Blir sugen att prova. Tycker som du att banankaka o. dylikt är inget jag längtar efter. Men denna låter otroligt gott, skall testas, tack för receptet.
  Pia

  SvaraRadera
 6. Jag gillar banan i bakverk, men inte att äta som sådan :) Ja, så olika man är :) Banoffee pie är mycket god och jag har gjort en version som heter Banoffee cake, annorlunda, men också mycket god! Ha en fin söndag, kram!

  SvaraRadera
 7. Banoffee pie är fantastiskt gott. Jag håller med ovanstående bloggare. Jag gillar inte heller banan "som den är". Men i denna paj! Oh lalala!

  Jag blir f.ö. också tokig på nya blogger. Trodde att det var jag som var korkad men tydligen inte. Skönt att inte vara ensam om att inte fatta iaf!

  SvaraRadera
 8. Banoffe pie är himmelskt gott, älskar kombinationen av banan, dulce de leche mmm.
  Äntligen har man börjat förstå det nya blogger men jag instämmer det är bökigt att sätta sig in i det. Så kul att du är med i tävlingen, lycka till!

  SvaraRadera
 9. Alltså varför komme vi aldrig till skott med den däringa kokta mjölken? Vi har en burk som har stått så in i hoppsan länge nu så den går väl snart ut genom dörren själv... Detta låter ju så sjukt gott och ser desto godare ut, du har lyckats igen!

  SvaraRadera
 10. Jag är jättesugen på att testa detta, men blir inte klok på hur man ska få ut den ur formen sedan? När du säger form med uttagbar botten, menar du en springform då? Det är det enda jag kommer på, men då sitter ju kakan ändå fast i botten, och jag skulle ju vilja lägga upp den på ett fint fat...

  SvaraRadera
 11. Hej Ida!

  Formen jag använt mig av syns på bilderna. Det går att ta ur bottnen på denna typ av form så att det bara blir kanterna kvar. Om man vill kan man ju sedan ta bort bottnen också men den är tunn och syns inte förrens man skär upp då den är mindre än pajens botten.

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 12. Såå gott! Nu finns färdig karamelliserad mjölk att köpa!

  SvaraRadera
 13. Låter ljuvligt!! Tänkte göra den till nyår! Men jag undrar om den kondenserade mjölken som jag köpt är färdig kokt? ( kanske en dum fråga) men jag har aldrig använt mig av den.
  Mvh Annette

  SvaraRadera
 14. Hej!

  Det beror på vilken kondenserad mjölk du köpt. Det finns "vanlig" sötad kondenserad mjölk som är ofärdig men numera finns det även färdig på burk som är kokt och klar att använda. Tror att det står att den är klar att använda på den.

  Med vänlig hälsning, Louise

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...