onsdag 23 november 2011

Real Butterscotch Cupcakes (eller Riktiga Kolacupcakes)


Glad tisdag!Jag antar att vissa saker bara faller naturligt för vissa personer. "Det sitter i handleden" brukar man ju höra ibland och på samma sätt är det väl med till exempel sångröst eller fömågan att måla vackert. Och de flesta verkar även ha en förmåga eller sak som de är lite extra bra på. Tyvärr är min "extra specialitet" inte något kul, trevligt eller beriknade. För min speciella talang verkar vara att få tekniska saker att kracha. Nu senast var det mitt bildredigeringsprogram och det har tagit en stund för mig att fixa. Därför har det varit väldigt tunnt med inlägg här ett tag När jag bode själv var jag tvungen att stänga av strömmen bara för att byta glödlampor eftersom jag var övertygad om att jag skulle slå ut hela stadens elsystem om jag gjorde fel. Något jag med all säkerhet också skulle ha kunat lyckats med...

De få gånger jag faktiskt lyckas lösa något tekniskt är mycket få till antal och bedrifter jag är mäkta stolt över! På mitt fjärde försök lyckades jag ändå i år installera ny verison av mitt antivirusprogram, utan att behöva lämna in datorn för att det blivit tokfel nånstans i processen. Ni hör hur teknisk jag är...

Men något jag faktiskt förstår mig på är ugnar, och även om min tekniskatalanglöshet går hand i hand med en viss klantighet, så brukar undvika att bränna mig i köket. Hittills har år av julgodis tillverkningar inte resulterat i några brännskador och jag hoppas att det håller i sig även i år. För nu är det snart dags att börja med årets roligaste stök, julstöket! Lite, lite har jag tjuvstartat med ett adventsbak som ni ska få se om nån dag.

Men innan jag drar igång julbakandet på riktigt här på bloggen så vill jag dela med mig av ett allderles underbart recept på Kolacupcakes. En av mina största svagheter är butterscotch, spelar ingen roll om den kommer i form av kola, fudge, sås, fyllning, frosting osv. All butterscotch är ljuvlig! Och de här cupcaksen är en liten hyllning till just denna lilla delikatess.A little piece of heaven!Real Butterscotch Cupcakes
12-15 st


210 g vetemjöl

1 tsk bakpulver

1 krm salt

115 g rumsvarmt smör

250 g ljust muscovadosocker

2 stora ägg

1 tsk vaniljsocker eller vaniljessens

1½ dl vaniljyoghurt eller filmjölkSätt ugnen på 150 grader.

Sikta samman mjöl, salt och bakpulver i en skål. Rör smör och socker riktigt ljust och fluffigt med maskin. Tillsätt ett ägg i taget och rör ordentligt mellan varje tillsätts. Tillsätt vaniljen.

Skrapa ner om det fastnat något på bunkens sidor och tillsätt mjölblandningen i tre omgångar växelvis med vätskan (börja och avsluta med mjölblandningen).

Fördela smeten i formar (fyll formarna som mest till tre fjärdedelar) och grädda mitt i ugnen ca 20-25 minuter.

Ta ut och låt svalna helt.Butterscotchfyllning

110 g strösocker

45 g smör

65 g vispgrädde


Smält sockret på medelvärme i en kastrull. När det smält kan man röra runt lite och låta det få en vacker djupt gyllene färg. Tillsätt smöret och rör så att det smälter.


Häll i grädden (OBS blandningen kommer att skumma upp rejält nu!) och rör samman allt till en jämn fin sås.

Ta av från värmen och låt svalna.
Karamellfrosting

55 g strösocker

2 msk vatten

60 g grädde

1 tsk vaniljessens

225 g smör

170 g florsocker

1 krm vaniljpulver


Lägg socker och vatten i en kastrull. Låt det blandas lite och koka upp, utan att röra i det ens en endaste liten gång. Låt sockret koka tills det blir riktigt mörkt, mörkt gyllene. Ta av från värmen och häll sakna ner grädden blandad med vaniljen. Låt blandningen svalna ca 20-30 minuter eller tills den är rumsvarm och fortfarande kan hällas.


Rör smöret riktigt vitt och flyffigt i en maskin, ca 8 minuter. Dra ner på hastigheten och tillsätt florsockret, vispa ytterligare ca 5-10 minuter. Tillsätt karamellsåsen samt vaniljpulver och kör frostingen några minuter tills allt blandats ordentligt.


Om karamellsåsen var för varm när den tillsattes kommer smöret att smälta något. Om det händer så ställ bara in bunken i kylen ca 20 minuter och vispa sedan upp frostingen igen.


Montering

Skär ut en rundel ur toppen på cupcakesen med en liten kniv. Fyll hålet med ca 1 tsk av fyllningen. Sätt tillbaka den bit som skars ut och spritsa eller bred på frostingen.

Toppa eventuellt med lite kanderade nötter som krossats.Enjoy!


6 kommentarer:

 1. Haha, åh, vilket härligt inlägg! Var glad för att du undvikit brännskador - det är nämligen uppenbarligen min lilla specialkunskap. Du förstör elektronik och jag bränner mig i tid och otid - hela tre gånger senaste veckan, två syns fortfarande tydligt - vilket par vi skulle vara! ;) Men du, helt ärligt - det är ju tydligt att din specialkunskap är att baka godsaker för den här cupcaken du, den går inte av för hackor! Jag som älskar butterscotch, jag bara MÅSTE baka dessa! Wow! Jag har ganska nyligen kommit underfund hur gott och roligt det är att fylla cupcakes så det är som att det här receptet kallar på mig ;)

  SvaraRadera
 2. Smarrigt värre =)
  Önskar dig en trevlig dag!

  SvaraRadera
 3. Mums!Ser verkligen saftigt och gott ut!Tycker om bakverk som är lite saftiga inuti,"kola-toppningen" ser smarrig ut.Har även kollat in ditt polkagris-cheesecake recept,låter gott!

  SvaraRadera
 4. Hej
  Fina bilder!
  Om du är intresserad av andra fina matbilder så kolla in http://www.flipfood.se

  Mvh
  Mats

  SvaraRadera
 5. Jag bakade dessa igår och de var ljuvliga! Synd bara att man har hur mycket disk som helst efteråt. :-p

  SvaraRadera

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...