lördag 25 september 2010

Polkagris Cheesecake

Jag är inte någon "tårt-person". Sedan jag var liten så har jag inte varit så superförtjust i just klassiska gräddtårtor, ser de mest som ett nödvändigt ont. Något som, tidigare, var tvunget att finnas vid vissa högtider. Nu för tiden finns det, tackolov, en uppsjö alternativa godsaker man kan bjuda på istället för just gräddtårta. Bland allt som finns att välja på kan nämnas vackert dekorerade cupcakes, moussetårtor och min favorit cheesecake. Och då kan jag säga direkt att när jag pratar om cheesecake, då talar jag om bakade, undantagsvis kylda, dylikar - men inte de frysta varianterna som var så populära på 80-talet.
Alla som besökt USA har nog också besökt cheesecake älskarnas Mecka, The Cheesecake Factory. För min del är det nog det mesta dekadenta ställe jag än så länge besökt. Jag behöver nog inte påpeka att bakverken är ljuvliga, både att äta och att beskåda. Att välja något är dessvärre näst intill omöjligt, precis allt är lika lockande och får munnen att vattnas. Ska du till Amerika, missa inte ett besök på närmsta CF.
För min egen del så älskar jag att baka cheesecakes. Nu börjar min samling av recept som ska prövas dock växa till sig så jag misstänker att det kommer poppa upp en hel del cheescake recept här under hösten, med början idag. För nu har jag hittat bilder på en skapelse jag gjorde i sommras. Jag fick ett infall och eftersom jag gillar både cheesisar och polkagris så slog jag två goda flugor i en smäll och resultatet blev en mycket god Polkagris Cheesecake. Jag tror att den upplevdes som lite mindre mastig tack vare den friska pepparmintsmaken. Här kommer receptet.


Polkagris Cheesecake


Botten

200 g digestivekex

100 g smält smör


Smeten

600 g philadelphiaost

2½ dl kesella eller cremé fraiche

1 dl strösocker

1 dl maizena

1 msk vaniljsocker

3 stora ägg

1 dl grädde

200 g vitchoklad

75 g polkagrisar, fint krossade

röd karamellfärgSätt ugnen på 175 grader. Krossa kexen fint och blanda dem med smöret. Tryck ut kexblandningen i botten på en springform. Klä gärna formen med aluminiumfolie innan gräddning. Förgrädda botten ca 10 minuter och låt den svalna.

Vispa osten och kesellan krämigt i en bunke. Blanda sedan i socker, vaniljsocker och maizena. Rör därefter ner äggen, ett i taget och sist grädden.

Smält chokladen och blanda den sedan med smeten. Häll 3/4 av ostsmeten i formen. Blanda den resterande fjärdedelen med krossade polkagrisar och röd karamellfärg till önskad nyans. Ringla den rosa smeten över den vita i formen och marmorera med hjälp av en gaffel.

Grädda kakan mitt i ugnen ca 40 min. Täck med folie så att den inte blir för mörk på ovansidan.

Ta ut och låt svalna. Förvara gärna cheesecaken i kylen ett dygn innan den serveras så att den får mogna ordentligt.

Innan serveringen så gjorde jag även en liten sats vit choklad ganache, på 100 gr vit choklad som jag smälte i 1 dl grädde, som jag bredde över kakan.


White Chocolate on FoodistaWhite Chocolate

28 kommentarer:

 1. Hej Louise. Såg din fina Cheesecake hos Matfeed. Vilket läckert och annorlunda recept :)

  SvaraRadera
 2. Vilken fin och läckert cheese cake!!

  SvaraRadera
 3. Hej, mumsig kaka! Visst är du den louise som var fikavärd mitt 3Q-år på VG? Kul att läsa din blogg, lika goda kakor fortfarande:)

  SvaraRadera
 4. Nej men! Hej Boel!!!! Tänkte först att det var du också men blev så osäker :-) Hoppas att kakorna håller samma goda klass nu som då ;-)

  SvaraRadera
 5. Vilken fin blogg du har! Hittade hit via FL och definitivt kika in igen:) Den cheesecaken ser bara grymt god ut!

  SvaraRadera
 6. Det här ser grymt gott ut och låter minst lika bra. Är sugen på att göra något med polka snart, så varför inte detta :)

  SvaraRadera
 7. Hittade din blogg på FL...roligt att hitta en blogg med mat. Gillar också att laga mat kul att bli inspirerad.

  SvaraRadera
 8. Men guuuuud så läckert vacker den var :) Den är juh nästan för fin för att ens ätas upp :)
  Fin sida du har :)

  Stina

  SvaraRadera
 9. låter helt gudomligt gott! *sparar*
  ser väldigt gott ut också för den delen :D

  SvaraRadera
 10. Omnomnom! Detta måste vara någonting för mig då jag är en riktig sucker för mint! Btw så länkar jag till dig, du har så mycket tjusigt! :)

  SvaraRadera
 11. Tack! Den här kakan är ljuvlig! Och gillar du mint så har jag två nya recept på lut som publiceras snart!

