tisdag 17 juni 2014

Luscious Vanilla and Lemon Meringue Milkshake (Lyxig Vanilj och Citron Milkshake)


Scroll down for english


Den ständiga frågon som återkommer här hemma hos oss, sommar som vinter, är "Varför gör du inte milkshake oftare?" En, kanske, två gånger per år är tydligen inte i paritet med makens förväntningar. Och, ja, varför gör jag inte milkshake oftare?


För det är ju så enkelt, och gott. I rimliga mängder. För även om jag, typ, gillar milkshakes så älskar jag dem inte. De blir lätt för mycket. Jag kan gärna ta några sipp på en milkshake men jag pallar inte att dricka en hel själv. Men några sipp är fullt tillräckligt och då är det sååååå gott! Fast en hel milkshake är bortkastad på mig, hur god och lyxig den än är. Här uppskattar jag verkligen den gamla amerikanska 50-talsmodellen för hur en milkshake ska drickas. I ett klassiskt milkshake glas och med två sugrör så man kan dela den med sin date. Perfekt! Precis som det ska vara. Här delar jag mer än gärna, men lägger du fram två gafflar framför en bit chokladtårta ser jag ut som en fågelholk.



Och tänk, det är ju så enkelt att den som är sugen på det t.om kan fixa en själv!


Egentligen behöver man bara glass och lite mjölk för att göra en god milkshake. Och ett glas med sugerör så klart. Milkshakes måste drickas ur glas med ett sugrör. Med denna enkla grundformel kan man sen skapa de mest fantastiska läckerheter! Här sätter verkligen bara fantasin gränserna, som klyschan så fint säger. Jag har som sagt varit insnöad på vanilj och citron ungefär hela vintern och våren. Tydligen har denna citron-effekt även spillt över in i på sommaren också, så när jag gjorde en milkshake (vår årliga dos?, kanske blir det fler i år!?) för ett tag sedan så blev det osökt en lyxig citron maräng milkshake med äkta vanilj i och grädde på toppen. Blir inte bättre än så känns det!


Vad tror ni, kan detta hjälpa till att locka tillbaka sommaren???



Lyxig Vanilj och Citron Milkshake
4 mindre glas

5-7½ dl vaniljglass
ca 2½ dl mjölk
1 vaniljstång eller 1 tsk vaniljpasta
3 rågade msk lemon curd ( köpt eller hemgjord, recept finns här)
1 dl vispad grädde samt mer till servering
8-10 maränger


Häll mjölken i en mixer eller i en skål. Dela och skrapa ur fröna från vaniljstången. Lägg vaniljfrön tillsammans med glass och lemon curd i skålen och mixa med mixer eller en mixerstav tills det blir väl blandat.

Rör ner den vispade grädden och grovt krossade maränger i shaken och häll upp i glas. Toppa med lite vispad grädde och lemon curd, stick ner ett sugrör och servera direkt.




In english


Milkshake. A classic summer treat which I supposedly makes far to rarely. Well, it´s not that I don´t like milkshakes, I do. But I don´t love them. For me a few sipps is well enough. I can´t finish one off by my self. But the few sipps I can manage are soooooo good! So, the american 50´s way do drink milkshake, in a tall glass with two straws, is right up my alley!





Luscious Vanilla and Lemon Meringue Milkshake
makes about 4 smaller milkshakes


1 cup milk
2-3 cups vanilla ice cream
1 vanilla pod or 1 tsp vanilla bean paste
3 heap tbsp lemon curd
½ cup whipped cream + extra for serving
8-10 meringue kisses


Add milk, ice cream and lemon curd to a blender or a bowl. Split the vanilla bean and scrape the seeds out. Add the seeds (or vanilla bean paste) to the blender and blend until smooth. (If you don´t have a blender you can use a hand blender).

Stir in the whipped cream and chrushed meringues. Pour into the glasses. Garnish with some more whipped cream and lemon curd. Stick in a straw and serve immediately.


2 kommentarer:

  1. Oj oj oj vilken himmelskt god milkshake, hela familjen ger den 5 av 5! Tack för att du delar med dig av alla fina recept (very cherry och glass på kondenserad mjölk återkommer vi ofta till) och underbara bilder! Glad midsommar!

    SvaraRadera
  2. Oj jösses så gott det ser ut! Dina foton gör som vanligt att man vill smaka NU!

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...