lördag 7 april 2012

Glad Påsk! (Fluffig äggröra i äggskal och Ångad vit sparris med brynt mandelsmör)





Glad Påsk!


En färggrann, ljus, mat- och godisfylld helg är här, och än så länge har den egentligen bara börjat. Själv är jag nere på besök i min hemstad Skara och njuter idag av solen. Men igår var det lite mer svårt att bestämma vad vi egentligen lagade mat till. Jul eller påsk? Snön fullkomligt vräkte ner och med tanke på att vi (för första gången) griljerade en skinka och planerade att laga Jansson, ta upp köttbullar och köpa prinskrov så var det påtagliga jul-flachbacks. Fast det vi har både kallare och mer snö nu än vad vi hade på julafton. Julen varar än till påska sjunger man förvisso. Men måste vädergudarna ta det så bokstavligt?

Snart är det dags för Påskbord, även om det känns som om jag just nu borde sett Kalle Anka med tanke på att klockan är tre, och efter det påskägg. Men som sagt, allt känns lite bakvänt idag. Som tur är är barnen påskladdade och längtar efter sina påskägg. Påskparad har vi varit med på och vi vuxna hittar nog snart också rätt högtidskänsla.

Vi är så traditionella att vi inte har några större nyheter på vårt påskbord i år som jag kan visa upp. Men förra veckan var jag ju nere i Stockholm på workshop med Elextrolux i samband med lanseringen av Elextrolux Inspiration Range. Och tillsammans med Fredrik Björlin från kocklandslaget lagade vi första kvällen en underbar vårmeny bestående av många smårätter. Ni kommer att få ta del av fler av dem men idag tänkte jag passa på att tipsa om två enkla, mycket goda små rätter, som ni snabbt kan ordna samman om ni söker något nytt och gott att fira Påsken med.


En riktigt glad och god Påsk till er alla!







Den första rätten är en underbar len och fluffig äggröra som presenteras i ett rent äggskal. Så vackert med tanke på högtiden. Fluffigheten här har getts genom att äggröran skummats genom en sifon som tål värme (tyvärr fungerar inte en vanlig hederlig sodasifon till detta). Om man nu inte har en sifon hemma så går det lika bra att skeda upp röran i skalen direkt, då räcker den till ca 4-6 port. Skummas den i en sifon är den mycket dryg och fyller fler skal.



Skummad Äggröra
med Löjrom och Ramslök

4 ägg

½ dl vispgrädde

1 tsk smör

salt och peppar

löjrom

ramslök eller gräslök



Smält smöret i en kastrull under svag värme. Tillsätt äggen och vispa/rör tills äggen stelnat på ett mjukt vis. Tillsätt grädden, smaka av med salt och peppar och rör runt till en krämig röra.

Om du inte vill skumma röran så är det nu bara att seda upp i äggskal eller tex ägg koppar och garnera med löjrom samt finhackad rams-eller gräslök.

Om vu har en sifon och vill skumma äggröran så tillsätt lite mer smör samt grädde och mixa röran helt slät med en mixerstav. Häll upp i sifonen och tryck ut i serveringsformar. Toppa med löjrom och lök.


Vill man servera rätten helt vegetarisk kan man toppa med tångkaviar eller finhackad röd lök istället för löjromen.


Njut och enjoy!




Den andra lilla rätten är lika enkel som genial. Stort tack för tipset om att servera lätt ångad vit sparris på detta sätt Fredrik. Vi är övertygade om att detta kommer bli vårens stora mathit!



Ångad vit sparris
med brynt smör och rostad mandel


12 st sparrisar

100 g smör

1 citron

50 g rostad mandel

salt

krasse att garnera med



Skala sparrisen. Har du en ångung så ångar du såklart sparrisen i denna (jag önskar mig detta väldigt, väldigt mycket) men det går lika bra att ånga i en ånginsats till en kastrull. Ånka sparrisen al dente så att den fortfarande är knaprig.

Under tiden sparrisen ångas så bryns smöret under lätt omrörning. Hacka mandeln och lägg den sedan i smöret.

Lägg upp sparrisen på ett stort fat eller fyra portionsfat till servering och skeda över mandelsmöret. Toppa med rivet citronskal, lite flingsalt samt klippt krasse.


Enjoy!


3 kommentarer:

  1. Så trevligt att kocka med Fredrik Björlin. Önskar dig en riktigt glad påsk kram!

    SvaraRadera
  2. Äggröran ser gudomlig ut. Måst jag prova. Trevlig blogg! Välkommen att besöka mig!

    SvaraRadera
  3. Hi there-
    I just wanted to let you know that I nominated you for the versatile blogger award. Check out my post to nominate the bloggers that you follow and enjoy. Take care

    Johanna
    www.meandmysweets.blogspot.com

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...