söndag 1 april 2012

Kaksmulor till glass
Glad Söndag!


Hoppas att allt är bra med er alla! Hemma igen i vardagen efter några intensiva, men roliga och lärorika, dagar nere i Stockholm. Tyvärr så fortsatte tekniken att leka med mig och internetuppkopplingen via den trådlösa lilla dosan ville inte hitta någon signal. Och jag som verkligen kände att jag hade både inspiration, tid och ro att blogga. Just nu är det inte alltid som dessa tre betingelser uppfylls samtidigt men när de gör det så vill jag ju passa på att plita ner inlägg här men nu gick det ju inte det. Teknikens vägar äro outgrundliga...

Nu var det inte bara nättrassel som jag drabbades utan dvd-spelaren vägrade blankt att läsa av fler skivor. Jag är som ni säkert förstått inte speciellt teknisk av mig och att köpa en ny dvd är liksom inget jag gör så ofta (läs, detta var första gången). Men jag lyckades läsa in mig lite på området så jag förstod atten laser faktiskt kan "dö" på en dvd och att den då inte läser av skivor mer. Och jag lyckades med att reda ut virrvaret med kablar, scart och hdmi och allt vad det nu finns för tekniska finesser. Lite nöjd med mig själv så lyckades jag till slut också köpa en ny spelare med hdmi. Inte så illa, för att vara mig.

Vad jag gjorde i Stockholm ska jag berätta mer om i kommande inlägg tillsammans med en rad goda recept. Men idag ligger inte min inspiration på topp. På tågresan hem (som avlöpte utan bombhot) var nog ca 89% av de resande i min vagn sjuka och idag känns det som om jag är på samma väg. Huvudet spränger, halsen , ömmar, öronen trycker, kroppen värker och ett latent illamående rör sig hela tiden i magen. Inte så inspirerande vare sig att blogga matiga recept eller att laga något med för mycket dofter. Det enda jag verkligen är sugen på är chokladkaka, gärna så kladdig den kan bli, och vaniljglass. Som tur är så har jag ett "misslyckat" kladdkakeexperiment som är precis så kladdigt som jag vill ha det idag.

Men idag tänkte jag tipsa om vad man kan göra med kakdegar som inte blir riktigt som man tänkt sig. Man kanske mätt lite fel på någon ingrediens, tagit fel av något annat eller helt enkelt bara inte är nöjd med hur den blev. Då kan man göra kaksmulor och servera till glass. Hur enkelt och hur gott som helst! Mina kaksmulor blev till när jag och barnen skulle baka havrekakor. Någonstans på vägen blev det fel och degen gick helt enkelt inte att få till kakor som det var tänkt. Så vi smulade ihop den istället, bakade av och nu har vi dem till glass. Om du dessutom råkar ha en burk dulce de leche på lut i kylskåpet så höjder det upp denna enkla dessert ytterligare.Nu ska jag försöka bota min nalkande förkylning med kladdkaka, och kanske lite kan jang...Kaksmulor till glass


Givetvis kan man använda vilken deg som helst till detta men det här är ungefär vad vi använde till våra misslyckade havrekakor, men lyckade kaksmulor.


150 g rumsvarmt smör

180 g strösocker

165 g havregryn (kanske lite mer)

125 g vetemjöl

2 tsk bakpulver (kan uteslutas)

100 g grov hackad mörk choklad

75 g rostade och hackade hasselnötter (kan uteslutas eller bytas mot annan nöt)
Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör och socker vitt och krämigt.

Blanda samman de torra ingredienserna och rör ner dem i smörsmeten. Blanda samman allt med en trägaffel. Nyp sedan ihop degen med fingertopparna så att den blir små klumpig.

Häll ut smulorna på ett bakplåtspapper i en långpanna. Se till att det ligger i ett lager och baka av i ugnen ca 10-20 minuter eller tills smulorna fått fin färg. Rör runt någon gång under tiden de gräddas.

Ta ut, rör runt, och låt svalna på plåten.


Häll upp burk och servera tillsammans med en god glass.Enjoy!


3 kommentarer:

  1. Vilket bra tips! Smart att inte bara slänga utan "återanvända" ;)

    SvaraRadera
  2. Om du skulle laga en temamiddag för 60:- till två personer och göra en förätt och en varm rätt vad skulle du laga då? :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...