lördag 12 november 2011

Lemon & Blueberry Cake



Glad Lördag!



Just idag känns sol och värme väldigt långt borta. Jag undrar om det inte är en föraning av vinter vi får uppleva idag. SMHI hade gladeligen utlovat sol i dagrna två (minst) men vi har inte sett så mycket som en glimt av solen på två dagar här. En mjölkvit dimma täcker effektivt solen och med den värmande strålar. Så minusgraderna har bestått dag och natt och med dem frosten. En vinterliknande landskap är vad vi levt i de senaste dagarna. Vilket är rätt vackert och lite inspirerande. Finns det något vackrare än träd och spindelnät som är infrusna i ett vitt, sprött täcke?

För att ge oss lite sol i denna frusna värld har jag letat fram den sista biten av en blåbärs- och citrontårta som jag bakade i sensommras. Hela kakan andas sol och värme vilket känns rätt skönt just nu. Jag tror till och med att lite solsken kommer att leta sig in i oss när vi äter den. Det känns som om den kapslat in de sista sommarsolstrålarna och bara väntar på att få släppa loss dem hos oss ikväll!

Hoppas att ni får en underbar höst-vinterdag!


Let the Sunshine in!







Triple Layer
Lemon & Blueberry Cake



Bottnar

320 g vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 tsk salt (knappt)

3 tsk vaniljsocker

250 g färska blåbär (1 ask)

1½ dl vaniljyoghurt (eller liknande tex naturell yoghurt, gräddfil etc)

1 dl mjölk


340 g strösocker


225 g rumsvarmt smör

4 stora ägg

skal från 1 liten citron



Sätt ugnen på 175 grader. Klä tre stycken formar, 20 cm i diamter, med bakplåtspapper.

Sikta samman mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en bunke. Ta ca 2 msk av
mjölblandningen och tossa det tillsammans med blåbären i en mindre bunke. Ställ åt sidan.

Blanda samman mjölk och yoghurt och ställ åt sidan.

Rör smör och socker riktigt vitt och poröst med maskin, det tar ca 5 minuter. Tillsätt ett ägg i sänder och rör ordentligt samt skrapa ner det som fastnar på kanten mellan varje ägg tillsätts. Tillsätt en tredjedel av mjölblandningen, blanda och tillsätt hälften av mjölkmixen. Upprepa med en tredjedel mjölblandning, resterande mjölk och avsluta med mjölblandning. Låt alltsammans gå samman till en fin smet.

Ta fram de förberedda formarna och häll en tredjedel av smeten i en form. Rör sedan ner citronskalet i resterande smet och vänd snabbt ner blåbären. Fördela resterande smet mellan de två kvarvarande formarna.

Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 20-30 minuter. En bra måttstock på när kakorna börjar bli klara är när en tandpetare kommer ut okladdig och det luktar kaka.

Ta ut kakorna och låt dem svalna i formen 15 minuter in de stjälps upp och får svalna helt på kakgaller.



Frosting


4 äggvitor

225 g strösocker

250 g rumsvarmt smör

ca 50-100 g lemon curd

1-2 tsk citronessens

1 tsk vaniljessens eller 1 krm vaniljpulver

2 nypor salt

gul pasta- eller hushållsfärg



Detta är en variant på den vanliga Swiss Maruenge Butter Cream (SMBC) som jag oftast fyller tårtor med. Första gången jag gjorde den här frostingen använde jag färsk pressad citronsaft men det var lite svårt att arbeta med så den här varianten är enklare och ger en härlig citronsmak. Smaka av efterhand så att du får så mycket citronsmak som du vill ha.


Lägg äggvitorna och sockret i en bunke (gärna den som tillhör maskinen) och ställ den över ett vattenbad. Värm blandningen till ca 65 grader under omrörning. (Saknar du en bra termomter så börjar blandningen komma upp i temperatur när sockret är helt upplöst och börjar kännas lite hett).


Flytta över skålen till en makin när temperatur är uppnådd och börja vispa. Vispa marängsmeten tills den är riktigt tjock, glansig och skålen börjar att kännas sväl vilket tar ca 15-20 minuter.

Byt vispen till flatblandaren och börja tillsätta smöret samt lemon curden lite i taget. Vispa smeten tills den blir slät och silkesliknande, tillsätt då citronessens, vanilj och salt samt färg i önskad mängd. Vispa blandningen jämn och fin. Om SMBC blir för lös så är det bara att ställa in den i kylen ca 20 minuter så att den stelnar lite och sedan vispa upp den igen. Om den fortfarande är för lös kan det behövas mer smör så då är det bara att vispa ner lite i taget tills den får en fin konsisten.



