tisdag 16 oktober 2012

Apple & Pumpkin Spice Mix






Kryddor, kryddor och kryddor!

Finns det något härligare och mer värmande i höstrusket? Kryddor är en snabb genväg till välbehag, väldoft och lyfter bakverk till nya höjder. Och det är så enkelt! En liten nypa kan ändra en gammal trogen klassiker i ett nafs. En doft över kaffekoppen med tex  kanel, kardemumma eller pumpkin mixen gör förmiddags fikat lite mer höstligt och spännande.

Just under hösten och vintern är några av mina bak-baskryddor kanel, ingefära, nejlikor, kardemumma, kryddpeppar, stjärnanis och numera även muskot. Pomerans är också en krydda som börjar aspirera på att bli "en i gänget".
   Men jag kan erkänna att det verkligen tagit lång tid och en del ansträngning från min sida för att ens acceptera muskoten. Något med den intensiva doften och lätt påträngande smaken om den överdoseras har satt sina spår. I bakgrunden finns en skräckupplevelse med muskotkryddat potatismos. Därför har just den kryddan tidigare direkt fått stryka på foten när förekommit i ett recept.
   Men så bestämde jag mig för att ge den en chans, det var för många brittiska och amerikanska recept med muskot som lät för lockande. Dessutom kändes det alltid som om det var något som fattades om man bara uteslöt muskoten. Så den fick en, två, tre och flera chanser och har slutligen kommit att växa in i min smakpalett. Så ja! Man kan lära sig att tycka om en smak. Numera är en äppelkaka utan muskot otänkbart. I år funderar jag till och med på om en liten nypa i pepparkaksdegen skulle lyfta upp ingefäran lite extra.
   Men, muskot kommer aldrig att komma i närheten av mitt potatismos....

Något som är väldigt vanligt i amerikanska och brittiska recept är apple- och pumpkin spice mix. Helt enkelt en färdig blandning av kryddor som man kan dutta ner i pajer eller andra bakverk. Och det är så mycket enklare att ta fram en färdig burk kryddmix än att rota fram fem-sex olika kryddor och sedan dutta ner i sin smet. (Jag är därtill begåvad med en förmåg att sprida kryddor i hela köket när de är framme). Så här kommer receptet till dessa två blandningar. Sen är det upp till dig att anpassa efter din smak. Du kanske föredra lite mer ingefära och ingen kardemumma i din apple mix? Personligen vill jag ha en liten mängd nejlikor i äppelmixen men den går att utesluta precis som kardemumman. Recepten är för en lite större sats men går jättebra att minska till hälften om du inte vill göra lika mycket som jag gjorde.
   Och rygga inte tillbaka för mängden kryddpeppar i äppelmixen! Kryddpeppar är inte bara kalops och matlagning. I bakverk ger kryddpeppar en smak som påminner av en blandning av kryddnejlika kanel, muskot och lite peppar.


Från mig som sitter med en värmande chai-latte, uppkrupen i soffan med en filt och mysiga raggsockar med snön fallande runt stugknuten!!!






Apple Pie Spice Mix

1,2 dl kanel
2 msk mald kryddpeppar
4 tsk mald muskot
4 tsk mald ingefära
½-1 tsk mald kardemumma (valfritt)
2 krm nejlikor (valfritt)

Blanda samman samtliga kryddor och förvara mixen i en lufttät burk. Om du använder nyriven muskot, och inte den på burk, bör du dra ner mängden lite då lätt blir för dominant. Samma gäller för kardemumman, nystött kräver mindre mängd än den färdig malda.

 


Pumpkin Pie Spice Mix

1,2 dl kanel
4 msk ingefära
4 tsk malda nejlikor
2 tsk mald muskot
½-1 tsk mald kardemumma


Blanda samman samtliga kryddor och förvara mixen i en lufttät burk. Om du använder nyriven muskot, och inte den på burk, bör du dra ner mängden lite då lätt blir för dominant. Samma gäller för kardemumman, nystött kräver mindre mängd än den färdig malda.





3 kommentarer:

  1. Halloj du underbara inspiratör....Första gången jag kommenterar men läser regelbundet. Det här med kryddor, har du inget bra recept på hur man gör egen mustig chai-latte....Espresso House har ju en underbar "pulverblandning" men den kostar ju en halv förmögenhet.....vet att det finns chai-te, men den är ju som vanligt "tunnt" te (hoppas du förstår vad jag menar)......
    Kram på dig och fortsätt inspirera som vanligt :)

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Åh, så bra med recept på dessa kryddmixer! Man ser ju de så ofta på utländska bloggar, speciellt nu på hösten. Detta hamnar i mina bokmärken :)

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...