onsdag 30 maj 2012

Caramel Pear Cake (Pärontårta)





Glad onsdag!

Idag verkar allt gå lite i slow motion. Allt jag försöker göra laggar efter lite gran, bara så där lite så att allt blir lite fel. Datorn är på samma nivå som mig och det hjälper inte heller riktigt till. Själv vill jag skylla på att jag åkt på en kombinerad vårförkylning och pollenallergi, vad datorn ska skylla på vet jag inte. Kanske den också fått in lite damm i systemet. De sista dagarna har varit riktigt hektiska och jag har några sista saker att pricka av på dagens "att göra"-lista innan jag kan bädda ner mig på soffan med en stor kopp rabarber/grädd thé och allergimedicin.

Ibland fattar jag inte att det går mer än en vecka mellan inläggen. Det är absolut inte emeningen! Men sommarvädert i helgen i kombination av långväga gäster locka inte riktigt till att sitta framför en dator och plita ner inlägg. För visst var det skönt att kunna vara ute i sommarkläder! Det enda som är riktigt trist i början av sommaren är bristen på färg. Likblekhet är inte riktigt liksnyggt mot sommarlätta kläder som en läcker solbränna. Undrar om det blir någon sådan i år?

Nu är äntligen beslutsångesten över vilken tårta jag skulle ställa upp med i Tårta vs Tårta över! Och det känns skönt att ha kommit fram till ett beslut. Det var inte lätt för det blev några riktigt bra tårtor under processens gång men mitt val för på en pärontårta. Det had elika gärna kunnat bli en variant med blåbär/citron eller en med choklad/citron/hallon men jag ville vara lite "ny" i tänket och även göra något som kanske ingen annan tänkt på att göra. Sen återstår det ju att se om juryn är gräddtårteälskare eller om det kan tänka sig en annan variant av tårta.

Min tårta är en kombination av päron, marsipan och karamell. Saftiga bottnar med kola och en ljuvlig karamellmarängsmörkräm. Och vad kan gå fel? I mina ögon inget för den blev riktigt god och helt i min ogräddiga smak. Nu håller jag tummarna att den även faller den imponerande (och krämmande) juryn i smaken.

Nu måste jag ta itu med dagens måsten men som plåster på såren är nu rabarberna så stora att jag äntligen kan göra årets första rabarberpaj! Ska bli "intressant" att se om barnen kan tänka sig att smaka på pajer i år. Förra året gick de miste om mycket gott då de inte ens kunde tänka sig att smaka en smula!







Caramel Pear Cake


Bottnarna

240 g rumsvarmt smör
240 g marsipan
150 g strösocker
1 tsk vaniljpulver
6 ägg
170 g vetemjöl
6 g bakpulver
5 g salt
60 g mandelmjöl
ca 150 g purégjord  på ett moget skalat och urkärnat medelstort päron




Sätt ugnen på 175 grader (150 grader varmluft). Smöra och mjöla fyra formar som är 20 cm i diameter. Lägg även en rundel av bakplåtspapper i botten av formen så kommer de ur lättare efter gräddning.

Sikta samman mjöl, bakpulver, vaniljpulver och salt i en skål.

Rör smör, socker och marsipan fluffigt i maskin på medelhög hastighet (kör du en typ kitchen aid så fungerar flatblandare bäst). Tillsätt sedan ett ägg i sänder och skrapa ner det som fastnar på sidorna mellan varje ägg tillsätts. Kör på medelhastighet tills varje ägg är väl inblandat i smeten.

Tillsätt det torra ingredienserna och låt de blandas in i smeten. Öka sedan upp hastigheten något och kör smeten slät någon minut.

Vänd till sist in mandelmjöl och päronpuréen i smeten för hand med en slickepot.

Fördela smeten i formarna, bäst och jämnast blir det som man väger. Grädda bottnarna mitt i ugnen ca 20-30 minuter. Bottnarna är klara när en sticka kommer ut okladdig och det doftar kaka. Var dock lite varsam så att de inte övergräddas. De bör ha en lite "kladdig känsla".

Ta ut och låt svalana ca 15-20 min i formen innan de tas ur och får svalna helt på bakgaller.




Kola

110 g strösocker
150 g vispgrädde (uppvärmd lite)
85 g smör i tärningar



Smält sockret försiktigt i en vid kastrull utan att röra. När sockret börjar smälta och får en gyllenbrun fin färg kan man försiktigt röra runt lite så allt blir smält. Ta av från värmen och tillsätt smöret. Var försiktigt för det kan skumma till och eventuellt skvätta lite! Sätt tillbaka på plattan och rör till en jämn smet. Det kan se skuret ut i början men det reder ut sig.

Tillsätt sedan grädden, lite i taget. Var försiktig eftersom det bubblar ganska mycket i början. Låt blandningen koka några minuter när all grädde är tillsatt. Det ska börja tjockna lite grann. Häll sedan upp kolan i en ren burk eller en skål och låt kallna. Skulle kolan visa sig vara för lös när den svalnat så går det jättebra att koka upp den igen till tjockare konsistens. Den ska vara bredbar när den svalnat.



Frosting

250 g strösocker
75 g vatten
75 g vispgrädde
400 g rumsvarmt smör
150 g äggvita (ca 5 st stora)
en dryg ½ tsk vaniljpulver



Lägg 160 g av sockret i en kastrull tillsammans med vattnet. Låt blandningen koka upp på medelvärme. Ha en bakpensel till hands och pensla ner sockerkristaller som kommer upp på kanten av kastrullen med fuktad pensel. Låt blandningen få en vacker gyllenbrun färg. Ta av från värmen och tilsätt försiktigt grädden. Var försiktig eftersom det skummar upp! Rör blandningen slät och fin. Ställ åt sidan att svalna.

