tisdag 24 april 2012

Kvinnliga Kockar!


Glad tisdag!


Idag är det verkligen en glad dag! Solen skiner lite lätt, vi börjar verkligen att få ordning i huset och äntligen är internet up and running. Lite problem med rautern är nu förhoppningsvis (peppar, peppar) lösta och min bloggabstinens ska väl nu börja avta. Man är verkligen handikappad utan en dator och internetuppkoppling och sakta men säkert betar vi nu av allt det där som legat i träda. Som bloggen...

Men till min fasa har jag nu upptäckt att blogger ska ta bort det gamla gränssnittet helt och enbart köra på det nya. Gillas inte! Jag och det nya gränssnittet har ännu inte kommit överens. Det vill sig inte så det får bli lite hårdkörning i det nya kommande kvällar. På något sätt ska jag väl få ordning på hur man får till inläggen, vart man hitta och det helt enkelt fungerar.

Idag vill jag börja med att berätta om ett spännande och bra initiativ som presenteras på Gastro Nord under dagen. "Sveriges 100 mest lovande kvinnliga kockar" är en lista där folk i branchen och allmänheten kan nominera talangfulla kvinnliga kockar som har erfarenhet och engagemang nog att platsa i Årets Kock-tävlingen. Målet är att listan skall fyllas med namn på kvinnliga kockar som platsar i tävlingen idag eller i framtiden.

Jag vet inte om man egentligen skall tala om det som ett problem, på ett sätt är det väl det samtidigt som det inte är det, men i brist på bättre ord benämner jag det nu som ett "problem". Problemet är helt enkelt att det är för få kvinnor i Årets Kock tävlingen. Och ändå är restaurang och mat-Sverige fullt att skickliga kvinnliga kockar och matkreatörer. Vi ser dem i kockböcker, i köken, i etern och tidningar men sällan i tävlingssammanhang. Ca 35% av kockarna här i landet är kvinnor men ändå står de för mindre än 10% av ansökningarna till Årets Kock tävlingen. Sedan tävligen startade har endast nio kvinnor deltagit i finalen och endast en har vunnit. Varför är det så? Jag har inget givet svar på detta och det tror jag inte heller finns. Men jag, som många andra, anser att en större del kvinnlig fägring i sammanhanget skulle vara gynsamt och ett steg framåt.

Tidigare fanns en tävling just för kvinnor, "Wilhelmina" och "Team Milko" var ett kvinnligt landslag. Båda är idag nerlagda pga bristande intresse och för få ansökningar. Är det så att vi kvinnor inte gillar att tävla? Vad beror det på att det främst är killar som söker sig till den spännande tävlingsdelen av ett yrke?

Jag är ingen super-feminist utan anser att alla skall konkurerra på samman villkor. Men att så få kvinnor söker är ett problem. Jag hoppas att denna lista, tillsammans med Karin Franssons mentorpris skall inspirera fler kvinnor att söka till tävligen. Och förhoppningsvis kommer vi att inom något år få se resultat av initiativet.

Om du känner att det finns en lovande kvinnlig kock där ute som bör stå med på listan så går det jättebra att nominera denna här.


Har du tid och möjlighet så passa på att besök Gastro Nord som pågår tisdag-fredag på Stockholmsmässan. Se alla nyheter och ät underbar mat hos Årets Kock restaurangen. Nu ska jag ladda kamera batteriet och ordna fram bilder till en förbättring av ett av bloggens topp-tio recept!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...