onsdag 19 juni 2013

Raspberry Panna Cotta Tartlets (Hallonpannacottapaj)





Snart, väldigt snart, är det Midsommar! Och av någon anledning kör alltid allting ihop sig till just denna helg. Hur mycket vi än försöker att undvika just detta så blir det smått kaos hemma hos oss lagom till just Midsommar. Det är som om hela det första halvåret kreverar just den här tiden på året. För att det hela sedan tvärt stannar upp och skapar en enorm kontrast som näsan gör sommaren och lovet tråkig i jämförelse.

I år försökte vi aktivt att få en lugn och skön resa fram till juli. Vi arbetade undan allt som ska betas av i en strid ström. Inget som låg efter och släpade. Vi förberedde oss för barnens sommarlov. Men näpp. Vi misslyckades ändå igen. För de sista veckorna har det hopat upp sig!!! Eller kan man säga att det är vi som misslyckas när det är bilar som går sönder? Oväntade resor som måste genomföras? Arbete med oplanerade vändningar? Nje, jag tycker faktiskt inte att det helt beror på oss! Och därför tycker jag att vi nu är förtjänta av en juli fylld med sol, lugn, trevliga resor och lite födelsedagsfirande.



Eftersom allt hopar sig så här inför sommaren och kommande ledighet känns det också alltid som om Midsommar är ett enda stort suprise-pary som hoppar fram och skrämmer livet ur en när det väl är dags. Jag är aldrig förberedd för detta firande (och gillar det inte heller så mycket med handen på hjärtat) men vi försöker skapa en egen liten midsommartradition med vår lilla familj som än så länge varit lyckad och fylld med familjemys och nedvarvning. Nu ser jag lite fram mot fredagen för första gången på många år.



För er som är bättre på att omfamna denna svenska tradition kommer det därför idag och imorgon recept som kan sätta en liten extra guldkant på firandet. Först ut är en ljuvlig liten pannacotta-paj. Så god och löjligt enkel att göra. Ofta när det kommer till pajer kan jag stöna och sucka lite eftersom det kan vara en pina att göra pajdeg. Det tar tid (man kanske inte alltid har) och är oftast onödigt komplicerat med finlir för att undvika minsta lilla gluten i pajskalet. Puh. När jag är på det humöret (eller kommer på att jag är sugen på paj typ nu) tar jag till den enklaste av alla pajdegar som ger ett otroligt sprött (eller short som man säger på engelska) skal. Hemligheten? Smält smör. Och en stund i frysen så slipper man även några moment i blindbakningen. Sånt gillar jag.


Simplicity is the ultimate sophistication! 









Raspberry Panna Cotta Tartlets
6 tartlettformar eller 18 cm pajform (men då blir det pannacotta över)

Pajskal

100 g smör
ca 3 dl vetemjöl (180 g)
1 dryg msk florsocker
1 rejäl nypa salt


Hallonpannacotta

3 gelainblad
600 g vispgrädde (6 dl)
100 g hallonpuré 
(purén = ca 140-150 g frysta hallon som kokats upp och passerats genom en finmaskig sil)
1 krm vanlijpulver
75 g strösocker (0,8 dl)

färska bär och minimaränger till servering




Pajskalen

Sätt ugnen på 175 grader (ej varmluftsugn) 

Smält smöret i en kastrull. Ta av från värmen när allt smör är smält och rör snabbt ner resterande ingredienser. Om degen känns väldigt lös och "smörig" rör man bara ner lite mer vetemjöl tills den får en smidig konsistens och håller samman på ett fint sätt.

Tryck ut degen i för smorda tartlettformar och ställ dem i frysen minst 20 minuter men helst en timme. Ta ut och ställ dem direkt från frys in i ugnen. Grädda tills pajskalen är klara, ca 15 minuter. Skalen ska fortfarande vara ljusa men kännas genomgräddade. 

Ta ut och låt svalna helt. 


Hallonpannacotta

Lägg gelatinbladen i blöt minst 5 minuter i rikligt med kallt vatten.

Rör samman grädde, hallonpuré, vaniljpulver och socker i en kastrull. Sätt kastrullen på en medel varm platta. Låt blandningen precis koka upp. Ta av från värmen. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och smält dem i den varma hallongrädden.

Häll blandningen genom en finmaskig sil ner i en kanna. Låt gräddblandningen svalna.

Häll upp hallongrädden i pajskalen när den kallnat. Ställ in pajerna i kylskåp för att stelna minst 3 timmar.

Ta ut pajerna strax innan servering och dekorera med färska bär, minimaränger och eventuellt en halloncoulis.


Enjoy!



*   Om an utesluter florsockret i pajdegen och ökar saltmängden något blir det en perfekt deg för matpajer.

*   Ett bra riktmärke för när pajskal, tårtbottnar etc börjar bli klara i ugnen är när det börjar dofta "kaka". Den där hemtrevliga, nybakade doften man längtar efter.

*   Om man vill kan man pensla insidan av pajskalen med smält choklad. Det ger lite extra smak och ett skydd mot att bottnen blir mjuk från pannacottan. 

* Jag brukar ha mina pajskal i kylen en liten stund innan jag fyller dem med pannacottan. Helt ovetenskapligt men jag inbillar mig att det hjälper till att motverka "blöt" botten.




12 kommentarer:

  1. det såg helt ljuvligt ut! Vill så gärna prova detta till midsommar, men min son får inte äta något med röda färgämnen i. Tror du att det går att byta ut hallonen mot någon annan frukt med lika bra resultat? Passionsfrukt t.ex?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Vad roligt att du gillade den lilla pajen. Jag har inte testat att byta ut hallonen mot mer än jordgubbar, med gott resultat. Skulle dock tro att det går bra, om man byter ut mot passionsfrukt kan det behövas mer socker. Annars kan man göra en vanlij vaniljpannacotta och dekorera med frukt, eller bär.

      Med vänlig hälsning, Louise

      Radera
  2. Ja, det ser verkligen gott ut! Hoppas ni får en skön midsommar.

    SvaraRadera
  3. Wow! vad gott det ser ut. Ska göra de idag och får hoppas att det finns några kvar till midsommarafton:)
    Din blogg är så fantastisk. Inte bara dina recept, men också bilder och din fina skrivstil (handskrivstil). Nyfiken hur du gör!
    Ha en skön och avkopplande Midsommar!

    hälsningar
    Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tusen tack!

      Hoppas att du också får en fin sommar!

      Radera
  4. Glad midsommar !

    Sportfotograf
    www.sportfoton.se

    SvaraRadera
  5. Det ser ljuvligt gott och vackert ut!
    Glad midsommar!

    SvaraRadera
  6. Vilka fantastiska bilder!!! //UllanBullan testar i köket

    SvaraRadera
  7. Vi håller tummarna för att det lugnar ner sej för er nu och att ni får en hel massa avkoppling i sommar!
    Pajskalstipset ska vi absolut lägga på minnet, sådana tips kan det inte bli för många av.

    Ha det så skönt,
    kramar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ett kanonrecept! Hoppas att ni också får det lugnt och skönt!

      Kram!

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...