Rör smöret riktigt vitt och fluffigt i maskin. Ställ sedan åt sidan.

Ta bunken till en hushållsmaskin (om du har en kitchen aid typ så fungerar den i rostfritt bäst för detta) och torka ur den med några droppar citronsaft och ett ark hushållspapper. Lägg ner resterande socker samt äggvitorna i bunken. Värm upp blandningen över vattenbad tills den kommer upp i ca 65 grader under viss omrörning. Har du ingen termometer så ska sockret vara upplöst och den ska kännas lite kladdig när man gnuggar den mellan fingertopparna.

När ägg/sockerblandningen är uppe i temperatur så flyttas den över till mixern och vispas blank och kall med vispen. Detta tar ca 10-15 minuter. När skålen känns kall och marängen är klar vispade smöret med en rejäl klick i taget. Vispa ordentligt mellan varje sked tillsätts. När allt smör är monteratbyts vispen ut till flatblandaren. Tillsätt vaniljpulvret och den kalla karamellsåsen och vispa frostingen slät och fluffig på medelhastiget, det tar ca 3-5 minuter.


Montering

Till monteringen behövs även:

1 liten burk päron i lag (eller ca 3 vaniljinkokta päron)

Lägg en botten på serveringsfat och bred på en klick av kolan. Fördela över en rejäl klick frosting (ca 2 dl) över bottnen och strö sedan över tärnat päron. Tryck ner päronen lite i frostingen och lägg sedan på nästan botten. Upprepa med resterande bottnar.

Bred sedan ett tunnt lager frosting på och runt hela tårtan och ställ sedan in den i kylen ca 20 minuter. Detta gör man för att slippa få smulor i det sista lagret som skall appliceras. Ta ut tårtan och bred på resterande frosting på och runt tårtan. Jämna till det med en degskrapa för att få en jämn fin yta.

Jag dekorerade min tårta med päron som jag gjort i marsipan som jag färgade grön och smaksattde med lite päronessens, några rosor av vit chokladmousse samt resterande kola som jag smälte lite i micron och drizzlade över tårtan.

Förvara tårtan i kylskåpet och låt den stå ute minst 30 minuter (helst 45-60 min) innan servering).


Enjoy!



25 kommentarer:

  1. Åh, vilken vacker tårta och så goda smaker!

    SvaraRadera
  2. Det helt ofattbart vad du åstadkommer, Louise.

    Jag håller tummarna för dig så klart.
    Lycka till!

    SvaraRadera
  3. åh men gu.håller tummarna för dig.riktig smaskig ser den ut..mm älskar kola.

    SvaraRadera
  4. Underbar tårta Louise, gillar färgerna, päronen ja allt. Den ser riktigt god ut också, lycka till kram!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack gumman! Känns att det behövs med tanke på hur duktiga de andra är!

      Radera
  5. Helt otroligt, den är så himla fin din tårta. Vi blir alltid lika imponerade av dina skapelser!

    SvaraRadera
  6. Alltså du... Jag skriver det här alldeles för ofta på din sida tror jag men... Du är verkligen helt fantastisk! Vilken otrolig tårta, som vanligt! Varje gång jag kommer in för ett besök så har du något nytt, makalöst bakverk att bjuda på. Det gör absolut ingenting att det tar lite tid mellan inläggen, kvalitet före kvantitet ;) Stort lycka till nu!

    SvaraRadera
  7. Vilken himla fin tårta! Den ser riktigt somrig och god ut :))

    SvaraRadera
  8. Underbar tårta! Nu blev jag sugen på att göra en päronkaka (inte så avancerad som denna dock...)

    http://bakasockerfritt.blogg.se/

    SvaraRadera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  10. Älskade lilla tårtan! Grattis till fjärde plats i tävlingen!

    SvaraRadera
  11. Hej Louise! Du har helt asgrymma recept! Men jag undrar: varför anger du dina mått i gram? Är det medvetet? Blir lite jobbigt om man inte har en våg :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Det är helt medvetet eftersom jag alltid väger själv och vill att alla ska kunna få samma resultat. 1 dl etc väger väldigt olika från person till person. Dessutom utgår jag ofta från engelska eller amerikanska recept och då blir det enkelt att räkna om och sedan utgå från gram när jag arbetar. Men jag kan absolut bli bättre på att även skriva ut mått i dl. Tar till mig det och lovar bättring. (Men säkrast och bäst är det alltid att väga).

      Mvh Louise

      Radera
  12. Detta är en av mina favoritbloggar, är ofta inne och kikar, läskas och inspireras!
    MVH Caroline

    SvaraRadera
  13. Äntligen kom pärontårtan! Den låter supersmarrig, måste testa framöver. Lycka till om inte tävlingen varit redan :-)

    SvaraRadera
  14. Hittat till din blogg nyligt, ååå så underbara recept, denna tårta tänkte jag o min kille prova till schlagerfinalen på lördag, kan väl inte gå fel??:)

    SvaraRadera
  15. Alexandra Eriksson6 oktober 2013 kl. 14:49

    Hej! Vilket fint recept! Hur långt i förväg kan man baka/ montera? Blir det bättre av att stå tror du? Ska ha gäster på tisdag och idag har vi söndag. Hmm är inte säker själv, rekommendationer? Många tack för inspirationen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!

      Ursäkta lite sent svar! Men det går jättebra att montera tårtan idag och ha den ståeende i kyl till imorgon. Ta bara fram tårtan i god tid så att den hinner bli rumstempererad innan servering.

      Söta Häksningar, Louise

      Radera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...