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 12. ser enormt fin och god ut, detta kommer verkligen bli dagens bak! :)

  enormt fin blogg, är inne på många bloggar men denna är en av de bästa! :)

  haha fint namn fresten!

  SvaraRadera
 13. Ska hela kakan också gräddas på 175grader ? :)
  Avgudar din blogg , jätte kul med alla dina recept!

  SvaraRadera
 14. Tack så mycket Rebecca!

  Du kan grädda hela kakan i 150 eller 175 grader. Skulle nog ta 150 grader och ev. lite längre tid i ugnen. Jag brukar inte baka med min varmluft på utan i en "vanlig" ugn.

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 15. Har också en alldeles vanlig spis , så nu tänkte jag sätta igång då jag ska bjuda på middag i morgon så får desserten fixas nu!. får hoppas att det inte går helt åt fanders :) Ha en fin helg
  Mvh Rebecca

  SvaraRadera
 16. Hur många räcker polkagrischeesecken till? Jag tänkte göra den nu när jag ska ha fest, kommer ca 10 pers.
  MVH Helena

  SvaraRadera
 17. Hej Helena!

  Jag skulle säga att kakan räcker gott till 10 pers, då blir det ganska stora bitar. Tar man lite mindre bit räcker den till 12 pers. Den är ganska mäktigt, så efter en middag kanske 12 är mer rättvisande och 10 bitar till fika.
  Jag som inte gillar att göra för lite skulle räkna på 10 (hellre för mycket än för lite är min filososfi).

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 18. Hur lång tid i förväg kan man göra kakan? Jag tänkte bjuda på den på en fest och det skulle vara skönt att slippa stå dagen innan och baka. Är det bättre att satsa på en frusen variant? Tack på förhand!

  SvaraRadera
 19. Hej Anna!

  Jag brukar alltid göra mina cheesecakes minst två dagar i förväg, så att de hinner "mogna". Så du kan lugnt göra kakan två dagar innan :-) Jag har även testat att fysa och tycker att det brukar att gå bra. (Tina i kylskåp minst ett dygn innan. En risk är dock att bottnen kan bli blötare än annars).
  Personligen så tycker jag ju att bakade cheesecakes är överlägsna de frusna. Men, en klassisk frusen cheesecake är ju en god glassdessert också.

  Hoppas att ni får en kul fest och att kakan smakar!

  //Mvh Louise

  SvaraRadera
 20. Tack så mycket för svaret! Då ska jag satsa på att göra den här och din snickerscheesecake. :)

  SvaraRadera
 21. Hej Louise!
  Har precis tagit ur min cheesecake ur ugnen och den ser lite lös ut i mitten, skall den vara det?
  Är lite ny på det är med bakning, tycker att dina recept är helt underbara så man kan ju inte låta bli att testa!

  SvaraRadera
 22. Hej Tiri!

  Det är precis så det ska vara :-) En cheesecake ska vara lös i mitten. Låt den bara svalna och ställ sen in den i kylen över natten så kommer den att vara jättefin imorgon. Den sätter sig och tar man ut den "olös" så är den överbakad och riskerar att bli torr och lite "trist".

  Mvh Louise

  SvaraRadera
 23. Tack!
  blev lite orolig men nu ser den jätte fin ut:-D

  SvaraRadera
 24. Hej!

  Jag har följt receptet till punkt och pricka men när jag tar ut den ur ugnen tycker jag hela kakan fortfarande känns väldigt lös??
  Vad göra, ska bjuda imorgon...frysa den?? Med vänlig hälsning/Rebecca

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Rebecca!

   Lite lös ska en cheesecake vara, självklart inte helt rinning dock. Lämna några minuter extra i ugenen tills den är vobblig är vad jag skulke gjort. Men som sagt, lite lös ska den vara eftersom den sätter sig i kylen över natten. Philadelphia har ju den egenskapen att den inte smälter ut

   Radera
 25. Svårt att svara via Ipad då det låser sig...
  Men jag skulle fortsätta med att osten i kombination med chokladen och äggen gör att även en lös cheesecake sätter sig väldigt fint. Oftast är man nervös i onödan där det gäller en cheesecake :-)

  Hoppas att det gick bra!

  Med vänlig hälsning, Louise

  SvaraRadera
 26. Har gett mig på denna kaka som verkar gudomlig (smeten var det iaf) Tog ut den ur ugnen efter ca 55 minuter men den är fortfarande lika rinnig som när jag ställde in den. Hoppas den sätter sig ändå.

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...