måndag 21 maj 2012

Double Chocolate Cake (Chokladtårta)




Glad måndag!

Det ryktas om att det är vår, rent av sommar, runt om i landet. Hoppas att vädergudarna här lite längre norrut snart får höra det ryktet för vi bjuds idag på den nätta temperaturen av fem grader och till det lite regn. Behöver jag påpeka hur otroligt mycket jag saknar att få uppleva våren? Det finns inget som heter "vår" här uppe. Jag är ledsen men det är kalla fakta. Det finns ett långdraget marsväder och sen blir det sommar pang på. Inte några härliga dagar/veckor med skir grönska, ljuvliga dofter och vitsippor. Noop. Nada. Det är regn, blåst och under tio grader tills det blir sommar. Några få dagar med en glimt av vår bjuds det på. Men de är få och blåser snabbt sönder.

Tydligen ska sommaren komma till oss i veckan. I ett trollslag ska vi grån våra ca 10 grader till 18 för att dagen efter få över 20. Skönt! Men jag saknar våren....

Dagarna här uppe har som ni kanske anar tyvärr mesta dels spenderats inomhus det senaste. Vi ordnar upp med det (förhoppningsvis) sista småsakerna och väntar på att kunna ta itu med trädgården på riktigt. Ska bli skönt att pilla ner frön i jorden och förhoppningsvis få något att växa. Lite fruktträd och buskar ska också planteras. Sen ska vi väl kunna njuta lite av sol och natur?

Jag tror att jag klurat ut hur man bör göra med bilderna i nya blogger. Tror och hoppas. Men just nu har ett nytt problem dykt upp. Någon annan som känner igen att instrumentpanelen för inläggen försvinner ju längre textmassan blir? Lite svårt att lägga in bilder och redigera texten utan instrumentpanelen...

Jag har massor av goda recept på lut nu, inte fullt oväntat kanske, finns det ett gäng tårtor bland dessa. Och den första får ni idag! Nu går det bra att rösta på läsarnas tårtor i Tårta vs Tårta-tävlingen. Är det någon av er läsarna som har med någon får ni gärna hojta till. Det är alltid kul att se vad ni hittar på! Mitt recept är på väg in, det står mellan två olika tårtor, men det lutar åt en sommrig, lite syrlig skapelse.

Dagens tårta är en ren chokladbomb. Det finns så mycket man kan göra med choklad och den här kombinationen är bara en droppe i havet av vad chokladtårtor har att erbjuda. Härligt chokladig och mycket god. Och recept på choklad
tårtor kan man aldrig ha för många av! Märkligt nog.

Den här tårtan går väldigt bra att frysa in, klarar sig ca 2-3 månader i frysen. Väldigt praktiskt att skära upp bitar och styckfrysa. Bara att ta fram en bit och låta tina när andan faller på eller om det kommer oväntade fikagäster.

Efter några om och många "men" har jag nu lyckats få till en Facebook-sida för Louise´s Spis. Gilla och följ bloggen(och mig) på facebook. Där och på Twitter får ni lite mer info om vad som häner och lite mer möjlighet att "cyber-prata".

Nu ska jag gå och fota en alldeles underbart god vit choklad cheesecake som jag gjorde igår...






Double Chocolate Cake

200 g rumsvarmt smör
270 g strösocker
3 ägg
60 g kakao
300 g vetemjöl
½ tsk bakpulver
1½ tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
3 dl iskallt vatten


Sätt ugnen på 175 grader. Smöra och mjöla två formar som är 20 cm i diameter.

Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt sedan äggen ett i sänder. Sikta samman de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt dessa växelvis med vattnet till äggsmeten.

Fördela smeten i formarna och grädda ca 35-40 minuter. Ta ut när en provsticka kommer ut ren och låt svalan i formen ca 20 minuter innan de stjälps upp och får svalna helt på bakgaller.



Frosting

300 g rumsvarmt smör
300 g florsocker
40 g kakao
200 g mörk choklad
100 g vispgrädde
½ tsk vaniljpulver


Smält chokladen över vattenbad eller i micron. Låt svalna till rumstemperatur.

Vispa smöret riktigt vitt och fluffigt. Tillsätt florsocker och kakao pö om pö och vispa till en jämn frosting. Tillsätt den smälta chokladen och vaniljpulvret. Vispa samman och tillsätt sist grädden. Vispa ett par minuter så att det blir en jämn och silkesliknande frosting.

Montering

Dela bottnarna på mitten med en sågtandad kniv. Bred frosting på ena halvan och lägg på en botten. Upprepa med resterande bottnar.

