onsdag 4 juni 2014

Vanilla Chai Spiced Cheesecake Pie


Scroll down for english

Såååå! Jag vet att jag på nytt försakat bloggen ett tag men det har ju blivit sommar! Och sedan vi hade en totalt urusel sådan för två år sedan då det var minutrar i solstolen som räknades (uppgick till 25 sådana totalt. På hela den sommaren!) så har jag fått för mig att varje minut som kan avvaras i en solstol i början på sommaren är guld värd. Därför har jag när det funnits en minut till över svidat om till bikini och lyckats få en lite mörkare nyans på den vita valen. Men idag regnar det och påminner ruskigt mycket om sommaren 2012 och då passade alldeles utmärkt att lägga upp det här receptet på en grym cheesecake paj jag gjorde för ett tag sedan.


Just pajer och cheesecake har ju en särskilt varm plats i mitt hjärta och att kombinerad de två var ett riktigt bra drag. Att därtill lägga till chai som krydda. Ohhh my! Så gott! Jag är på tok för svag för chai lattes och kan inte passera ett café eller ett coffee house utan att slinka in och köpa mig en take away mugg. En av mina otaliga dåliga vanor. Is-latte och frappes är en annan av mina sommarlaster. Här uppe hos oss i Östersund har vi bara haft ett café som, med handen på hjärtat, gjort en halvt hyfsad chai latte. Att nu både Waynes och Espressohouse ska öppna (bättre sent än aldrig!) firade jag rejält härom veckan när nyheten nådde ut till mig på landet. Tänka att få bra chai lattes när man vill! Och ja, jag kan göra hemma, och gör det varje dag. Men det är den där lyxen att köpa sin lilla "vuxenvälling" när jag är på stan som jag saknat från livet längre söder ut...




Jag här pajen är inspirerad från ett recept hos Donna Hay. Jag fullständigt älskar hennes tidningar och kan sitta i timmar och titta på fotografierna för att drömma mig bort. Riktiga konstverk med en grym styling! Den som kunde få till det på det där viset! Drömma går ju alltid. Det är något med Australien och matkulturen där nere som jag just nu finner väldigt lockande. Den har en skön blandning av klassiskt brittisk och europeisk mattradition mixad med de heta, mer spännande smakerna från östern. Cross over på ett väldigt naturligt sätt. Och det roliga är att det även spillt över på deras bakverk. Ja ja, jag ska inte sitta här och fördjupa mig i detta. Men den här typen av paj känns som ett sådant där härligt möte mellan olika kulturer, även om det inte är supernytt under solen att lägga kryddor i en cheesecake.


Det här är oavsett en fantastikt god liten cheesecake, inte så tung som många andra bakade cheesecakes kan bli, då den inte är lika tjock och bastant. Kryddorna hjälper så klart till att lätta upp lite och det är gott med pepparkaka på sommaren! Mjuk pepparkaka är faktiskt min sommarfavorit! Den här cheesecaken är god som den är men blir extra god med en kula vaniljglass eller en dutt vispad grädde till. Testa gärna att smaksätta grädden med (eller ringla lite) calvados. Så härligt gott med den där äppletonen till kryddorna i cheesecaken. Vill man göra lite extra av det hela så är det väldigt gott att servera cheesecaken tillsammans med smörstekta äppleklyftor pudrade med kanel eller kryddiga inkokta plommon. Yummy!!!!






Vanilla Chai Spiced Cheesecake Pie
Med inspiration från Donna Hay, en 20 cm djup pajform

250 g pepparkakor
85 g smält smör

Fyllning
350 g cream cheese
80 g crème fraîche
115 g ljust muscovadosocker
1 tsk vaniljpaste eller vaniljextrakt
1 tsk mald kanel
½ tsk mald ingefära
1 krm malda nejlikor
1 krm mald muskot
2 ägg


Sätt ugnen på 150°C.

Kör kakorna i en matberedare tills de är riktigt fint söndersmulade, "sandliknande" (eller lägg dem i en påse och krossa dem med en kavel). Tillsätt det smälta smöret och blanda runt. Tryck ut blandningen i en lätt smörad 20 cm pajform med lös botten. Ställ i kylen att stelna medans du förbereder cheesecakesmeten.

Lägg cheesecake och crème fraîche i en skål och kör slätt med en elvisp. Tillsätt socker, vanilj samt kryddorna och kör på låg effekt ca 3-4 minuter eller till sockret är upplöst.

Tillsätt äggen, ett i sänder, och vispa in väl mellan varje tillsatts.

Häll smeten i den förberedda formen, ställ på en plåt och grädda mitt i ugnen ca 20-30 minuter eller tills fyllningen stelnat.

Ta ut och låt svalna. Kyl sedan minst en timme innan servering. Pudra cheesecaken med lite mald kanel och/eller florsocker samt toppa med några krossade pepparkakor.




In english

It´s summertime! And I have been enjoying some days in the sun now. But, well, today it´s raining so I thought it would be a perfect time to share this wonderful and easy chai cheesecake pie with you. I got inspierd by this recipe by Donna Hay and it´s a perfect summer treat!

The cheesecake is lovely on its own but pair it with some ice cream or soft whipped cream flavoured with calvados and your in for something more! To make it a bit more extra you can serve it with apples softend in butter and dusted with ground cinnamon or some poached spiced plums.





Vanilla Chai Spiced Cheesecake Pie
Adepted from Donna Hay, one 8-inch deep tart tin


250 g gingerbread
85 g butter, melted

filling
350 g cream cheese
80 g crème fraîche
115 g light brown sugar
1 tsp vanilla bean paste
1 tsp ground cinnamon
½ tsp groung ginger
1 large pinch ground cloves
(1 pinch ground nutmeg)
2 large eggs


Preheat oven to 150°C or 300°F.

Crumb the gingerbread cookies in a food process until sandlike. Combine the cookies with the butter. Using the back of a spoon, press the mixture into the base and sides of a 20 cm-round lightly greased, deep-sided and loose-bottomed tart tin. Refrigerate for 30 minutes.

Place the cream cheese and crème fraîche in a bowl and beat with an electric mixer until smooth. Add the sugar, vanilla and the spices and beat for 3–4 minutes or until the sugar is dissolved.

Add the eggs, beat well after each addition until well combined.

 Pour the mixture into the prepared tin, place on a baking tray and bake for 20-30 minutes or until firm to the touch.

Refrigerate for 1 hour or until cold. Dust with cinnamon and top with crushed gingerbread to serve.

2 kommentarer:

  1. Åh, jag älskar också australiensisk matlagning. Deras Masterchef är ju klart överlägsen!
    Om du inte redan hittat den så vill jag tipsa om bloggen raspberricupcakes. Hon brukar även länka till en massa andra roliga bakbloggar.

    SvaraRadera
  2. JAG DÖR! Chaipaj! Himmel, jag måste ha...

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...