fredag 26 oktober 2012

Red Velvet Cupcakes
Jag har lite av ett motsats förhållande till red velvet cakes. Å ena sidan älskar jag dem för att de har en så underbar färg. Den djupröda nyansen gör hela kakan så spännande och mystisk, nästan lite trollsk. Man vill verkligen utforska bakverket och upptäcka dess hemligheter. Å andra sidan känns det fel att proppa en vacker chokladkaka full av röda färgämnen som kanske inte är så bra för kroppen och som i vissa fall även ger en viss bismak.

Så vad göra! Tja, jag faller då och då, även om det är sällan, för det trollska i bakverket och bakar med (ett ganska) gott samvete mina röda chokladtårtor. Mitt resonemang grundas i det faktum att red velvet bakas max två gånger om året hos mig och eftersom jag även annars är rätt sparsam med mina färger så kan man njuta när trollkraften slår till. Eller hur?

Men en sak som jag ännu inte riktigt kommit till rätta med är vinägern.... En klassisk red velvet innehåller buttermilk eller filmjölk, bikarbonat och vitvinsvinäger. Varför vinäger i en kaka är det många som undrat. Och det svar jag kunnat hitta är att reaktionen som sker mellan vinägern och buttermilk/filmjölk sägs ta fram det röda färgen i kakaon. Dessutom hjälper den bikarbonaten att fungera lite bättre eftersom bikarbonat gärna vill ha något syrligt i smetar för att fungera på bästa sätt. Men eftersom filmjölk och buttermilk redan är syrliga i sig så har jag funderat lite på detta med den extra vinägern.

Min upplevelse har tidigare varit att det blir för surt och för vinägrit som man tillsätter hela mängden som recept brukar påkalla. Så nu senast när jag bakade bestämde jag mig för att testa att dra ner lite på vinägern, särskilt som receptet innehöll smält choklad och en mindre mängd kakao än vad som annars är vanligt.
   Så jag bakade en sats med vinäger enligt recept och en sats med mindre vinäger. Lite vetenskaplig måste man ju vara... Min slutsats: det var ingen skillnad i färg på de olika omgångarna (försäkerhets skull vägde jag även färgen) och de med mindre vinäger smakade faktiskt bättre. Om receptet hade innehållit buttermilk hade jag testat att utesluta vinägern helt men eftersom vätskan här är kaffegrädde ville jag inte helt utesluta syran.

Så summa kardemumma. I just det här receptet som kommer från boken Making Cupcakes with Lola, kan man kanske helt utesluta eller i vart fall dra ner på vinägern.

Och för att vara en red velvet är det här receptet en riktig vinnare! Jag har både ätit och bakat red velvets som varit ruskigt tråkiga på grund av att de haft för lite chokladsmak och varit på tok för torra. Det här receptet är ingetdera. Mjuka och saftiga cupcakes med en riktig chokladsmak och på riktigt sametsliknande. För att variera lite och för att det känns lite vintrigt så valde jag att ha lite kanel i cupcakessmeten. Och i stället för orginalfrostingen valde jag att köra på den cream cheesefrosting jag testat mig fram till och som i min smak är den godaste.

Nästa gång tänkte jag testa att dra ner på vinägern i Hummingbird Bakery´s red velvets och jämföra dem med Lola´s för att se vilka jag föredrar. Ute i bloggosfären verkar det nämligen vara delat läger mellan dessa två.


Ute rasar just nu en liten snöstorm. Säsongens första. Och det är faktiskt allmänt mysigt i vår lilla röda stuga!


Red Velvet Cupcakes
ca 12 st

200 g vetemjöl (3,3 dl)
2 g bakpulver (½ tsk)
3 g bikarbonat (½ tsk)
6 g kakao (1 msk)
1 g salt (1/4 tsk)
ca ½ tsk mald kanel (kan uteslutas)
100 g rumsvarmt smör
175 g strösocker (1,9 dl)
1 ägg
2 tsk röd färgpasta (jag använde extra röd)
25 g smält mörk choklad
2 msk neutral olja
2 krm vitvinsvinäger
1 tsk vaniljextrakt
120 g kaffegrädde (120 ml)Sätt ugnen på 180 grader och placera 12 muffinsformar i en muffinsplåt.

Blanda samman mjöl, bakpulver, bikarbonat, kakao, salt samt kanel i en skål. Sikta gärna för att undvika klumpar i smeten.

Vispa smör och socker vitt och pösigt med maskin, skrapa ner det som fastnar på sidorna emellanåt. Tillsätt ägget och vispa in det ordentligt. Tillsätt den röda pastafärgen och vispa försiktigt in den. Tillsätt den smälta chokladen, olja, vinäger och vaniljen och vispa in dessa.

Vänd ner hälften av mjölblandningen och sen hälften av grädde. Upprepa med resterande mjölmix och sista grädden.

Fördela smeten i formarna, fyll dem max till hälften. Baka mitt i ugnen ca 20 minuter eller tills de höjt sig och en provsticka kommer ut ren. Ta när kakorna är klara och låt dem svalna helt i plåten innan de kan dekoreras.Cream Cheese Frosting


130 g rumsvarmt smör
200 g kylskåpskall philadelphiaost
115 g florsocker
½-1 tsk vaniljextrakt
1-3 msk vispgrädde


Vispa smöret smidigt och lätt poröst med en elvisp. Tillsätt philadelphiaosten samt vaniljextrakt och vispa samman till en smidig kräm. Obs, vispa så kort tid du kan!

Sikta ner florsockret och vispa ihop. Tillsätt sedan kanel till önskad smak. Om krämen känns för fast för att kunna spritsa så tillsätt lite grädde och vispa hastigt samman tills önskad konsistens är uppnådd.

Spritsa eller bred frostingen på helt kalla cupcakes.

3 kommentarer:

 1. Dem ser goda ut. Jag har planer på att baka cupcake i helgen men jag funderar över om det går att frysa dem när garneringen är på. vet du?

  SvaraRadera
 2. Vad smarrigt det ser ut ! och fina bilder.


  www.cqnet.se

  SvaraRadera
 3. Mmm vad gott!! Trevlig helg på dig:)
  Kram från Victoria på www.victoriasprovkök.se

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...