När toppen är lagd, bred ett tunnare lager frosting runt hela tårtan och ställ in den i kylen ca 20 minuter. Detta gör att man slipper få småsmulor i frostingen när det sista lagret läggs på. Ta ut kakan när frostingen stelnat. Vispa eventuellt upp frostingen igen och bred slutligen ut resterande frosting på tårtan.

Förvara tårtan i kylen och ta ut den minst 30 minuter innan den ska serveras.

Enjoy!


40 kommentarer:

  1. Vilken ljuvlig chokladtårta! Vi får hoppas på varmare väder även norrut! Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt klagande måste hjälp och blivit hört för nu skiner solen. Och till och med lite vår-känningar!

      Radera
  2. Hvor er den bare smuk! Og der er virkelig ikke sparet på chokoladen, mums. Jeg vil prøve din couscous salat til aften! Ha en vidunderlig dag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hoppas att ni får en riktigt bra kväll!

      Radera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. Chokladtossig`? titta gärna in i min chokladvärld! :)

    SvaraRadera
  5. Åh den här ser ju livsfarlig ut,skulle allt vilja ha en bit nu när chokladsuget sätter igång.me wanna..
    Önskar dig lycka till på tävlingen,heja heja Louise

    SvaraRadera
  6. Den ser riktigt smarrig ut, praktiskt att man kan frysa också! :-)

    SvaraRadera
  7. Ser jättefin ut och smakar säkerligen ljuvligt. Ibland önskar jag att det fanns smakbloggar också, kram!

    SvaraRadera
  8. Ser helt ljuvlig ut! Misslyckades totalt med senaste tårtan. Att fixa med sugarpaste var INTE min grej. Självförtroendet fik sig en rejäl törn så jag tror det får bli paj vid nästa födelsedag här hemma. Men när jag glömt missödet från helgen kanske jag törs mig på en underbar chokladtårta...utan sugarpaste:)

    SvaraRadera
  9. Åh wow! Ser fantastiskt gott ut! Skulle gärna ha en bit av den här och nu :P

    SvaraRadera
  10. Vad gott sparar receptet. Dottern ska firas i helgen och hon vill ha chokladtårta
    Så denna kanske det blir.
    Facebooksida har jag oxå nyss fixat fast kan inte få till "Gilla"sidan på bloggen.Har du något tips?

    SvaraRadera
  11. En bit av denna skulle vi absolut kunna tänka oss, den ser ju helt makalöst smarrig ut (som vanligt...)!

    SvaraRadera
  12. Ser helt underbar ut. Verkar kul att göra.

    SvaraRadera
  13. Testade att baka denna förra veckan och blev helnöjd :)
    Brukar annars mest bli bevisken på att mina tårtor inte ser så där flådiga och vackra ut som de vackra receptbilderna men den här lyckades jag faktiskt med, och den inte bara blev vacker, den blev GOD också :)
    En underbar blogg med så vackra bilder!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för din söta kommentar! Jättekul att höra att tårtan blev lyckad :-)

      Mvh Louise

      Radera
  14. Gjorde tårtan förra helgen blev jätte bra, skrev om den på bloggen länkade till dig.

    SvaraRadera
  15. Oj så fina bilder! Mums!

    SvaraRadera
  16. Måste fråga, funkar det att göra tårtan dagen innan den ska serveras????

    SvaraRadera
  17. Hej, det fungerar allderless utmärkt att göra tårtan dagen innan. Eftersom den går bra att frysa kan man göra den ganska långt innan också.

    Med vänlig hälsning, Louise

    SvaraRadera
  18. Ska gräddden i glasyren vara vispad innan man blandar i det i smöret eller ska den vara i vätskeform? /Tack på förhand

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Grädden ska vara ovispad.

      Mvh Louise

      Radera
  19. Tusen tack för detta supergoda recept! Jag bakade denna chokladtårta till min födelsedagsfest i helgen och den gjorde, trots mina ringa kunskaper om bakning, stor succé :)
    Mvh Josefin

    SvaraRadera
  20. Hejsan!
    Såg denna tårta och jag blev kär!
    Vill servera den på min dotters dop och det blir ca 50pers. Tänkte om man kunde göra den i en långpanna? Några tips? :)
    Glad över svar!
    MVH
    Malin

    SvaraRadera
  21. Tack för detta supergoda recept,det första gången för mig att lycka att baka en choklad tårta.fick baka den när dotter fyller 4år och det var så omtyckt..
    tack igen..
    mvh lollo

    SvaraRadera
  22. Om man inte har en köksvåg och kan mäta upp ingredienserna i gram - hur vet man hur mycket man ska ta då?

    Ellen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Ellen!

