måndag 7 november 2011

Gingery Carrot Cake (eller Morotskaka delux)Glad Måndagskväll!Nej, usch och fy på mig. Igen... Tyvärr inträffar det alltför ofta nu att jag verkligen inte hunnt med min lilla blogg. Och ni ska veta hur mycket jag saknar bloggandet när jag inte hinner med det jag vill. Det är ibland frustrerande att inte få ner det där receptet och inlägget som jag så gärna vill dela med er.

Som jag sagt tidigare så har jag under hösten pedlat upp till Stockholm och det har jag gjort dels för mig själv men också lite för bloggen och framtiden. Jag har nämligen roat mig med att gå en liten konditorskurs hos Medborgarskolan. Otroligt roligt och framförallt underbart att få ägna en hel dag i veckan åt något av det jag älskar mest, bakande. I januari blir det en veckas intensiv fortsättningskurs som jag verkligen ser fram mot. Om det är någon som funderar på att gå, för att det är kul, som kan jag varmt rekommendera det.

Men eftersom familjen fått stå tillbaka lite när jag åkt till huvudstaden så har de fått min mesta uppmärksamhet när jag varit hemma. Fast nu är snart kursen slut och då hoppas jag att vi alla kommer in i våra vanliga gängor igen, vilket kommer ge Er mer recept och blogginlägg.

Men det var inte bara detta jag ville dela med mig av idag. Absolut inte. För nåot som jag sugit på ett tag nu är denna underbara Morotskaka. (Och då menar jag det nästan bildligt för jag har några bitar i frysen uppe i Stockholm som jag njuter av under ensama kvällar där). Det här är en tung och härlig kaka som jag hittat inspiration till hos Sweetapolita. Fantastiskt dryg och väldigt hållar är den också vilket ger plus i kanten hos mig. Och guldstjärnor får den för sina härliga kontraster och harmonier av smaker. Allt fungerar verkligen tillsammans i ett virrvarr av hamoni. För morotskaka är ett lika stort vintermåste för mig som pepparkakor och jag kan leta nya och spännande recept på detta bakverk länge, länge. Just denna variant är riktigt god tillsammans med en kopp varm choklad efter en långprommenad med frostnypna kinder.

Från början var jag dock lite tveksam till receptet. Det var ju apelsin i kakan. Jag är inte alls speciellt förtjust i apelsin i bakverk. Speciellt inte om choklad är inblandadt. Ja, inte överhuvudtaget om jag ska vara brutalt ärlig. På samma gång så skrämmde mängen ingefära lite. Ingefära är i och för sig en favorit men den här kakan innehåller mycket ingefära, även efter att jag beskar den delen i receptet en del. Och här blev jag riktigt glatt överraskad för det smakar inte apelsin, även om den finns där. Och ingefäran blir aldrig påträngande eller "för mycket" den bara passar in. Så även om receptet ter sig märkligt så resultatet allt annat än just detta. Det är bara gott!Nu ska jag snart gå och smaka av en nykomponerad cheesecake. Poor little me...

Gingery Carrot Cake


1,2 liter riven morot

nästan 1 dl riven stem ginger (ingefära i slockerlag)

skal från 1 apelsin

350 g vetemjöl

1 msk bakpulver

1 tsk bikarbonat

1 tsk salt

½ tsk mald ingefära

2-3 tsk kanel

225 g rumsvarmt smör

330 g strösocker

4 stora ägg

2 tsk vaniljsocker (eller 1 krm vaniljpulver)

1½ dl mjölkFrosting

230 g rumsvarmt smör

150 g vit choklad

1-2 tsk vaniljsocker

någon droppe mandelexssens

en nypa salt

330 g florsockerSätt ugnen på 175 grader. Klä två formar som är ca 20 cm i diameter med bakplåtspapper.

Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat, salt, vaniljsocker, mald ingefära och kanel i en bunke. Tillsätt apelsinskalet och ställ åt sidan ett tag.

Rör smöret krämigt i en maskin. Tillsätt sedan sockret pö om pö och rör tills allt är vitt och pösigt, ca 3-5 minuter. Tillsätt äggen, ett i sänder och bry dig inte om ifall det ser ut som om smeten skär sig, det är helt okej i det här fallet..

Dra ner hastigheten till låg och tillsätt en tredjedel av mjölblandningen. Låt allt blandas och tillsätt hälften av mjölken. Blanda, tillsätt en tredjedel mjöl och sedan resterande mjölk. Avsluta med kvarvarande mjölmix och låt smeten gå samman. Rör ner rivna morötter och riven ingefära.

Fördela smeten mellan formarna. Enklast om man väger formarna och jämna till ytan. Slå formarna i arbetsbänken några gånger för att undvika luftfickor. Grädda mitt i ugnen ca 30-40 minuter eller tills kakan känns fast. Ta ut och låt svalna i formarna ca 20 minter innan de vänds upp för att svalna helt. Låt kärna kakorna stå övertäckta i rumstemperatur under natten innan kakan monteras.