Montering

Lägg en blåbärsbotten på tex en tårtbricka eller serveringsfat och spird ut en generös dutt med frosting på bottnen (om man önskar kan man sprida ut ett tunnt lager lemon curd innan frostingen för lite extra smak). Lägg på vaniljbottnen och sprid på lite mer frosting. Avsluta med sista blåbärsbottnen och täck tårtan med ett tunnt lager frosting, ställ i kylen ca 15-20 minuter så att det får stelna. (Det här behöver absolut inte bli snyggt! Momentet är ett sk "crumb coat" och syftar till att stänga inne smulor så att den avslutande frostingen blir jämn och snygg).

Ta ut tårtan igen och bred på den sista frostingen i ett jämnt och snyggt lager. Ställ att stelan i kylen igen.

Jag dekorerade min tårta med toppar av en cream cheese-frosting som jag hade över sedan tidigare samt en blåbärskompott som jag kokade samman av 250 g frysta blåbär, 1 dl strösocker samt lite vanilj. Låt kompotten bli kylskåpskall innan den läggs på tårtan just innan servering.Ta gärna ut tårtan minst 30 minuter innan den skall serveras så att den inte är helt kall.



Enjoy!

15 kommentarer:

  1. ohhh my god.. nu dreglar jag

    ny tävling hos mig där man kan vinna super fint tårtfat.
    hoppas du vill vara med
    http://tartpalatset.blogg.se/2011/november/vinn-underbart-tartfat-har.html

    SvaraRadera
  2. Så fina tårtor du har gjort, både denna och den i förra inlägget. Spännande med kurs...

    Solen har vi i Skåne lagt beslag på, vi har haft en underbar höstdag i dag:)

    SvaraRadera
  3. Riktigt fin tårta och den ser så smarrig ut!

    Solen har tittat fram även här i Småland idag, ha en fortsatt trevlig lördagskväll!

    SvaraRadera
  4. åhh va duktig du är! Alltid så kul och kolla in här och se alla mästerverk :)

    SvaraRadera
  5. Den här är ju helt magisk. Tror inte jag skulle fixa att göra den så vacker

    SvaraRadera
  6. Vackert, och gott verkar det också...

    SvaraRadera
  7. Men vilken tårta! Så gudomligt fin =)

    SvaraRadera
  8. Mmmmm! Ser smarrigt ut! :) Här kommer ett tips på god GI-müsli:

    http://fridakallgren.blogspot.com/2011/11/frukost.html

    Kram

    SvaraRadera
  9. Ser fantastisk ut! :-)
    Inte någon som har ett bra recept på lemon pound cake att dela med sig? :-) Hade så gärna velat ha ett recpet på en riktigt saftig och kompakt :-)

    SvaraRadera
  10. Tack allihopa! :-) Tårtan är lika god som den ser ut ;-)

    Josefin - jag har ett bra recept på en saftig citronkaka här. Syrligt och god. Den är indränkt i en lag så den är både saftig och kompakt. http://louisespis.blogspot.com/2011/03/saftig-citronkaka.html

    Mvh Louise

    SvaraRadera
  11. Du har så fina bilder på dina tårtor! De ser extra goda ut! :)

    SvaraRadera
  12. Den ser verkligen god ut! Hur menar du med "tossa" blåbären med mjölblandningen?

    SvaraRadera
  13. Hej och tack!

    Det är verkligen en jättegod tårta.

    Tossa, helt enkelt att med försiktig hand blanda bär och mjölblandninfen så att bären inte går sönder, men täcks av mjölet.

    Med vänlig hälsning, Louise

    SvaraRadera
  14. Hej och supertack för en jättefin blogg! Dina tårtor är återkommande hemma hos oss och har fått mig att upptäcka tårtvärlden :)
    Denna citron och blåbärstårta är en av mina personliga favoriter och jag har bakat den några gånger nu. Dock uppstår alltid samma problem:
    När jag har i citronessensen så skär sig SMBC och blir liksom "grusig". Den tappar helt enkelt sin fina släta yta som den hade tidigare.
    Varför blir det så här? Ska jag hoppa över citronessensen?

    SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...