      Enklast är ju så klart att väga men om man saknar våg får man konvertera. Anledningen till att hag i första hand anger mina mått i vikt är för att det skall bli så korrekt slutresultat som möjligt, en dl väger helt enkelt olika för olika person ef (och från gång till gång) om man tar direkt ur påsen. Detra kan ha enorma konsekvenser för ett bakverk :-)
      Jag ska vid tillfälle sätta mig och lägga in en konverteringslista med vad en dl av olika ingredienser typiskt sett väger.

      Med vänlig hälsning, Louise

      Radera
  23. Hej! Den ser underbart god ut, kan man täcka den med sockerpasta?

    SvaraRadera
  24. Hej! Tack för trevlig inspiration! Instämmer med föregående frågeställare och undrar om det skulle funka att täcka denna med sugarpaste? Min flicka fyller 1 nästa vecka, och denna hade passat perfekt in i djungeltemat, men skulle gärna ha den färgglad på utsidan, och sedan dekorerad med djungeldjur.

    Tacksam för svar!
    Med vänlig hälsning,
    Madeleine

    SvaraRadera
  25. Och ja! Tror du att det hade funkat att ha banan i tårtan? Jag tänker typ skivad som ett lager.

    Hej igen. ;)

    SvaraRadera
  26. Hej!

    Tack för din kommentar! Sugarpaste är ju inte riktigt min "grej" så jag har aldrig testat att använda den här smörkrämen under detta material. Jag tror och anar dock att det borde gå bra, men det är bara en gissning från min sida. Att jag tror att det borde gå beror på att smörkrämen blir fast när den stelnar men sen vet man ju inte om det blir någon förändring när man tar upp den till rumstemperatur som den bör ätas i. Försäkerhets skull skulle jag fodrat sockerpastan.

    Bananer låter väldigt gott i tårtan och det borde inte vara några problem att trycka ner dem lite lätt i smörkrämen mellan lagren. Pensla dem gärna med lite citronsaft innan bara så att de inte blir bruna och trista.

    Grattis till 1-åringen i förskott och hoppas att ni får en fin födelsedag!

    Söta hälsningar, Louise

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Och, eh... Fodra? Som i ge den havre?

      Nej, jag förstår ju att jag ska täcka den med något, men v-a-d?

      Man hänger ju med i baklingot.

      Radera
    2. Hej, fodra sugarpaste innebär att man lägger en skyddande barriär så att den inte kommer i kontakt med det material tårtan är täckt med. Man brukar oftast fodra sugarpaste genom att pensla den med neutral matolja. Detta bör förhindra att den smälter vid kontakt med andra material. Men som sagt, sugarpaste är inte helt min grej. Här borde det fungera att pensla med olja innan tårtan täcks. Sen är ju sugarpaste känsligt för fukt så den kan ju svettas i kylen eller när den tas ut men det är du kanske bekant med?

      Söta Hälsningar, Louise

      Radera
    3. hej!
      Tack för det fina receptet jag har lagat den flera gånger redan men jag har bytt ut fyllningarna mot hallon och vitchokladmousse. Jag har även lagat några versioner med sockermassa på chokladkrämen och kan berätta att det går riktigt bra, det händer ingenting med sockermassan! Jag har sen även lagat figurer som jag lagt på ytan tex. traktor, mumin och nu senast Alfons Åberg. Det ända jag har haft problem med nu senast var att kanten som jag lämnat utan sockermassa (alltså bara chokladkrämen, slet utbredd) sprack och föll av!!!! Det har aldrig hänt och jag förstår inte varför, har detta hänt dig. Kakan hade då stått i kylen i 1dygn och sen transporterats några kilometer till feststället.
      Om du vill kolla bilderna av kakan kan du kolla min blogg www.mumsbysandra.blogspot.fi
      Tack igen för ett fint recept!

      :-)Sandra

      Radera
  27. Alltså denna tårtan! Den var ju så sjukt god!! och snygg!! tack för receptet. Min brorson sa att det var den godaste tårta han någonsin ätit ;)
    // Ellen

    SvaraRadera
  28. Hej!

    Går det att använda en 23-centimeters form?

    //Jonna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Jag är helt ärligt osäker på det. En form tror jag blir för liten för den mängd smet som det är, men det beror ju också på hur djup din form är. Två 23 cm formar skulle ge två lägre bottnar än vad detta recept ger.

      Med Söta Hälsningar, Louise

      Radera
  29. Hejsan!
    Vilken choklad använder du till den här tårtan?

    SvaraRadera
  30. Hej på er , jag hittar inte 20 formar i affären , har bara 23 cm hemma , dessutom undrar jag hur många bitar det blir på tårtan , Fyller 35 i veckan och ska ha fest för ca 30 personer , hur många tårtor behöver jag? Med vänlig hälsning Elin

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...