Frosting

Smält chokladen över vattenbad eller i mickron. Rör smöret riktigt krämigt i en maskin. Tillsätt chokladen gradvis till smöret under vispning. Tillsätt sedan salt, vanilj och mandelsessens. Blanda sedan ner florsockret pö om pö och vispa tills det blir en jämn fin frosting.

Montera kakan genom att lägga en botten på ett tårtfat och bred sedan på en generös dott frosting. Lägg på nästa botten och tryck till litte lätt. Bred frosting på toppen och på sidorna. Ställ i kylen minst några timmar inför servering.Dekorera tårtan med tex lite guldpulver och guldströssel eller något annat fint och servera.


Enjoy!

Detta blir även mitt bidrag till Månadens Sötsak hos Söta Saker där månadens tema är Vinter.

14 kommentarer:

 1. Hej!

  Ta gärna en titt på nätbutiken missalicia.se, där det finns smycken för dig och accessoarer för ditt hem.

  Bland annat har vi lägst webbpris i Sverige på Kew Royal Botanic Garden's populära doftljus!

  Skäm bort dig själv i höstmörkret, eller varför inte vara ute i god tid med julklapparna?

  Välkommen!

  Vänliga hälsningar,
  www.missalicia.se

  PS. Gilla vår Facebooksida för att hålla koll på nyheter och tävlingar: http://www.facebook.com/pages/Miss-Alicia/118723208236702

  SvaraRadera
 2. Den verkar helt underbar! Så mäktig, lite småkladdig och sååå god!

  SvaraRadera
 3. Åh vad jag blev sugen på att baka den här kakan, den ser supergod ut! Jag blev dock lite fundersam över "stem ginger". Är det något som säljs i vanliga svenska butiker..eller kan man ta vanlig färsk ingefära. Hur gjorde du?
  Mvh Camilla i Motala

  SvaraRadera
 4. Vad skönt att det inte bara är jag som känner så om just apelsin! Jag tycker mycket om det, men inte i kakor, och INTE i choklad! Så det hade varit min reservation också, men nu när du stuckit håll på den så finns det ju liksom ingen anledning för mig att INTE prova denna tårta - SÅ god ser den ut!Dessutom tycker jag så sjukt mycket om ingefära - det här måste ju vara något för mig! Och du, vad roligt med en konditorkurs, det skulle jag jättegärna vilja gå på någon gång <3

  SvaraRadera
 5. Wesslan - den ÄR småkladdig och härlig ;-)

  Camilla - Stem Ginger finns i vanliga butiker, har sett den hos alla jag kan komma på. Ibland står den vid bakgrejorna men oftast vid torkad fruk. Det är en burk med inlagd och på något sätt behandlad ingefära som är söt. Hittar inte något bra svensk namn på detta, men om någon vet vad det heter på svenska så hojta gärna till!
  Bifogar en länk med bild på en burk http://www.curiosityshoptea.com/store/product/9916/Opies-Stem-Ginger-in-Syrup/

  Alexandra - nej det där med choklad och apelsin har jag aldrig lyckats att lära mig. Citron och choklad - jättegott. Passion och choklad - också jätte gott. Men inte apelsin...

  SvaraRadera
 6. Ser smarrig ut och det låter så gott med ingefära i!

  SvaraRadera
 7. Vilken fantastisk tårta =)
  Mitt nästa projekt kanske ska vara att baka tårtor =)
  Ha en underbara dag!
  MVH
  Vardaxlyx

  SvaraRadera
 8. Och jag tycker att choklad och apelsin är supergott ihop! Romerska bågar, mmmm....

  Kul med konditorskurs! Jag skulle oxå vilja gå fler kurser, men tycker det är lite dåligt utbud här i närheten.

  SvaraRadera
 9. Vilka fantastiska bakverk! Har du provat att använda till exempel virvelmjöl i dina bakverk? Otroligt finmalet fullkornsmjöl som fungerar utmärkt att byta mot vetemjölet. Vips så blir det lite nyttigare men samtidigt syndigt gott! :)

  Jag/vi säljer det på småskaligt.se bland andra spännande mathantverk. Kolla gärna in!

  SvaraRadera
 10. Vilken jätte fin kaka! Kanske något till Fars dag..:-)

  SvaraRadera
 11. Går det att spritsa denna frosting? =)

  SvaraRadera
 12. Josefin - det bör gå bra. Men man får vara lite snabb och se till att frostingen hålls lite varm, för den stelnar lite snabbare än vanlig cream cheese frosting.
  Mvh Louise

  SvaraRadera
 13. Tack för svar =) Då ska ja testa!

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...