måndag 31 oktober 2011

Polkagris Cupcakes





Glad Måndag!

Hoppas att Ni haft det riktigt härligt under min egentligen ofrivilliga bloggfrånvaro. Ibland blir det inte som man tänkt sig och andra gånger bara springer tiden iväg. Men nu ska ni få en dos av ett underbart litet bakverk.
På senaste tiden har julen verkligen börjat att göra sig påmind. För redan nu finns det en hel del juldekorationer, julpapper, klappar och, kanske det roligaste, gott om produktnyheter på hyllorna. Ett gäng olika nya godheter har redan letat sig ner i min varukorg (märkligt hur de bara slinker ner...) och vi testar för fullt här hemma. Just nu är Dumles Pepparkakskola årets nykomling hos oss, och den får gärna stanna i sortimentet. Älskar man pepparkaksdag (och vem gör inte det?) så kommer man med stor sannolikhet att gilla den kolan, för den är precis som att äta just pepparkaksdeg. Fiffigt, riktigt gott och ett stort plus från mig. Men det är fortfarande för tidigt att utse en vinnande favorit för det dyker upp något nytt titt som tätt. Senast idag fick jag med mig en påse Polkagrisskum (tror jag att de heter) hem från affären. Passande nog låg de brevid Tomteskumet och, tja, polkagrisar är ju det bästa jag vet så förhoppningarna på det här godiset är skyhöga!
Just "pepparkakskryddor" som kanel, kardemumma, ingefära, nejlikor, pomerans, apelsin, vanilj och muskot är verkligen riktiga vinterkryddor. Men en minst lika stor vinterfavorit för mig är pepparmint. Pepparmint är lika oumbärligt på vinter som snö. Och om snö skulle ha en egen smak så skulle det vara just pepparmint. För av någon anledning känner jag både doft och smak av frisk, frän mint när jag är ute i snön. Helt underbart!
Jag vet redan nu med mig att det kommer att bli en del recept med polkagrisar och pepparmint under kommande månader. Och det börjar redan idag.
Dagens recept är en liten söt och minst lika god Polkagris Cupcake. Men redan när jag bakade denna lilla söta cupcake fick jag idéer till några andra varianter på samma tema så det finns goda skäl att återkomma till ämnet.

Hoppas att Ni får en härlig fortsättning på denna måndag!








Polkagris Cupcakes

160 g vetemjöl

200 g strösocker

1½ tsk bakpulver

2 g salt

1 krm vanlijpulver (eller 1½ tsk vaniljsocker)

115 g rumsvarmt smör

2 stora ägg

1½ dl vaniljyoghurt

några droppar röd hushållsfärg

45 g krossade polkagrisar

Frosting

2 dl vispgrädde

200 g mascarpone

50 g florsocker

Rosa Pepparmintsganache

100 g vit choklad

nästan 1 dl vispgrädde

någon droppe röd hushållsfärg

några få droppar pepparmintsarom


Sätt ugnen på 175 grader. Ställ cupcakesformar i en muffinsplåt. Jag använde en lite större modell (men ändå inte jättestora) och då räckte det perfekt till 12 st, gör man i mindre formar så räcker till ca 16 st.

Blanda samman alla torra ingredienser i en skål till en köksassistent, använd ett beaterblade eller flatblandaren. Låt maskinen gå på medelhastighet och tillsätt smöret, lite i sänder så att det blandas till en lite småsmulig deg.


Tillsätt ett ägg i sänder och vispa om ordentligt.


Tillsätt vaniljessens, hushållsfärg och vaniljyoghurten i två omgångar, glöm inte att skrapa ner det som sätter sig på sidorna om du använder flatblandaren.
Kör samman på medelhastighet till en jämn smet, men se till att den inte överarbetas. Blanda ner polkagriskrosset sist.
Fyll formarna till max 3/4 och grädda mitt i ugnen 15-25 minuter beroende på storlek och ugn. Ta ut och låt cupcaksen svalna helt på kakgaller.


Gör frostingen genom att vispa samman mascarpone, grädde och florsocker till en fast och len kräm.
Gör ganachen genom att hacka chokladen fint och lägg den i en skål. Värm grädden i en liten kastrull så att den blir het men utan att koka. Slå grädden över chokladen och se till att chokladen löses helt. Färga med lite färg och droppa i lite pepparmintsarom så att det blir en mild mint smak. Ställ att svalna och stelna lite i kylen.

Bred eller spritsa sedan på frostingen på helt kalla cupcakes och dekorera med ganachen och kanske något annat sött.


Enjoy!

4 kommentarer:

  1. Ser underbart gott ut och vilka härliga färger! Yummie!

    SvaraRadera
  2. Du och dina underbara bilder, jag blir lika sugen på att smaka dina skapelser varje gång jag kommer hit - YUM! Vad vackra de blev - fina färger ihop <3

    Kul att du gillade dumle pepparkaka, jag har fortfarande inte provat den, retfullt nog, jag som ville göra ett smaktest om den... Men den som väntar på något gott... ;)

    SvaraRadera
  3. Och som alltid är mint något av en favorit här hemma! :)

    SvaraRadera
  4. Man blir ju riktigt sugen på polkagrisar! Dumlekolorna låter som att vi måste leta upp i affären, låter väldigt goda:)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...